Flygvy över Volkswagen California i ett höstigt Nova Scotia

Provkörning: California Ocean 6.1 

En California på Nova Scotia, tack! 

Den internationella provkörningen tar sin början i Halifax och tillsammans med journalister från hela världen har vi bjudits in för att prova California 6.1 – med flera övernattningar och en ordentlig roadtrip längs Kanadas östkust.

Text: Richard Sjösten Foto: Volkswagen, Oskar Bouveng, Richard Sjösten
 

TAKPARKERING VID HALIFAX flygplats är fullpackad. Fullsize-pickuper trängs med små hybrider och större familjesedaner och suvar. Bilfloran här i Kanada liknar väldigt mycket den i grannlandet USA. Lite längre bort står dock något som inte liknar något annat i närheten. En Volkswagen.

– Nice car, säger parkeringsvakten till sin kollega när de passerar förbi.

Den nya fronten sticker ut formmässigt. Likt Multivan och Transporter som vi testkörde redan i förra numret av Transportmagasinet har Folkabuss-familjen med uppdateringen 6.1 fått en skarp look. Fronten, med nya strålkastare och den numera större grillen, ger modellserien ett sobert utseende. Det större luftintaget i fronten är faktiskt inte någon designgimmick som man skulle kunna tro, utan något som krävdes för att få motorerna ytterligare något snålare. På framflygen läser vi California. 

"Den redan kompetenta Californian har blivit än mer komplett.
Kustlandskap i Nova Scotia

DEN UPPDATERADE CAMPINGBUSSEN erbjuds som tidigare i tre olika utrustningsnivåer Beach, Coast och Ocean, där Ocean är den mest påkostade. Det är också en sådan vi fått låna för vår testresa. Coast har till skillnad mot Ocean ett tak som fälls upp för hand och en något enklare utrustningsnivå, men samma planlösning. Beach däremot är lite annorlunda men låt oss återkomma till instegsmodellen i California-familjen lite senare, den har nämligen fått några riktigt spännande nyheter.

Den uppdaterade Californian erbjuds i en rad nya olika färgkombinationer med den nya gröna “Bay Leaf Green Metallic” som den mest i ögonfallande och lekfulla. Vår testbil är lackerad i en elegant kombination av två toner med bronsmetallic undertill och vitt över midjan (Copper Bronze Metallic/Candy White). En färgkombo som gjord för en resa i ett landskap färgat i höstens gyllene färger. Vilket är väldigt passande då världens till ytan näst största land är insvept i just detta. 

Smarta förvaringsutrymmen gör det enkelt att packa nya California 6.1
CALIFORNIA BEACH HAR kvar upp till sju säten, och kan kallas en hybrid mellan Multivan och California Ocean/Coast. 
Vissa delar av Nova Scotia påminner en hel del om vår egen Västkust
Vissa delar av Nova Scotia påminner en hel del om vår egen västkust. 

HALVÖN NOVA SCOTIA är en sista östlig utpost i Atlanten och faktiskt så långt österut man kan nå längs asfalterade vägar i Kanada. De norra delarna upp mot Grönland är isolerade och nås endast med flyg eller båt. Halifax är regionens huvudort, och här handlar det mesta om havet, hamnen, båtar och fiske. Vilket inte är så svårt att förstå då man faktiskt aldrig är mer än knappt sex mil från kusten var man än befinner sig på Nova Scotia.

Blånäsorna (bluenosers), de kallas så invånarna, har en lång och stolt båtbyggartradition, något som man blir varse inte minst på The Maritime museum i Halifax, som passande nog är beläget längs hamnpromenaden. I Halifax ligger också Kanadas militära atlantflotta.

Den första blånosen vi träffar är dock inget större fan av havet. Taxichaffören Dimitri är grek och flyttade hit för 38 år sedan, och någon sjöman det är han inte. Men köra bil det kan han.