Två VW California husbilar bredvid varandra med uppfällt tak och öppna skjutdörrar.

Nya California

  • SäljstartSommaren 2024
  • DrivlinorDiesel / Laddhybrid (4x4)
  • SovplatserUpp till 4
  • Sittplatser4-5

En ny definition av campingliv

Nya California är både en pålitlig vardagsföljeslagare och en fullvärdig husbil för nästan alla tänkbara äventyr. Världens mest ikoniska husbil har i årtionden stått som symbol för frihet och campingliv. Nya California fortsätter detta arv med innovativa koncept, en ny plattform, en ny interiördesign och nya funktioner.

Nya California blir också den första campingbilen från Volkswagen Transportbilar som erbjuds med laddhybriddrift som också är fyrhjulsdriven. Till Sverige kommer två versioner: California Beach Camper med 5 säten och ett kompakt minikök samt California Ocean, vår flaggskeppsmodell med 4 sittplatser i individuella säten och ett komplett kök med förvaringsutrymmen monterat utefter ena sidan inne i bilen.

Nya California erbjuds med en effektiv TDI dieselmotor på 150 hk och framhjulsdrift, eller som laddhybrid med fyrhjulsdrift och en total systemeffekt på 245 hk.

En VW California utfällt kök som är tillgängligt från utsidan.

3-rummare med sommarkök

För första gången någonsin kommer alla versioner av California att vara utrustade med två skjutdörrar som standard – vilket öppnar upp för ännu fler användningsmöjligheter. Den extra skjutdörren på förarsidan erbjuder tillsammans med den helt nydesignade köksbänken och ett utebord olika möjligheter till matlagning och måltider utomhus. Köksbänken med gasbrännare och diskho återfinnes i direkt anslutning till skjutdörren. Kylskåpet är åtkomligt både utifrån och inifrån och skyddas från sol och regn med en markis (tillval). Denna andra ingång utökar utrymmet betydligt och omvandlar nästan nya California till en trerumslägenhet.

En titt in i passagerarutrymmet på VW California med vända stolar.

Sätesplacering med högsta flexibilitet

Rymlig camping: Istället för en manuell handbroms möjliggör den elektriska parkeringsbromsen en passage mellan förar- och passagerarsäte till bodelen i nya California. Båda sätena är svängbara och justerbara i höjd. Bakom förarsätet finns det gott om plats, till exempel för en PortaPotti-toalett. Det är lätt att ta bort eller flytta enskilda säten i passagerarutrymmet vilket snabbt och enkelt ger mer utrymme för långa och skrymmande föremål som till exempel en surfbräda eller en värdefull cykel.

En vy över den digitala cockpiten i VW Californias förarutrymme.

Smart camping

Digital styrning av campingbilsfunktioner: Alla campingrelevanta funktioner manövreras via en 5-tums pekskärm vid C-stolpen på passagerarsidan. Här finns bland annat information om färsk- och avloppsvattennivåer, kupébelysningens funktioner inklusive bakgrundsbelysning, strömförsörjningsstatus, kylskåp och extravärmare. Dessutom kan Camping Mode aktiveras på displayen, vilket avaktiverar Coming Home- och Leaving Home-funktionerna, så att inte bilens lampor tänds när dörrar öppnas och stängs på en campingplats. Samtidigt kan de flesta av dessa funktioner även styras med en smartphone via California-appen eller via infotainmentsystemet. Via infotainmentsystemet kan man även få tillgång till en lutningsindikering som gör det möjligt att hitta en plan parkering för husbilen.

Mer frihet även i vardagen

Nya California sätter inte bara standarder när det gäller camping. Skjutdörren på höger sida av bilen ger precis som i föregångaren en säker in- och utstigning på trottoarsidan. På så sätt är det både enkelt och säkert att lasta i och ur bilen. Höjdpunkten är dock att nya California även har en skjutdörr på förarsidan som öppnas upp och skapar ytterligare utvändig plats som kan integreras med insidan av bilen. Eftersom köket och kylskåpet – som också är åtkomligt utifrån – ligger på denna sida kommer detta område troligen att användas för matlagning och för måltider eller för att vila på kvällstid – nästan som en terrass. Det råder ingen tvekan om att möjligheten att använda bilen som minibuss i vardagen eller som mångsidig campingbil på fritiden nu har förbättrats ytterligare tack vare de två skjutdörrarna.

En tvåfärgad VW California parkerad framför ett spanskt hus.
En antydan till silhuett av en VW California.

Se igen: Världspremiären av den nya Californian

Den 7 maj 2024 så visades nya California upp för omvärlden. Här kan du se världspremiären i efterhand.

Eine angedeutete Silhouette vom VW California.

Se igen: världspremiären för nya California

Den 7 maj 2024 så visades nya California upp för omvärlden. Här kan du se världspremiären i efterhand.

Upptäck liknande modeller