Två män vid lastutrymmet på en VW skåpbil
Företag & förare

Din väg till personligt anpassad bilinredning

Text: Anders Myrdal
2024-06-13

Det finns i princip inga begränsningar när det gäller personligt anpassad påbyggnad och skåpinredning för Volkswagens transportbilar – och det är en one-stop-shop för köparna.

– När våra kunder hämtar sin bil hos handlaren ska de kunna åka ut och jobba direkt, intygar Charlotte Ankarholm, storkundssäljare på Din Bil i Södertälje.

En kund som aktivt är ute efter en transportbil träffar alltid först en Volkswagen-säljare för att resonera kring vilken bil och inredning som är aktuell kopplat till dennes verksamhet.

– Vi säljare gör analyser utifrån kundernas olika behov och de saker de behöver ha med sig i bilen. Sedan kommer vi tillsammans med kunden fram till vilken bilmodell som är aktuell som grund, säger Charlotte Ankarholm.

När säljaren och kunden är överens om påbyggnad skickar säljaren en beställning till hamnen där skåpinklädnaden samt standardiserade skåpinredningar monteras på bilen. Påbyggnad sker också hos den lokala påbyggaren. 

– Det kommer hela tiden nya lösningar, men säkerheten får aldrig äventyras. Vi har riktlinjer från våra fabriker gällande påbyggnad, som även hänger ihop med svenska besiktningsregler, berättar Fredrik Enkvist, Conversion Manager på Volkswagen Transportbilar.

Charlotte Ankarholm
Charlotte Ankarholm
Volkswagen Södertälje
Fredrik Enkvist
Fredrik Enkvist
Volkswagen Transportbilar
Vi säljare gör analyser utifrån kundernas olika behov och de saker de behöver ha med sig i bilen.
Charlotte Ankarholm
Volkswagen Södertälje

Över tid har Volkswagen sett hur marknaden och behoven ser ut. Det är ett brett spann på produktfloran där biltillverkaren erbjuder allt från volymprodukter – som passar genomsnittskunden – till kunder som har behov av speciallösningar. 

– Vi fokuserar mycket på volymprodukterna gällande påbyggnad, som förbättrar förarnas komfort och förenklar deras vardag. Det absolut roligaste i mitt jobb är att träffa de som använder bilarna, att med egna ögon se resultatet jag tillsammans med påbyggarna har gjort för kunden. Och att få feedback. Det drivs jag av i mitt arbete, fortsätter Charlotte Ankarholm.

Volkswagen Transportbilar ligger långt fram inom påbyggnad på den svenska marknaden. 

I de allra flesta fall finns det redan en lösning på den mest lämpliga inredningen tack vare företagets erfarenhet inom området. Det finns alltid en strävan efter att ha standardiserade inredningsalternativ för att få hög kvalitet och utrustningsnivå, men även kortare ledtider. Något som också ger en bra prisbild.

– Vi jobbar med de största och bästa påbyggarna, vars inredning vi rekommenderar åt våra kunder. Men det är inget hinder för oss att ta in mindre aktörer som har egna inredningslösningar, så länge de följer Volkswagens riktlinjer och lagkrav, säger Fredrik Enkvist.

Påbyggnation av en VW Transporter
Påbyggnation av en VW Amarok
VW Transporter flak från Floby

När det gäller garantier är det alltid biltillverkarens samarbetspartners som lämnar det på sina produkter. Mervärdet för alla kunder som beställer en bil med inredning är, förutom hög kvalitet, att de får en komplett bil med all dokumentation på en faktura. 

– Och du behöver inte gå till någon annan leverantör. Vi skämmer bort våra hantverkare och andra som köper våra bilar, något vi gärna vill göra. När våra kunder hämtar sin bil hos handlaren ska de kunna åka ut och jobba direkt, intygar Charlotte Ankarholm.

– I Sverige har vi länge varit föregångare inom säkerhet och arbetsmiljö. Det är en tradition som vi inom Volkswagen håller hårt på. Anpassad påbyggnad är extremt viktigt för våra kunder. För dem är en smart inredd bil ett arbetsredskap där de ska spara tid och tjäna pengar på sin verksamhet. Vissa av våra transportbilskunder har transportbilen som arbetsplats i åtta timmar varje dag. Varför ska de då inte ha samma komfort som finns i personbilar, avslutar Fredrik Enkvist.  

