Birgitta och Sveriges första folkabuss
Text: Petter Jennervall | Foto: Mikael Borg | 2025-05-08
4 oktober 1950 skedde något unikt. Då levererades det allra första exemplaret av den ikoniska folkabussen i Sverige, till Nils Wemmert i skånska Hyllinge.
– Pappa åkte runt i den och utförde arbeten hos andra lantbrukare, berättar Nils dotter Birgitta Månsson idag, 75 år senare.
Och ja, det är Birgitta på båda bilderna!
Folkabussen firar 75 år på de svenska vägarna och även om det nu är väldigt vanligt att se moderna, ljudlösa ID. Buzz åka förbi i trafiken så var det något helt annat i Sverige sensommaren 1950. Då hade föregångaren till ID. Buzz, Volkswagen Typ 2, bara serieproducerats i tyska Wolfsburg några månader och inget exemplar hade nått hit. Inte förrän i september det året, då den första folkabussen rullade i land på svensk mark.
Efter den följde ytterligare 49 och den 4 oktober 1950 skedde den allra första kundleveransen när folkabussen med chassinummer 20-03561 anlände till Nils Wemmert i Hyllinge utanför Helsingborg. Troligen levererades ytterligare nio folkabussar samma dag till lyckliga, svenska ägare – men det absolut första stoppet skedde alltså i Hyllinge.
Välkomstklappen i folkabussens front stod Nils Wemmerts dotter Birgitta för, vilket hon av förklarliga skäl inte minns. Hon var bara omkring tre år gammal. Men hon har fått berättat för sig om bilen av andra.
– Pappa åkte runt i den till andra lantbrukare och utförde arbete på deras åkrar, berättar Birgitta.
Nils Wemmerts Maskinstation hette företaget och förutom folkabussen så ingick det traktorer med flera lantbruksmaskiner i vagnsparken hemma hos Wemmerts.
– När de var och jobbade med lantbruksmaskinerna så kunde mamma ibland få ta folkabussen och hämta hem pågarna när arbetsdagen var slut, säger Birgitta.
Hon var på Johannamuséet i Skurup för ett tag sedan och tittade på den folkabuss från 1950 som finns utställd där, efter att ha hört att det kunde vara den som hennes pappa rattat på 1950-talet.
– Men jag vet inte om det är samma bil, den såg annorlunda ut.
Bilen på Johannamuséet kan du se på bilden här intill. Lik, men ändå inte. Enligt Johannamuséet har den blivit ommålad av muséets grundare Manfred Almkvist och moderniserats med blinkers. Och det är också den bilen som Manfred använde när han körde runt bland gårdar, skrothandlare och auktioner för att samla in material till muséet.
Vill du undersöka gåtan med Sveriges första folkabuss, och kanske lösa den, så är det bara att ta en tur till Skurup. Här kan du läsa om Johannamuséets öppettider och övriga utställningar: https://johannamuseet.se/