Victor Grankvist med sin Multivan eHybrid från Volkswagen Transportbilar.
Intervjuer

Superpappans superbuss

Intervjuer

Superpappans superbuss

Text: Sofia Zetterman
Foto: Julia Swanberg
2023-05-30

Snickartransport. Familjebuss. Och då och då även turnébuss åt syrran och artisten Therese ”Drömhus” Grankvist. Snickaren, digitale kreatören och sexbarnspappan Victor Grankvists Volkswagen Multivan fixar det mesta, precis som han själv.

Se video från när vi träffar Victor

Att sitta och rulla tummarna är ingenting för Victor Grankvist i Nässjö. Vilket är tur, med tanke på att han titulerar sig både snickare, ytskiktsninja, digital kreatör och sexbarnspappa.

– Det kliar i kroppen om jag inte gör något, jag måste göra något hela tiden, säger Victor medan han rattar sin Volkswagen Multivan T7 på väg mot ett jobb. 

Hantverket ligger honom varmt om hjärtat, både hans farfars far, farfar och pappa var möbelsnickare. 

– För mig handlar det om att skapa något. Jag bygger helst specialgrejer som inte går att köpa. Att överträffa kundens förväntningar är härligt, oavsett om det gäller att göra en smörkniv, en platsbyggd bokhylla eller en altan.

Projekt saknas knappast. Eller idéer. På helgerna påstår Victor att han ”varvar ner”, men i praktiken innebär det att han fortsätter att bygga och renovera i det stora huset från 1923. 

– Jag har tusen projekt i gång. Vi behöver ett till barnrum så jag har fått minska rummen, det är ett ständigt renoverande. När man är klar då är det bara att börja om igen.

Victor Grankvist i in Multivan eHybrid
Victor i sin Volkswagen Multivan eHybrid
Att överträffa kundens förväntningar är härligt, oavsett om det gäller att göra en smörkniv, en platsbyggd bokhylla eller en altan.
Victor Grankvist
Victor Grankvist snickrar med en Bosch cirkelsåg
Victor har alltid något projekt på gång

Först på att-göra-listan står ett badrum, för ett badrum räcker inte för en familj på åtta. Planen är också att bygga på ett stort uterum med en matplats där alla ryms. Sen ska han bygga en verkstad av garaget som en gång var ett skomakeri. Eldstaden finns kvar.

– Tänk att ha en verkstad med en kamin i – det är ju drömmen! Med stora fönster och en tegelvägg, det kommer att bli magiskt, säger han entusiastiskt. 

Sen krävs förstås en carport till bilen. Eller bilarna, för det krävs två när sex barn ska hämtas och lämnas. 

– Nu när jag pratar om det låter det helt sjukt, men i mitt huvud är det inte så mycket. Jag är smålänning och blir snål. Jag kan ju lika gärna göra det själv, och göra content kring det, så blir det en win win win! Jag bygger ett badrum, sparar pengar, och får contentmaterial, det kan inte bli bättre, säger han och skrattar. 

I dag har @grankvistsnickeri över 80 000 följare på Instagram.

– Samarbeten gör att jag kan lägga arbetstid på att skapa content som folk gillar. Jag försöker ge tips och tricks i vardagssnickrandet hemma, men vill inte bara visa det polerade utan också att det kan gå fel ibland. Jag visar även det privata och personliga, det blir mer äkta, säger Victor.

Det börjar bli dags att hämta upp barnen på förskolor och skolor. Sen ett halvår kör Victor en Volkswagen Multivan T7. Att det är en miljövänlig elhybrid har många fördelar, särskilt för en sexbarnspappa och egenföretagare.

– Jag kan köra fem mil på el, vilket räcker gott mellan kunderna i Nässjö. Och nu kan jag skjutsa, hämta och lämna med eldrift som inte kostar något jämfört med dieselpriset. Den drar dessutom bara 0,6 milen, och jag är ganska lat av mig och gillar ju att åka bil. Det är smidigt när man bor i Sverige med kasst väder sex månader om året …

Laddar gör han på natten hemma när elen är som billigast. 

– Jag har timpris på mitt elavtal så det kostar typ ingenting.

Jag kan köra fem mil på el, vilket räcker gott mellan kunderna i Nässjö.
Victor Grankvist

Victor erkänner att han har en liten svaghet för tillval, eller ”lull-lull” som han kallar det. Det är lull-lullet som gör att nya bilen känns mer som en ombonad personbil är en klassisk minibuss. 

– Den är helt enkelt inte så ”transportbilig” utan har en personbilskänsla, det gillar jag, säger Victor. Självklart har han valt till stämningsbelysning och separata flyttbara stolar på skenor.

– Det är också lätt att ta ut stolarna och få in stora grejer i bilen, och barnen kan åka både baklänges och framlänges, den är både rymlig och jätteflexibel invändigt. Det är superskönt att pussla med stolarna hur man vill. 

I bilen finns även en mittkonsol som med ett knapptryck kan förvandlas till ett stort bord. 

– Det ger alla möjligheter i världen. Jag kan äta frukost eller sitta och jobba i bilen, det kallar jag ett bra tillval, säger Victor nöjt.

Men den stora fördelen med hans ”buss” som han kallar den, är att den är så rymlig:

– Alla får plats i den och jag får med mig det jag behöver. Den är jättestor, säger Victor.

Och det är tur, för som sexbarnspappa och hantverkare försöker han alltid trycka in så mycket som möjligt i bussen. Om det krävs hakar han även på ett lättviktssläp med kåpa för att köra material, verktyg och maskiner. 

Fast sen den sjätte bebisen föddes räcker inte ens de sju sätena i den stora transportbilen. 

– Snart får vi nog skaffa en 9-sätesbuss, säger Victor och ler. 

Den är helt enkelt inte så ”transportbilig” utan har en personbilskänsla, det gillar jag
Victor Grankvist om sin Multivan eHybrid
Victor Grankvist sitter på ett tralldäck

Victor Grankvist

Ålder: 39.

Familj: frun Sandra, Hugo, 14, Bonnie, 11, Charlie, 8, Juno, 6, Sam, 1,5 år, och ny bebis.

Bor:  Nässjö.

Gör: snickare och digital kreatör.

Kör: Volkswagen Multivan T7 eHybrid.

Instagram: @grankvistsnickeriOpens an external link

--:--
VIDEO: Se när vi träffade Victor från Grankvist Snickeri.
Mer om bilen

Volkswagen
Multivan eHybrid

Mer om bilen

Volkswagen
Multivan eHybrid

Familjebilen VW Multivan eHybrid

Med laddhybriden Multivan eHybrid klarar du de flesta av vardagens resor på eldrift.

5-7 platser
Upp till 49 km räckvidd med eldrift (WLTP)
Flexibel och ommöbleringsbar

Detta kanske också intresserar dig...

Multivan e-Hybrid
Det naturliga valet för arboristen

Skåpbilen som är ett rullande snickeri

Multivan i Transportmagasinet

Därför beställer Nordelektro 40 stycken ID. Buzz

Tjäna mer och må bättre med specialinredd transportbil

Detta kanske också intresserar dig...