2.3.47.2, 2017-10-10 18:26:25
Transportmagasinet provkör nya Volkswagen Crafter.

Utvalda reportage.

Här samsas djupgående reportage om hur bilarna blir till med intressanta intervjuer och mycket mera. För bästa läsupplevelse på mindre skärmar rekommenderas PDF-länkarna nedan. Mycket nöje!

 

Underdogs.

Med bussarna bakom sig.
Johan Kristofferson

Det här är berättelsen om två underdogs som slog världen med häpnad. Michèle är tjejen som körde hatten av mästarna i rally, och Johan är mekanikern som körde om alla världsstjärnor i rallycross.

Båda med hjälp av Folkabussar.

Lekstuga i norr.

Med Crafter 4MOTION och Crosskart Extreme.
Lekstuga i norr med Crosskart Extreme och Volkswagen Crafter.

Det är ingen mening att stå emot. Vintern är här oavsett om vi vill eller inte. Vi packade en Crafter full med underställ och vinterkängor och drog norröver för att välkomna vinterns djupa snö. Med en Crosskart Extreme i skåpet, förstås.

Räckviddskungen.

Nya Caddy TGI med DSG.
Nya Volkswagen Caddy DSG med gasmotor.

En nyutvecklad och supereffektiv gasmotor har tillsammans med den bekväma DSG-växellådan hittat ner i nya Caddy. Vi åker till Italien för en första provkörning!

En ostoppbar kollega.

Caddy 35 år!
Volkswagen Caddy 35.

Det började som en amerikansk pickup, fortsatte som europeisk skåpbil och är i dag antagligen årets medarbetare på tiotusentals svenska företag. Vi spanar in jubileumsmodellen Volkswagen Caddy Edition 35 och tar samtidigt en tillbakablick i backspegeln.

Här är 35-åringen som bara blivit bättre med åren. Bokstavligt talat.

Kenneth & Golfen.

VW världsmästare i rally redan 1986. Historien om Kenneth och Golfen.

Att Volkswagen Motorsport har varit enormt framgångsrika i rally de senaste åren vet de flesta. Men att framgångssagan började för över 30 år sedan med en svensk bakom ratten är det färre som känner till. Här är storyn om Kenneth och Golfen – som skrev rallyhistoria.

Vi kör nya Crafter.

Transportmagasinet provkör nya Crafter på de soliga stränderna i Spanien.

En helt ny fabrik för en helt ny produkt. Nya Volkswagen Crafter är mer än en ny bil – det är en komplett transportlösning, företagets grundpelare och en plattform för framtidens teknik. Vi provkör den nya bjässen i ett varmt Spanien och imponeras stort.

Hjältarna i Missing People.

Hjältarna i Missing People.

Det börjar skymma över skogen som sluttar ner mot badplatsen, och dagsljuset kämpar för att hålla sig kvar på en av årets mörkaste dagar. Det är gråkallt och minus 7 grader, och det blåser. Kyleffekten mot huden är väl sisådär 20 minus.  Scenerna runt badplatsen kunde varit hämtade från inledningen till en Beckfilm. Men det här är på riktigt.

Från Norrland till världens största företag.

Intervju med Leif Östling i Transportmagasinet.

Han har lyft svensk lastbilsindustri ur kriser, kämpade emot sammanslagningar och uppköp och lät till sist utveckla framtidens transportbilar hos Volkswagen. Vi träffar Leif Östling – mannen som gick från Norrland till världens största företag.

Jag är en helt vanlig kille - som spelar jävligt bra trummor.

Motörheads Mikkey Dee i Transportmagasinet.

En helt vanlig göteborgare som spelat trummor i rockbandet Motörhead i nästan 25 år och åkt varv på varv runt jorden på världsturnéer. Transportmagasinets Erik Gustafsson träffar Mikkey Dee och pratar rockstjärneliv, flygande tv-apparater och den svenska jantelagen.

En California blir till.

En Volkswagen California blir till.

Vi besöker specialanläggningen där Volkswagen bygger sin ikoniska California-buss. Det visar sig att vara en handbyggd skapelse, förfinad av proffscampare under decennier.

Volkswagens elektriska stjärna e-load up!

Volkswagen e-load up! 24h-testet.

Vad gör en eventbyrå egentligen? Och hur funkar livet med eldriven skåpbil? Det var två frågor som krävde svar – därför hängde vi med i bakluckan på byrån Nine Yards e-load Up! 

Blue Driving & Safety. Nyttigt nöje.

Volkswagen Transportbilars förarutbildning Blue Driving & Safety.

Bränsleförbrukningen kan sänkas med upp till 15 procent utan att det kostar vare sig tid eller besvär. Visste du att 89 procents väggrepp kan reduceras till bara 2 procent!

Delar för en kvarts miljard.

Volkswagens centrallager i Nykvarn.

Nästan 100 000 delar, 37 500 kvadratmeter, 120 anställda, 70 truckar och en egen järnvägsstation. Volkswagens nordiska centrallager är imponerande – men mest imponerande är leveranstempot!

Bingowagen.

Bingo Rimér i Transportmagasinet.

Fotografen och entreprenören Bingo Rimér älskar sin robusta Volkswagen 181. Vi hängde på när det var dags för årets första tur. ”Alla älskar den här bilen, även polisen…”.

Kite-terapi.

Atte Kappel. Kitesurf.

Havet höll på att kosta honom livet. Trots detta tillbringar Atte Kappel sitt liv på vatten – och han älskar det. ”Surfbussen” har plats för en hel hög olika brädor och kiteprylar.

4X4 MOTION.

4MOTION. Volkswagen Transportbilar.

Volkswagen är inte bara störst i Sverige på transportbilar, utan också störst på transportbilar med fyrhjulsdrift – eller 4MOTION, som är Volkswagens beteckning för 4WD. VW är också ensam i branschen om att erbjuda fyrhjulsdrift till alla transportmodeller.

Livräddare i underjorden.

Volkswagen Crafter i Kirunagruvan.

När larmet går har LKAB:s räddningstjänst sällan särskilt långt till jobbet, oftast bara någon kilometer – ”fågelvägen” rakt ner i underjorden. Vägsträckan kan dock vara betydligt längre; nere i LKAB:s Kiruna-gruva finns 45 mil väg!

Mer Transportmagasinet.