Multivan ombyggd till photo booth på Friends Arena i samband med Stockholm Horse Show
Multivan ombyggd till photo booth på Friends Arena i samband med Stockholm Horse Show
Multivan ombyggd till photo booth på Friends Arena i samband med Stockholm Horse Show

Multivan på Stockholm Horse Show

Multikonstnären

100 ton sand, tio ton halm och lika mycket hö – mitt på Friends Arena! I november förvandlades Sveriges nationalarena till en jättelik hästanläggning med plats för 350 hästar. Häng med när vi smiter in bakom kulisserna på Sweden International Horse Show – med en ombyggd Folkabuss!

Ur Transportmagasinet nr 1-2019 | text: Richard Sjösten | foto: Peter Gunnars

Det är tidig morgon när vi tråcklar oss förbi hästboxar, lastbilar och några av världens ledande ryttare utanför Friends Arena i Solna. Det är trångt och som bilist gäller det att hålla tungan rätt i mun – och inte blir det enklare då vi på dragkroken på vår stora Volkswagen Multivan har en ännu större släpvagn. I den står nämligen den Folkabuss som faktiskt är vår nyckel in bakom kulisserna på detta imponerande jättearrangemang. Jaha, vad har då en Folkabuss på en hästtävling att göra, frågar du kanske dig? En fullt berättigad fråga. För vår Folkabuss har nämligen likt en trojansk häst ett helt annat syfte än det den byggdes för – men den ska fortsätta sprida glädje.
 

Efter att den lämnade fabriken i Hannover i Tyskland 1972 har denna vitblåa bil levt ett fullspäckat liv som spelmansbil. I händerna på en okänd trubadur har den varit med på ideliga turnéer mellan Ferrum i Kiruna, Jokkmokks marknad och kanske afterskin i Kittelfjäll. Det är åtminstone vad som sades när vi hittade bilen övergiven på en ö i Torneträsk i djupaste Tornedalen, via en nätannons förstås. Det var inget att tveka på och bilen köptes på stående fot över telefon. Pengarna swishades i ilfart och sen var det bara att vänta. Och vänta. Tålmodigt. Men så, plötsligt en dag stod det faktiskt en lastbil utanför porten med vår vitblåa buss på flaket.

En ombyggd folkabuss fick jobb som modern photo booth på Stockholm Horse Show
FOTOAUTOMATEN var uppskattad och ett lite oväntat inslag på hästfesten. Närmare 2500 bilder togs och cirka 700 fotoremsor printades under lördagen.

Det gick inte att missa att färgen hade flagnat betänkligt och turnélivet satt djupa spår i inredningen, men ändå kunde vi höra hur takten rytmiskt fortfarande slog i plåten. Karossen var dessutom i förvånansvärt bra skick tack vare de norrländska vägarna. En grundlig renovering sjösattes, plåten fick ny lack och sätena ny klädsel. Bilen skulle nämligen bli ett fotobås utrustad med ett professionellt kamerasystem kopplat till en supersnabb skrivare för rykande färska bilder.

Det krävs rejält med handkraft när vi försiktigt rullar ut skönheten ur släpvagnen utanför Friends Arena. Det blöta och kalla novemberregnet uppskattas inte av den nyblivna divan och det blir bråttom att komma in genom dörrarna till hästvärldens högborg. Med den gamle Folkabussen i tryggt förvar överlämnar vi kvickt vår kompetenta dragbil, den moderna Folkabussen, till Conny som ansvarar för att hämta och lämna några av de hundratals domare, deltagare och sponsorer som ska till och från arenan under veckan.

Som sponsorer till Sweden International Horse Show tillhandahåller Volkswagen hela 15 bilar för att köra alla delegater dit de önskar, mellan arena, hotell och flygplatser. För visst är Sweden International Horse Show ett imponerande arrangemang som lockar besökare från hela världens hörn. 2018 är det 28:e året i ordningen och bakom kulisserna står en oerhört vältrimmad organisation med Ulf Rosengren i spetsen. Det var han som startade SIHS 1993. Då hade han visserligen nyss varit generalsekreterare för ryttar-VM i Stockholm året innan, men tyckte samtidigt att det saknades ett återkommande hästevenemang i huvudstaden. Och mycket riktigt, det dröjde inte länge innan hästevenemanget blev en stor succé.

För fem år sedan tog man dessutom steget från Globen och flyttade in i Sveriges nationalarena: Friends i Solna.

Hit kommer tiotusentals besökare under en veckas tid, men de får inte se den gigantiska process som dag och natt pågår bakom kulisserna. Först och främst måste arrangörerna bygga upp stallar med plats för 350 av världens allra dyraste hästar. Då förstår ni också att det inte duger med vilken liten spilta som helst, de ska ju prestera på topp och då gäller det att såväl häst som ryttare trivs. Tio ton hö och lika mycket halm är en bra början. För ridbanan inne i arenan har det levererats 100 ton specialsand för att passa såväl hopp- som dressyrhästar. För besökarnas välbefinnande har det sedan levererats 5 500 växter, 50 000 snittblommor och 400 små granar – det gäller att skapa en ombonad stämning i den kala arenan.

Dessutom sluter ett 150-tal utställare upp runt arrangemanget, vilket gör hela nationalarenan till kanske Sveriges största marknadsplats för allt hästrelaterat du kan tänka dig. Och det är här – mitt i smeten – som vår Folkabuss ska
ta plats och föreviga tillfället för några av de tiotusentals besökarna. För vem vill inte bli sedd i en av världens största bilikoner – som dessutom levt ett välstämt liv i händerna på en trubadur?

Alla, visar det sig snabbt. Kön till fotobussen slingrar sig lång och ett tag är det hela nio personer inne i bussen – samtidigt! Var och en får den specialutskrivna bilden direkt i handen och får därför med sig ett alldeles unikt minne från Horse Show. Mobilkamera i all ära – men inget slår en analog bild på anslagstavlan, i fotoalbumet eller i plånboken!