Vit och orange VW ID. Buzz i vintermiljö.
Elbilar & laddning

Så förlänger du räckvidden på din ID. Buzz

2024-03-10

Kyla kan påverka elbilars batterier. Därför har du här nio enkla sätt att förlänga räckvidden för din ID. Buzz i kalla tider – utan att få sämre komfort.

1
Välj rätt körläge

I din ID. Buzz kan du välja mellan körläge B och D. Och när det väntar stadskörning passar B (brake) bäst, eftersom när du inte gasar så bromsar motorn i stället och omvandlar rörelseenergin till elektrisk energi. Du laddar batteriet, med andra ord.

Körläge D (drive) passar i stället utmärkt för större vägar och i det läget så rullar bilen vidare när du släpper gaspedalen. Du kan alltså ”frirulla” där det passar och därmed nå längre med din ID. Buzz. I både körläge B och D återvinns energi när du använder bromspedalen. Det är först när man trycker hårdare på bromspedalen som de mekaniska bromsarna också kopplas in.

2
Kör planerat och i Eco-mode

Alla bilar påverkas av luftmotstånd, speciellt i hastigheter över 60 km/h. Och den enkla regeln att ”ju högre hastighet desto högre elförbrukning” gäller även ID. Buzz. En viktig nyckel till längre räckvidd är alltså att planera din körning – kör inte fortare än du behöver och får. Se dessutom till att aktivera Eco-mode via infotainmentsystemet. Eco-mode finns under ”körprofilsval” och ger en effektivare körning vid acceleration – samt minskar strömförbrukningen som används av luftkonditioneringen.

Vill du återgå till tidigare använt körläge gör du det enkelt via menyn i infotainmentsystemet. Behöver du snabbt ha åtkomst till full kraft i en körsituation så går det också att göra en så kallad ”kickdown”, det vill säga ett hårdare tryck på gaspedalen.

3
Ta hjälp av körassistens

Eco-assistenten är standard i ID. Buzz och den hjälper dig att köra effektivare och ha bra framförhållning. Den kan indikera när det är dags att släppa gaspedalen för att något – en bil, ett hinder eller kanske ett gathörn – närmar sig. Dessutom hjälper Eco-assistenten till att återvinna energi för bilen där det är möjligt.

4
Värm inte hela bilen

Om du är ensam i din ID. Buzz och har 2-zons klimatkontroll så kan du välja att bara värma din del av bilen. Det här är en funktion som går att ställa in i förväg via We Connect ID.-appen.

5
Aktivera värmen i ratt och säte

Ett riktigt bra tips för att öka räckvidden är helt enkelt att minska den inställda temperaturen i bilen. Blir det inte kallt då? Nej, för i stället slår du på ratt- och sätesvärmen – den drar nämligen mindre från batteriet. Lägre energiförbrukning innebär ju längre räckvidd.

6
Kontrollera däcktrycket

Om du ser till att du har rätt däcktryck så hjälper du till att minska rullmotståndet. Räckvidden för din ID. Buzz kan påverkas märkbart av så lite som 0,3 bar för lågt tryck i däcken – mer motstånd innebär att mer energi förbrukas.

7
Förvärm bilen via elnätet

Det här är kanske ett enkelt tips men det skadar inte att upprepa. Om du vet när du ska åka i väg så kan du ju enkelt värma upp din ID. Buzz via We Connect ID.-appen – och gör du det samtidigt som din bil är inkopplad till elnätet så sparar du ju batteriets laddning från att värma upp bilen. Och ja, du kan värma upp både bil och batteri när den är inkopplad till elnätet.

8
Lasta lätt

Takbox och tung last innebär förstås att energiförbrukningen ökar och räckvidden minskar. Glöm alltså inte att lasta ur det du inte behöver samt ta bort takboxen direkt du är hemma från semestern eller långresan.

9
Byt däck vid rätt tid

Sommardäcken för din ID. Buzz är skapade för att rulla lätt. Rullmotståndet för vinter- och allrounddäck är större så när/om det i vår blir dags att byta – gör det. Räckvidden ökar förstår med däck som rullar lättare. Kom dock ihåg att alltid följa riktlinjerna för hjulskifte/däckbyte från Transportstyrelsen!

Läs mer här om tips inför bytet till sommardäck

Hur långt kan jag köra med ID. Buzz på en laddning?

Den faktiska räckvidden varierar beroende på bland annat körstil, utomhustemperatur och last. Baserat på de parametrar du valt, får du snabbt och enkelt svar med Räckviddskalkylatorn.

Elbilar

ID. Buzz

Elbilar

ID. Buzz

Gul VW ID. Buzz el familjebuss i vintermiljö med VW flaggor

En helt ny elektrisk familjebil

Maximal räckvidd: 422 km1
Batterikapacitet: 77 kWh (netto)
Bagageutrymme: 1 121 l
Laddar från 5% till 80%: 30 min2