Nya VW Multivan med panoramaglastak

Nya Multivan
Redo för en ny era

Nya Multivan
Redo för en ny era

Innovativ, digital och framåtblickande - detta är det nya ansiktet av nästa generation Multivan. Den är samtidigt säker, komfortabel och praktisk. Redo för en ny era, utan att tappa styrkorna från de tidigare generationerna.

Se världspremiären av nya MultivanOpens an external link (10/6-2021)

En återblick till 1985 och bilsalongen i Frankfurt am Main. Besökarna på mässan som stannade vid Volkswagens monter fick för första gången bekanta sig med ett helt nytt bilkoncept - världspremiären av nya Volkswagen Multivan. Efter att ha producerat över fyra miljoner "folkabussar" adderades denna modell till den existerande familjen med Transporter, Caravelle och Kombi. Vid den tiden hade man formulerat följande kravspecifikation till utvecklingsteamet i Hannover: "Övernattningsmöjlighet, generöst lastutrymme och plats för en familj med bagage och fritidsutrustning". Detta var en kravlista som inte tidigare realiserats på detta sätt tidigare. Detta blev starten på en idé som ledde till födelsen av en ikon.

Multivans idé: innovation från tradition

En familj vid en VW Multivan

Idén som föddes med första Multivan 1985 lever vidare i dagens och framtidens modeller. Eftersom de som kör och älskar sin Multivan har så olika bakgrund, måste den nya Multivan fortsätta att tilltala alla globetrotters, familjer och företag. Nya Multivan gör entré med ambitionen att addera en ny nivå av komfortabel mobilitet till den ursprungliga Multivan-idén. Kraven är fortsatt de samma, men dom har utvärderats, omarbetats och förfinats. Multivan måste förbli en multi-van: funktionell och flexibel, komfortabel och rymlig, modern och innovativ.

Multivan har alltid följt med i tidens rådande trender. Digitalisering, hållbarhet och mobilitetslösningar är dagens heta frågor - många av oss bor, arbetar, reser och kommunicerar på nya sätt. Nya Multivan svarar upp på många av dessa trender, men utan att tappa sitt Multivan-arv.

--:--
Belysningskoncept i nya VW Multivan

Med innovativa belysningslösningar, ett nytt inredningskoncept och smarta uppkopplade digitala tjänster - nya Multivan är redo att möta en ny era.

Sätessystemet – mer flexibilitet, mer frihet

Interiören i en VW Multivan

Maximal frihet var målet när sätessystemet utvecklades - utan att tappa några av de gamla styrkorna. Lösningen blev att ersätta den bakre tresitssoffan med individuella säten. På så sätt öppnas möjligheten till mer individuell frihet och flexibilitet. Det är trots allt det som Multivan står för.

Men det är inte bara soffan som ersatts av individuella säten som är nyheten här. En viktbesparing på cirka 90 kilo gör det enklare att lyfta ur och flytta runt sätena. Ett nytt system med golvskenor möjliggör en rad olika möbleringsmöjligheter. Utöver den tidigare funktionen där baksätespassagerarna kan sitta ansikte mot ansikte, finns det nu till exempel möjlighet att frigöra en lång lastyta för vindsurfingbrädor eller cyklar. Nya Multivan erbjuder exakt rätt lösning för varje typ av resa, utan mycket ansträngning.

Fällbara säten för mer bagageutrymme i VW Multivan

360° Area View – för perfekt manövrering

--:--

Målet med Multivan har alltid varit mångsidighet. Den nya versionen är trogen sitt Multivan-arv samtidigt som utvecklingen knappast kunde vara mer omfattande. Ta till exempel nya 360° Area View som för första gången i Multivan visar en fågelvy runt bilen för föraren. Genom att utnyttja varje centimeter av bilen optimalt får man en rymlig bil som samtidigt är väldigt smidig att navigera. Även i trånga stadsmiljöer. Vare sig du kör i parkeringshus, backar ut från återvändsgränder eller svänger in på din villauppfart – med 360° Area View så blir varje manöver ett säkert nöje. Nya Multivan inte bara känns som en personbil, den uppför som en sådan.

En ny bordslösning - multifunktionellt

Till både affärsmöten, luncher eller barnens pyssel - utrusta nya Multivan med det nya multifunktionella bordet så öppnas en mängd möjligheter för förvaring och aktiviteter. Med ett helt plant golv och ett nytt system av golvskenor så kan alla som färdas i bilen dra nytta av den nya bordslösningen.

En uppskattad höjdpunkt: om bordsskivorna fälls upp och trycks ner i låsanordningen så har man skapat en smidig mittkonsol med mugghållare och förvaringsfack som enkelt kan skjutas mellan de olika sätesraderna. I nya Multivan kan det till och med skjutas ända fram mellan föraren och frampassageraren.   

Laddhybrid - modern drivlina

--:--

Multivan har alltid följt med i tidens trender, men aldrig utan att offra sina gamla styrkor. Idag står bilbranchen inför en stor utmaning, där ny miljövänlig teknik är en del av lösningen för att bygga en bättre framtid för oss människor och vår planet. Det är därför som vi lanserar nya Multivan med möjligheten att få den som laddhybrid. Som laddhybrid kan en stor andel av vardagskörningen ske helt på el och utan lokala utsläpp tack vare litium-jon batteriet med en energikapacitet på 13kWh. Elmotorn på 116 hk ger tillsammans med den bränslesnåla turboladdade bensinmotorn (TSI 150 hk) en systemeffekt på totalt 218 hk (160 kW) och ett maximalt vridmoment på 350 Nm.

eHybrid-plakat på nya Multivan

Automatväxlad diesel som alternativ

Vid sidan av plugin-versionen så kommer också en fyrcylindrig turbodiesel (TDI) med en effekt på 150 hk (110 kW) att erbjudas. DSG-växellåda är standard på alla nya Multivan. I laddhybriden sitter den specialanpassade 6-stegade DSG-lådan DQ400E, medan övriga versioner får en 7-stegad DSG-låda. Den traditionella växelväljarspaken är också borta, nu sköts växlingarna med en vippbrytare på instrumentpanelen och en ”drive-by-wire” koppling.

Nya Multivan - där tradition möter framtiden

Nya Multivan visar hur en grundtanke kan nytolkas med en rad innovationer, utan att tappa sin koppling till den ursprungliga idén. Även där, i Frankfurt 1985, hyllades den första Multivan för sina personbilsliknande köregenskaper, generösa rymd och de mångfaciterade användningsområdena. När dessa traditioner kombineras på ett modernt sätt med innovativ teknik och digitala tjänster, växer en ny Multivan fram. En sann Multivan för en ny era.

Håll dig uppdaterad om nya Multivan

Följ oss på FacebookOpens an external link och InstagramOpens an external link för löpande nyheter.

Detta kanske också intresserar dig