När våra kunder hämtar sin bil hos handlaren ska de kunna åka ut och jobba direkt
Charlotte Ankarholm
Volkswagen Södertälje
Fakta

Så här funkar det med påbyggnad

Fakta

Så här funkar det med påbyggnad

Påbyggnation av en VW Amarok från Karossan

Skåpinredning och påbyggnad finns för allas behov. De vanligaste standardlösningarna är inklädnad av väggar och tak i lastutrymmet och komfortmellanvägg – isolering som sänker ljudet i hytten och ger betydligt bättre komfort för förare och passagerare. Utrustning för stolsjustering för föraren och hyllor för maskiner, verktyg, systainers och småprylar är också vanligt. Den delen av påbyggnationen kallas för Hamnutrustning och monteras i de två hamnarna i Halmstad och Södertälje. Det är främst volymprodukter – standardlösningar som anpassats för mångas behov.  

Så här gör du för att beställa en bil med påbyggnad från hamnutrustningssystemet 

 • Kontakta din Volkswagenåterförsäljare. 
 • Specificera grundbil med fabrikstillval (som man gör i de flesta bilaffärer)
 • Välj sedan påbyggnation tillsammans med din VW-säljare som bockar i den inredning eller annan påbyggnadslösning du önskar. 
 • Säljaren presenterar sedan direkt en komplett offert. 
 • Klart. När du beställt din bil med inredning av säljaren lägger denne en order till hamn och tillverkare. När bilen anländer till din återförsäljare är den komplett och klar för leverans.

Axess Logistics är Volkswagens största samarbetspartner i hamnarna där de monterar all inredning. I hamnarna utförs även påbyggnation av speciallösningar, vilket går att läsa mer om nedan.

Specialbyggnationer

Exempel på inredning/påbyggnad

Specialbyggnationer

Exempel på inredning/påbyggnad

Man från Karossan

Mycket påbyggnad görs också direkt hos Volkswagens samarbetspartners som tillverkar bilinredning, som till exempel System Edström, Modul-System, Karossan, Autokaross. Många kunder är intresserade av att skräddarsy sina lösningar. Det som vi kallar specialbyggnationer kan vara en kylbil, kranbil, eller en bil där vi monterar in fler stolar för att få plats med både utrustning och manskap. Det är inte ovanligt att stora byggfirmor har speciella behov av bilar för varje uppdrag de gör. Hantverkare och servicetekniker kan ha behov av invändig verkstad med skruvstycken med mera. De mest avancerade påbyggnationerna beställs ofta av myndigheter som Räddningstjänsten och Polisen, med höga krav på till exempel elektronik, kommunikationsutrustning, eldsläckningssystem etcetera. Påbyggnad som börjar bli mer vanlig är till olika typer av Food Trucks. En utmaning vid påbyggnad av bilar med mycket utrustning är att hålla nere vikten.

Så här gör du för att beställa en bil med specialpåbyggnad

 • Kontakta din VW-återförsäljare. 
 • Specificera grundbil med fabrikstillval (som man gör i de flesta bilaffärer).
 • Diskutera sedan dina behov med din VW-säljare som undersöker möjliga påbyggare och utrustningsleverantörer som kan uppfylla dina behov.
 • Som ett extra steg kan det vara bra att ta ett gemensamt byggmöte med dig som kund tillsammans med din säljare och aktuell påbyggare. Det säkerställer att din utrustning motsvarar dina behov utifrån vad som är möjligt att utföra.
 • Säljaren för sedan dialog med påbyggaren och presenterar en komplett offert.
 • Klart. När du har beställt din bil med inredning av säljaren lägger denne en order till aktuell påbyggare. När bilen anländer till din återförsäljare är den komplett och klar för leverans.

Volkswagens samarbetspartners

Centrala partners. Autokaross i Floby, System Edström och Modulsystem. Axess Logistics, hamnoperatör som tar hand om de flesta monteringstjänsterna.

 • AB Karossan Invest
 • Autokaross i Floby
 • Berco Production
 • System Edström
 • Modul-System
 • Loyds industri AS
 • Safeman/Prefence
 • Nordic Vehicle Conversion
 • Bewa Intraf
 • Trucker i Nykvarn
 • SN Fordonsinredning
 • Freno
 • Uppsala Karosseri
 • Awimex

Detta kanske också intresserar dig...

Emils Transporter är både snickarverkstad och fjällhotell

Skåpbilen som är ett rullande snickeri

Specialutrustad Caddy Maxi hjälper Missing People att rädda liv

Detta kanske också intresserar dig...