Johan Axelsson hittade sin stulna Amarok med hjälp av Fleet Connect

Johan fångade tjuven med Fleet Connect

Johan Axelsson svängde förbi macken i hopp om att köpa några semlor. 90 sekunder senare var hans bil stulen – men tack vare ett påkopplat Fleet Connect-system kunde polisen snabbt hitta tjuven.

Text: Henrik Lenngren  Foto: Fredrik Schlyter

När egenföretagaren Johan Axelsson en kväll i februari skulle köpa semlor på en mack lät han nyckeln till sin Volkswagen Amarok sitta kvar i tändningen. Ett misstag, skulle det visa sig.

– Jag var bara borta i en och en halv minut, men när jag kom tillbaka var bilen spårlöst försvunnen. Först trodde jag att en polare, som jag träffade på parkeringen, hade skojat med mig, säger Johan.

Efter att ha gått ett rekarvarv runt området insåg han dock att bilen faktiskt var stulen. Många tankar vevades runt i Johans huvud innan han plötsligt kom på att han hade GPS-spårning, via Volkswagens Fleet Connect-system, i bilen.

– Samtidigt som jag pratade med polisens ledningscentral såg jag i appen att bilen uppehöll sig på Krematoriegatan i Norrköping, ungefär 17 kilometer bort. Det visade sig vara två minuter från polishuset i stan. En polisbil med blåljus fick snabbt syn på bilen. Om man snor en strajpad bil som det står ”Göskungen” på är det inte så lätt att hålla sig gömd, säger Johan, som driver ett företag med samma namn.

Som bilägare har han historiskt sett inte gjort sig känd som en kund som ”jagat moderna, tekniska prylar”.

– Men några dagar innan stölden var jag faktiskt inne och kikade i appen då den indikerade att batterispänningen var låg efter att jag hade kört lite för hårt med dieselvärmaren. Jag kunde också se var bilen stod parkerad – en fantastiskt bra grej. Tack vare Fleet Connect kunde ju sedan poliserna ta upp jakten direkt när jag ringde dem. Det var häftigt och jag är jättetacksam att systemet existerar.

En riktig deckarhistoria?

– Ja, men jag köpte nog Sveriges dyraste semlor, säger Johan och småskrattar.

– Först fick jag betala 2 000 kronor i böter eftersom jag lämnade nyckeln kvar i egen bil och därmed räknades som medbrottsling. Sedan gjorde tjuven en buckla i förardörren, så självrisken blev ganska hög. Men det kändes förstås skönt att få bilen tillbaka. Nu hoppas jag på rättegång så att jag kan ställa skadeståndskrav – av ren principsak.

Tips!

Har du en Volkswagen Transportbil från årsmodell 2020 eller senare? Kom ihåg att aktivera gratistjänsten Fleet Connect du också. Förutom att lokalisera eventuella tjuvar så har du en elektronisk körjournal och en koppling mot din verkstad som kan hjälpa dig på distans om en felkod i bilen dyker upp.

Du kanske också gillar

Fleet Connect Plus
För effektivare verksamhet

Fleet Connect
Ger dig full koll på bilarna

Så görs Multivan och Caravelle om i Polisbilsfabriken
Med sikte på buset

Du kanske också gillar