Volkswagen California i Californien

Transportmagasinet skriver om California

Nyheter, resor och djupare reportage - här hittar du allt om campingbussen California som skrivits om i Transportmagasinet, Sveriges största tidning i sin genre.

Familjen Gills stora campingäventyr med California Ocean

Häng med och upplev drömmen om det fria livet i en California Ocean.

5 enkla tips: Så väljer du rätt camping-/husbil

Köpguide med det viktigaste du bör tänka på när du ska köpa camping- eller husbil. Vi hjälper dig på vägen att hitta din drömbil.

Vanlife-liv i en plåtis

Volkswagen har ett starkt fäste i vanlife-kulturen och erbjöd en plåtis långt innan plåtis ens var ett begrepp på marknaden. Allt började med första generationen VW-bussar, Transporter 1. Från första början var det framförallt användarna till Folkabussarna själva som insåg att de också kunde resa och fricampa med samma fordon.
 

Hotel California
Vi möter matinspiratören Frida Ronge som bjuder på hållbar fisk

Frida Ronge är en av Sveriges mest profilerade kockar som älskar det fria livet och kraften från naturen. I somras var hon med och lanserade Hotel California tillsammans med Hobo Hotel och Volkswagen Transportbilar. Gästen kunde hyra ett rullande hotellrum i form av en husbil där Frida komponerade en matkasse med tillhörande meny.

Vi möter Frida ute i naturen och pratar hållbart fiske, råvaror i säsong och vikten av att ta vara på de små stunderna och leva här och nu när coronapandemin kraftigt påverkat hela restaurangbranschen.

California Cook Tour

Var finns de bästa platserna för att laga mat? Vi bestämde oss för att ta reda på det genom att skicka några välkända vänner till oss på en roadtrip med våra klassiska husbilar och California-modeller. Vad blev resultatet? En spännande resa genom Tyskland, upptäckten av exklusiva platser – och en färgstark kokbok till din nästa resa.

Provkörning: California Ocean 6.1 på Nova Scotia 

California kommer i tre varianter där Ocean är den mest påkostade. Den internationella provkörningen tar sin början i Halifax och journalister från hela världen är inbjudna. Det blir en ordentlig roadtrip längs Kanadas östkust.

Här bjuds vi på hummer och lokalhistoria och fascineras över de stora förändringarna av bilens styrsystem och assistanssystem, som gör den redan kompetenta California till en än mer komplett husbil. Och att få bilen i nivå på campingen har aldrig varit enklare!
 

T6.1
Så jobbar Volkswagen med produktutveckling 

Hur utvecklar man en ikon som Folkabussen så att den blir ännu bättre och ännu mer omtyckt? Jo, genom att lyssna på de som använder bilen varje dag: förarna.

Volkswagen har ett helt team som arbetar med att samla kunder i fokusgrupper och gör intervjuer. Alla behov och önskemål översätts till tekniska lösningar och funktioner av ingenjörerna och nytta och kostnad vägs mot varandra. André Bertelsmeier innehar rollen som länk mellan kund och utvecklingsavdelning.

Volkswagen T6.1
Ikonen uppdaterad

Världspremiären av nya Folkabussen avslöjar att den blivit digitaliserad och topputrustad. Uppdateringen av T6 (sjätte generationens Folkabuss) kallas T6.1 för att poängtera att uppdateringen är bra mycket mer omfattande än vad som vanligtvis är brukligt vid en så kallad facelift.

– Vi har tagit den väl utprovade T6-serien (Transporter/Caravelle/Multivan/California) och uppdaterat assistanssystemen, infotainmentsystemen och uppkopplingsmöjligheten till ett “state-of-the-art”, berättar högste chefen Thomas Sedran.

Roadtrip i Kalifornien
En California på rätt plats

EN REJÄL ROADTRIP I Kalifornien är något som ska ligga på var mans och kvinnas “Bucket list”. Punkt. Följ med längs klassiska Highway One i Kalifornien – i en California. Volkswagens smidiga husbil passar perfekt in i surfkulturen och längs stränderna. Men modellen är en ovanlig syn i Amerika. Varför det?

Vågsurf norr om polcirkeln
Arktisk aloha med California

Vågsurfa norr om polcirkeln – på vintern? Går det? »Känslan är väl att likna med att få ett ton vatten över sig och och att sedan hamna i en centrifug.« Vi styrde nya Volkswagen California till en av världens nordligaste surfspots för ett arktiskt äventyr, och för att testa om det verkligen  går att campa på vintern med en California.

Volkswagen Camperwagen
Campingbussen

Redan 1951 fick Volkswagen första förfrågningarna om övernattningsmöjligheter i Transportern. Tio år senare kom Volkswagen Camperwagen.

En California blir till

Det är få som vet att det innanför skalet på Volkswagen California ryms två rum och kök med dubbelsängar, färskvattentank, kök och kylskåp. Vi besöker specialanläggningen där Volkswagen bygger sin ikoniska campingbuss.

California möter Korsika

Genom ett regnigt Europa letar vi oss fram mot en solig och enslig strand på vackra Korsika med världens smidigaste husbil – nya Volkswagen California. Det blir ett riktigt familjeäventyr med stora leksaker fastspända på taket och hela familjen inpackad i bilen. I norra Italien rullar vi på en färja som tar oss vidare till den magiska ön.

Nästa steg

Möt Grand California: en komplett husbil

Transportmagasinet Online
Sveriges största transportbilstidning

Nästa steg