Folkabussen har en lång historia
En holländares idéskiss blev till världens mest kända nyttofordon och en av världens mest långlivade bilmodeller. Volkswagen Typ 2 skulle utvecklas till att också bli en av världens mest sålda godstransportörer och dessutom en hippieikon och en trendsetter som alla campingbilars urmoder – och nu har denna ikon rullat på svenska vägar i 75 år.
Affärsmannen Ben Pon, som var holländsk generalagent för det nya bilmärket Volkswagen, fick en idé när han var på besök på Volkswagenwerk i Wolfsburg 1947. På fabriksområdet såg han flera flakförsedda fordon som var byggda på VW-chassin. Fordonen kallades Plattenwagen och användes flitigt som godstransportörer inom det stora fabriksområdet.
När Ben Pon sedan satt i möte med Volkswagens ledning omvandlade han sin idé till en enkel skiss på en VW-baserad transportbil – och Folkabussen var född! Snart rullade de första prototyperna och den 29 april 1950 rullade serietillverkningen igång – och resten är – som det brukar heta – historia.
En dag i september 1950 rullade den första ”Folkabussen” i land på svensk mark och direkt efter den följde ytterligare 49 stycken Volkswagen Typ 2 i skåpversion. Fram till 1967, när produktionen av generation 1 upphörde, hade 1,8 miljoner bussar hunnit produceras i Hannover-anläggningen.
Sju generationer Folkabuss
Generation 7 – T7
2022 – Nu
2021 Efter en omfattande modernisering och omstrukturering av produktionsanläggningen i Hannover, kommer fabriken för första gången att producera både laddhybrider (PHEV) och fullt elektriska modeller (EV), tillsammans med traditionella drivlinor.
2022 lanserades T7 i form av laddhybriden Multivan. Genom att addera personbilskomfort och en helt ny nivå av flexibilitet skapades ännu ett ikoniskt varumärke inom "Folkabuss-familjen" när den första Multivan visades upp 1985. Då baserad på T3-generationen av Transporter. Många år och flera generationer senare, är det nu dags för Volkswagen Transportbilar att presentera en helt ny Multivan. En livsstilsprodukt som är sann till sin historia och som samtidigt adderar allt som dagen bilköpare efterfrågar.
Unik för sin tid då, resulterade i att Multivan idag är en av de mest kända och framgångsrika minibussarna (MPV) genom tiderna. Under de senaste 35 åren har Volkswagen Transportbilar fortsatt att utveckla sin Multivan, generation för generation, och anpassa den efter tidernas krav. Golvskenor för stolar, soffa och bord, snurrbara och individuella säten, olika bordslösningar och nya säkerhetssystem är några exempel på vad som har adderats under åren. Ändå är det fortfarande lätt att känna igen det ursprungliga konceptet i dagens Multivan.
2024 så öppnade försäljningen av campingbilen California.
2025 firar Folkabussen 75 år och nu lanseras den tredje toppmoderna produktlinjen för Transporter och Caravelle. Detta är den största omvandlingen i folkabussens historia, som tidigare producerats på en singelbas. De två andra produktlinjerna inkluderar Multivan/California och ID. Buzz/ID. Buzz Cargo.
För första gången kommer Transporter och Caravelle inte bara att finnas med turbodieselmotorer (TDI), utan även med nyutvecklad elektrisk drivlina (e-Transporter och e-Caravelle). Båda modellerna kommer också att lanseras med en ny laddhybriddrivlina (eHybrid) under senare delen av året.
Transporter och Caravelle är multifunktionella fordon som erbjuder avsevärt mer utrymme än tidigare, fler karosstyper, högre nyttolast, avsevärt optimerad effektivitet och bättre ekonomi. Drivlinor, assistans- och infotainmentsystem är på en helt ny nivå.
Nya Transporter kommer som skåpbil i olika utföranden, två längder och två höjder, samt under 2026 som pickup med dubbelhytt och flak. Den maximala nyttolasten hos Transporter är nu 1,33 ton, 130 kg mer än tidigare. Och om det inte räcker kan den nya generationen Transporter dra släp som väger upp till 2,8 ton (T6.1 erbjöd en maximal släpvagnsvikt på 2,5 ton). Även taklasten har förbättrats med en höjning från 150 kg till 170 kg för både Transporter och Caravelle-modellerna.
Caravelle är en VW-buss konstruerad för professionell persontransport. Även den erbjuds med två olika hjulbaser och har ett brett användningsomåde som omfattar allt från stora taxibilar med åtta eller nio sittplatser, till exklusiva VIP-bussar och extra stora familjebilar.
ID. Buzz och ID. Buzz Cargo
2023 – Nu
2022 Med produktionsstarten av ID. Buzz blir Volkswagen Transportbilars fabrik i Hannover den tredje tyska produktionsanläggning för ID-fordon. ID. Buzz är en milstolpe i elektrifieringen av märket och fabriken i Hannover.
