Volkswagen Grand California 600 och 680 ny husbil

Grand California
En komplett husbil

Med förväntningar på topp, Folkabussen har ju en närmast ikonisk historisk tradition att förvalta, åker vi till Gran Canaria för att provköra den nya Grand California. Den här gången har fabriken tagit steget fullt ut och byggt en komplett husbil, så mycket mer än en campingbil…

Ur Transportmagasinet 2 2019 | text: Thorbjörn Stålenhag | foto: Stephan Lindloff

MED FYRA BÄLTADE sittplatser, 177 hästars motor, automatlåda med åtta växlar, elegant kaross med förhöjt tak och 3,5 tons totalvikt retar den vår nyfikenhet. Volkswagen Grand California 600 är byggd “inhouse”, det vill säga såväl chassi som kaross och inredning är byggd i Volkswagens egen Crafterfabrik i Września i Polen. Hela bilen alltså, inte bara inredningen, som andra husbilsbyggare måste nöja sig med.

Bilresan går från flygplatsen i Las Palmas, inledningsvis på motorväg söderut ut ur den legendariska semesterorten dit vi nordbor åkt på charter sedan mitten av 1950-talet. I svensk och upp emot tysk motorvägsfart rullar vi bekvämt och tyst ur de tätbefolkade delarna av den vulkaniska ön. Men ganska snart svänger vi av från kustlandet och börjar en evighetslång svängig klättring uppför de mäktiga bergen. Solen höjer temperaturen utanför bilen och de många och tvära kurvorna gör sitt till för att temperaturen även inne i bilen stiger. Efter en snabb justering nedåt av temperaturen på klimatanläggningen känns det snart bättre.

 

»På mindre än två minuter omvandlas bilen från en resekompis till ett boende med valbar utsikt.«