Kvinna i färd med att ladda en VW ID. Buzz Cargo el skåpbil.
Nyheter

Klimatpremie – upp till 50 000 kronor på ID. Buzz Cargo*

Text: Petter Jennervall
2024-02-13

Nu är det läge att skaffa en ny ID. Buzz Cargo! Det betalas nämligen ut en klimatpremie på upp till 50 000 kronor under 2024 för den som ansöker och sedan köper en ny eldriven lätt lastbil.

Så här gör du för att ta del av klimatpremien för Volkswagens elektriska transportbil.

Miljöbilsbonusen var en stor succé när det gällde att driva på övergången till elbilar. Eftersom utbudet av elektriska lätta lastbilar var mycket begränsat då är det glädjande att liknande stöd nu, riktat mot transportbilar, återinförs.

Här är kraven som ska uppfyllas:

 • Fordonet måste vara registrerat som lastbil och ha en totalvikt på maximalt 3,5 ton.
 • Lastbilen ska drivas av el – eller av vätgas som genererar el via bränsleceller.

Hos Volkswagen gäller därmed premien för ID. Buzz Cargo. Modellen är redan Sveriges mest sålda ellastbil och efterfrågan beräknas nu öka dramatiskt.

– Det känns riktigt bra att vi på det här sättet både bidrar till den eldrivna omställningen och till att ännu fler får köra Sveriges bästa och mest moderna lätta lastbil, säger Joakim Höög, Digital & Agency Sales Manager på Volkswagen Transportbilar.

Tvåtonslackerad VW ID. Buzz Cargo i bergsmiljö
Premiebeloppet för eldrivna lätta lastbilar är max 50 000 kronor under år 2024

Premien för de lätta lastbilarna kan sökas av företag, kommuner och regioner som ska köpa nya eldrivna lätta lastbilar – och sökmöjligheten öppnade hos Energimyndigheten kl 12 den 13 februari 2024.

Premiebeloppet för eldrivna lätta lastbilar är max 50 000 kronor under år 2024. Från 1 januari 2025 sänks maxbeloppet till 40 000 kronor och sedan ytterligare en gång den 1 juli, till 30 000 kronor, innan stödet fasas ut helt den 30 september 2025. Stödet kommer dock att kunna betalas ut under åren 2024-2026.

Det är viktigt att komma ihåg att ovanstående rör sig om det högsta beloppet. Premien kan bli lägre eftersom beräkningen sker i förhållande till jämförbar fossildriven modell, och premiebeloppet får inte överstiga en skillnad på 30 procent mellan den eldrivna och den fossildrivna modellen.

Volkswagens närmast jämförbara modell är Caddy Maxi TDI eller TSI DSG och med den som referens så kommer ID. Buzz Cargo kunna beviljas maxstödet på 50 000 kronor.

Så här ansöker du om klimatpremien:

 • Besök sajten www.energimyndigheten.seOpens an external link och logga in på Mina sidor med personligt BankID.
 • Ansök om behörighet till e-tjänsten Klimatpremie.
 • När behörigheten är beviljad kan du skicka in din ansökan.
 • När ansökan är inskickad till Energimyndigheten kan du beställa fordonet.
 • När bilen är levererad och inregistrerad i vägtrafikregistret kan ansökan om utbetalning av klimatpremien göras hos Energimyndigheten. Klimatpremien utbetalas tidigast sex månader efter att bilen har blivit inregistrerad i vägtrafikregistret.

OBS! För att stöd ska kunna betalas ut måste mottagaren ha ett bankgiro eller ett plusgirokonto kopplat till organisationsnumret.

Inkopplad laddkabel till en VW ID. Buzz Cargo

Känns det fortfarande oklart? Då finns det finns hjälp att få.

­– De flesta bilar leasas och använder man Volkswagen Finans som leasinggivare, vare sig det gäller finansiell eller operationell leasing, så sköts ansökningarna om klimatpremien av Volkswagen Finans. Kunden slipper alltså göra det själv, säger Joakim Höög och betonar att det bara är att kontakta närmaste Volkswagen-agent eller Volkswagen Finans vid frågor.

Vid kontantaffär och billån är det dock kunden själv som behöver ansöka om premien innan ett köp genomförs.

Den nya klimatpremien för lätta ellastbilar har kommit för att påskynda omställningen till eldrivna fordon, anger regeringen.

– De nya stöden är ett viktigt steg i regeringens arbete med att skapa förutsättningar för att elektrifiera transportsektorn. Det innebär att fler kan byta ut sina fossildrivna lastbilar till eldrivna fordon. Det är helt centralt för att Sverige ska nå hela vägen ner till nettonollutsläpp till 2045 och att vi klarar våra åtaganden gentemot EU, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Dessutom meddelar regeringen att små och medelstora företag som investerar i utsläppsfria tunga lastbilar ska kunna få utökat stöd.

Fotnot. Det är Energimyndigheten som beviljar klimatpremien och som utfärdar vägledning om hur stödet för lätta eldrivna lastbilar söks. Stöd, enligt förordning (2020:750) om statligt stöd till vissa miljöfordon, betalas ut om kriterierna för att få stödet är uppfyllda och medel finns kvar vid utbetalningstillfället. För mer information besök energimyndigheten.se.

Fakta
Klimatpremien för eldrivna lätta lastbilar

Landskapsbild över skogsmiljö med en insjö
 • Kan sökas från 13 februari 2024. Fasas ut 30 september 2025.
 • Sökande måste vara ett företag (även enskilda firmor och leasingbolag) eller en kommun/region.
 • Sökande får ej ha skulder hos Kronofogdemyndigheten.
 • Ansökan ska vara inskickad, men behöver inte vara beviljad innan köpet genomförs.
 • Ansökan underlättas om offert på jämförbar bil finns tillgänglig
 • Premien gäller bara nya bilar (de får inte vara registrerade tidigare)

Volkswagen
ID. Buzz Cargo

Nästa generations transportbil visar vägen framåt med 100% eldriven mobilitet för alla typer av företag. En bil som använder varje kubikcentimeter av sitt utrymme för att ge dig mer plats för det ditt arbete kräver.