2023 började den helt elektriska ID. Buzz levereras till kunder i Sverige. Volkswagen Transportbilar och Volkswagen Personbilar presenterar tillsammans en av bilvärldens idag mest avancerade och hållbara bilkoncept. ID. Buzz och ID. Buzz Cargo tar avstamp från en av de mest ikoniska bilmodellerna i historien – T1 Folkabussen – uppdaterad för en ny elektrisk era.
En hyllning till Folkabussen – Högteknologisk trendsättare med en fantastisk historia
I T1:an så sitter man i princip ovanpå framaxeln och kör och det finns inget överhäng. Även om ID. Buzz förstås har all relevant säkerhet och teknik, så är överhängen fram och bak minimala. Med nya ID. Buzz accelererar Volkswagen-koncernen sin omställning mot att bli en av världens ledande tillverkare av elektriska fordon. En nyckelfaktor är MEB-plattformen (Modular Electric Drive Kit) – Världens första skalbara plattform för massproducerade elbilar utgör basen för flera av koncernens olika bilar och segment. ID. Buzz och ID. Buzz Cargo kommer att tillverkas i Hannover på Volkswagen Transportbilars huvudanläggning, med en automationsgrad på upp till 90 %. En majoritet av ID. Buzz-modellernas komponenter för den elektriska drivlinan kommer också från Tyskland och Volkswagens komponentdivision. Elektriska motorer, batterisystem och drivaxlar tillverkas i egna fabriker i Kassel, Braunschweig, Salzgitter och Hannover.
Historien om folkabussen fortsätter!
Prisbelönt
Flera utnämningar och priser i modern tid visar hur populär och konkurrenskraftig folkabussen fortfarande är, trots många försök att kopiera den. Här är några exempel:
- "Årets skåpbil", "Årets transportfordon" (2003)
- "Årets internationella skåpbil" (2004)
- "Årets bil" (Auto Motor und Sport 2004 – 2009)
- "Årets fordon med fyrhjulsdrift" (Auto Bild Allrad 2005 – 2009)
- "Årets turistfordon” (promobil, 2009)
- "Framtidens klassiska fordon" (Motor Klassik, 2007)
- "International Van of the Year" (2016).
- ”International Van of the Year” (ID. Buzz Cargo 2023)
- “Årets Elbil” (ID. Buzz - Elbilen, 2023)
Prisbelönt
Flera utnämningar och priser i modern tid visar hur populär och konkurrenskraftig folkabussen fortfarande är, trots många försök att kopiera den. Här är några exempel:
- "Årets skåpbil", "Årets transportfordon" (2003)
- "Årets internationella skåpbil" (2004)
- "Årets bil" (Auto Motor und Sport 2004 – 2009)
- "Årets fordon med fyrhjulsdrift" (Auto Bild Allrad 2005 – 2009)
- "Årets turistfordon” (promobil, 2009)
- "Framtidens klassiska fordon" (Motor Klassik, 2007)
- "International Van of the Year" (2016).
- ”International Van of the Year” (ID. Buzz Cargo 2023)
- “Årets Elbil” (ID. Buzz - Elbilen, 2023)
Kärt barn har många namn
I Tyskland fick VW-bussen smeknamnet ”Bulli.” När Volkswagen Typ 2 (Typ 1 var ur-Folkan) premiärvisades i november 1949 hade man inte kommit på något bättre namn än Lieferwagen (leveransvagn) och när den i juni 1950 även kom i bussversion (Bus på tyska) dröjde det inte länge innan Bus och Lieferwagen blev BuLi och sedan Bulli, vilket på tyska betyder ungefär ”lilla knubbis”.
Här i Sverige heter de olika modellerna av Typ 2 officiellt Caravelle, Multivan, California eller Transporter, men till vardags blev det som bekant ”Folkabussen”, oavsett om det var en Buss, Kombi, Skåp eller Pickup. Nästan alla har vi en relation till transportbilen som blev världens första MPV långt innan begreppet var uppfunnet. I Europa ser vi väl Folkabussen mest som en flitig transportbil i många olika skepnader och utföranden, men också som alla campingbilars urmoder (och måhända även -fader).
En ikon för frihet
I USA är VW-bussen för evigt förknippad med hippierörelsen. Folkabussen var flower-power-folkets fordon framför andra och helst skulle det förstås vara den version som vi i Sverige känner som Lyxbussen, med stort soltak och åtta eller tio takfönster. Då var Folkabussen en ganska billig bil, i dag är en tidig Typ 2 i bra skick värd en smärre förmögenhet. Även T3-versionen, alltså den sista VW-bussen med svansmotor, har blivit rejält mycket dyrare de senaste åren.