Susanne och Danne Stattin med en fullastad Crafter på väg till Moldavien

Crafter: Fullt skåp till Moldavien

Syskonen Susanne och Danne Stattin ägnar semestern åt att ge en hjälpande hand genom att bila ner med fönödenheter till Moldavien.

Ur Transportmagasinet 3 2018 |  text: Richard Sjösten |  foto: Peter Gunnars

Hej, vad har ni för bil?

Ett Crafter skåp med automat och stora motorn på 177 hästar. Vi har lånat den av svenska Volkswagen.

Lånebil? Jaha, varför har ni lånat den då?

Jo, vi är på väg ner till Moldavien för volontärarbete. Moldavien är Europas fattigaste land, och det behövs mycket biståndsmaterial till skolor, äldreboenden och sjukhus. Skåpet är fullastat med gåvor från Sverige.

Vad har ni i lasten?

Cyklar, leksaker, kläder, rullatorer, hygienartiklar, skolmaterial såsom skrivböcker, pennor, sjukvårdsmaterial, madrasser och massor med annat.

Hur finansieras det här?

Det är ett helt ideellet projekt som började med att jag startade den ideella föreningen TEECH-Sweden. Genom den har vi samlat in pengar och gåvor från släkt och vänner, och nu använder vi vår semester för att hjälpa på bästa sätt, säger Susanne och förklarar att de samarbetar tätt med systerorganisationen teech.org som verkar i Storbritannien.

Hur kommer det sig att ni började med det här?

Det var en kollega som hade jobbat i England och som hade kommit i kontakt med hjälporganisationen www.teech.org. Jag tyckte att det lät intressant och fäljde med. Det här är min tredje resa till Moldavien, säger Susanne, och min första, fyller brorsan Danne i.

Hur går det till när ni är på plats?

Förutom att överlämna allt material som sjukvårdsmaterial, skolmaterial och kläder samt leksaksaker i byarna, ska vi bygga badrum och toaletter på en skola. Förutom vår fyllda buss med utrustning kommer engelsmännen med två lastbilar med släp. De får plats med avlopp, rör, wc-stolar, trekammarbrunn och övrigt material till att bygga kompletta våtrum med mera. De är totalt 35 stycken volontärer och färdas i en stor buss.

Hur lång tid planerar ni att det tar att köra till Moldavien?

Ungefär fyra dagar. Det är 270 mil och efter att ha kört söderut genom Sverige tar vi färjan från Karlskrona till Polen, fortsätter rakt genom Slovakien och genom hela Rumänien innan vi når Moldavien.

Danne, det här är din första resa till Moldavien. Vad tänker du att ni möts av?

Det blir ett spännande möte med moldaver, och så klart har de en lägre levnadsstandard än vad vi är vana vid i Sverige. Det kommer vara en stor kontrast, både mänskligt och fysiskt. Jag jobbar som jurist till vardags, nu ska jag gräva hål för avlopp och bära materiel. Det ska också bli spännande att träffa alla de andra volontärerna från England och bo under samma tak med dem i 10 dagar. Vi ska bo i skolsalarna på skolan som vi renoverar.

Susanne, du har varit på plats tidigare, vad kan du berätta om det ni möter?

Det är så klart jobbigt att möta fattigdomen. Jag minns en kvinna, som jag träffade förra resan som vi gjorde i juletid, hon föll i gråt när jag gav henne ett paket. Hon sa att hon aldrig i hela sitt liv fått en julklapp. Det är också beklämmande att se och höra om missförhållanden på barnhem och sjukhus. Det känns dock som att det vi gör – gör skillnad, och det ger en viss tillfredsställelse. Man blir minst sagt tacksam för det man har hemma.

 

Susanne & Danne Stattin

Ålder: Lillasyster Susanne 52, storebror Danne 54

Familj: Susanne: sambo, 2 vuxna barn. Danne: sambo, 3 vuxna barn

Bor: Södertälje/Stockholm

Yrke: Kvalitetssäkring AstraZeneca/Jurist NCC

Intressen: Ridsport, tar mc-kort/Skidor på längden

Bil: Volkswagen Crafter Skåp
 

Mer om bilen

Volkswagen
Crafter

Mer om bilen

Volkswagen
Crafter

VW Crafter Skåp i handelsträdgård

Liten lastbil eller stor skåpbil. Möjligheterna är många.

Finns som skåp och chassi med enkel- och dubbelhytt för påbyggnation
18,4 m3 lastvolym, utformat för ett flexibelt hyllsystem
3 500-5 000 kg totalvikt
Fram-, bak- eller fyrhjulsdrift
Manuell eller automat

Du kanske också gillar

Caddy Maxi
Förare av både hund och bil

Skåpbilen som är ett rullande snickeri

Missing People
Vardagshjältarna

Hotel California
Vi möter matinspiratören Frida Ronge som bjuder på hållbar fisk

»Nya Crafter lägger grunden för framtiden«

Rscued: Hjälparbetet som bär frukt

Du kanske också gillar