Volkswagen e-Crafter ombyggd till yogastudio

Byggyoga
Perfekt för stela kroppar

Byggyoga – någonting för dig som utför tungt kroppsarbete eller bara en kul grej? Vi lät yogainstruktör Magnus Fridh testa sina specialframtagna övningar på en grupp vägarbetare.
– Jag tänkte att yoga var för pensionärer, men det var magiskt. Kroppen känns faktiskt som ny efteråt, konstaterar Klarre Ahlin Wester.


Text: Maria Törnfelt  Foto: Magnus Glans

De senaste tio åren har yoga tagit Sverige med storm. Yoga är en bra träningsform som går att genomföra i alla miljöer och du jobbar lika mycket mentalt som fysiskt.

Många i byggbranschen lider speciellt av slitage på axlar, armar, rygg, sätesmuskler och knän, förklarar yoga- och meditationsläraren Magnus Fridh. En byggnadsarbetare utför tungt arbete varje dag och förslitningsskador kommer ofta som ett brev på posten. Det är belastande för kroppen med tunga lyft, monotona rörelser, obekväma arbetsställningar, stress och högt arbetstempo.

Magnus har tillsammans med Michael Björk, personlig tränare och livsstilscoach, på uppdrag av Volkswagen Transportbilar tagit fram förebyggande övningar för yrkesgruppen byggnadsarbetare. Han förklarar att yoga består av tre delar: smidighet, styrka och ett stabilt sinne. Man får helt enkelt en friskare kropp och psyke.

Du behöver ha en bra grundfysik för att klara arbetet och det är lätt att skada sig.
Nicole Wester
Marknadschef, Westers Group i Tumba
Nicole Wester på Westers Group tränar byggyoga
Marknadschef Nicole Wester levererar Hammaren.
VD Klarre Ahlin övar Byggyoga
Vd Klarre Ahlin Wester visar hur en Vinkelslip ska dras.

När Magnus själv började med yoga märkte han att all värk och trötthet försvann.

– Du blir mer medveten om vad, hur och när du äter vilket leder till en mer hälsosam livsstil. Det påverkar sömnen och dina relationer till det bättre.   

För att verkligen förstå vad byggyoga är, följde vi med Volkswagen Transportbilar till Westers Group i Tumba – där fem personer fick testa på byggyoga för första gången.

Westers Group arbetar med trafikanordningar, mark, anläggning, maskin och transport. På Westers jobbar vd Klarre Ahlin Wester, hans syster Nicole Wester som är marknadschef samt tre projektledare. I deras dagliga arbete är det snabba kast mellan stillasittande skrivbordsarbete, köra maskiner, göra tunga lyft och mycket annat kroppsarbete.

– Du behöver ha en bra grundfysik för att klara arbetet och det är lätt att skada sig, berättar Nicole.

De jobbar ofta dag och natt och då prioriteras sömnen före träning. Den träning de hinner med i dag varvas mellan gym, innebandy, padel och crossfit. Nicole säger att hon har testat yoga innan, men inte Klarre.

– Vi kan inte gå ner i split, säger Klarre innan vi kör i gång passet.

Och det är ju en ganska vanlig missuppfattning att yoga är svårt och kräver att du är i god form, enligt yogainstruktör Magnus.

– Yoga ska fungera för alla, berättar han. Här har vi jobbat med nio olika övningar för olika muskelgrupper. Övningarna går att göra separat men det går också att sätta ihop dem i en sekvens.

Instruktör Magnus Fridh kör byggyoga med Westers Group i Tumba
Hårda tag, för mjuka drag, i ett grustag. Instruktör Magnus Fridh och hjältarna i Westers Group.

När deltagarna kör den specialanpassade yogan upplever de att det är både jobbigt och svettigt, men den generella känslan är att det verkligen är skönt att få sträcka ut.

– Jag tänkte att yoga var för pensionärer före i dag, men det var magiskt, konstaterar Klarre. Det var roligt, härligt och lugnande. Det känns som att det är lättillgänglig träning som man borde kunna få till tid för på jobbet. Kroppen känns faktiskt som ny efteråt. Övningarna i sig var sjukt jobbiga, det gjorde ondare än vad jag trott och var mer stretchövningar än förväntat – men väldigt bra för oss.

Passet avslutas med avslappning.

– Alla kommer att somna, är den allmänna uppfattningen.

Efteråt