Victoria Carstens på väg ut i skogen på jobb, i bakgrunden en Multivan e-Hybrid.
Reportage

Nya Multivan e-Hybrid: Det naturliga valet för arboristen

17 oktober 2022

Mångfacetterad och orädd. Inte bara för att hon tävlingsklättrar högt och hanterar motorsågar med van hand. Utan för att hon står upp för den hon är och inspirerar andra att också ta klivet och våga följa sin dröm. Viktoria Carstens är arboristen som blivit influencer.

Arboristen Victoria Carstens, dansk mästare i trädklättring

Victoria Carstens

Ålder: 27 år.
Bor: Tingsryd.
Familj: Fästman Zach, hunden Stanley och katterna Miso, Mambo Nr. 5, Sirap, Makrill och Pælling.
Intressen: Klättra i träd, baka, laga mat, trädgård, djur, natur och resor. Instagram: @viktoriacarstensOpens an external link

El är framtiden, det finns ingen annan väg.
Viktoria Carstens
Dansk mästare i trädklättring

 

ATT PIPPI LÅNGSTRUMP är hennes stora idol är inte svårt att förstå. Viktoria Carstens påminner själv en hel del om den självständiga och starka sagofiguren som hon har älskat sedan barnsben.

– Jag är uppväxt med Pippi Långstrump och hon är min förebild. Jag älskar när det händer grejer och jag är alltid på väg någonstans, för jag vill hellre våga än att inte våga. Den känslan är inspirerad av Pippi.

Viktoria Carstens växte upp i Danmark och hamnade i Sverige av en slump i 20-årsåldern. Hon hade famlat lite kring vad hon ville göra med sitt liv och sökte till en utbildning inom natur och kultur på Köpenhamns universitet. I väntan på antagningsbeskedet hoppade hon på en motorsågskurs som höll till i kvarteret där hon bodde.

– Jag ville använda tiden till något bra medan jag väntade på besked från universitetet. Jag hade aldrig hållit på med motorsågar innan men tyckte det lät kul.

Det är ganska typiskt för denna 27-åring – att inte tveka, bara hoppa och se var hon landar. Valet visade sig vara lyckat. Inom kort hade Viktoria fått en praktikplats på en arboristfirma i Göteborg. Det ena ledde till det andra och hon hoppade på en treårig arboristutbildning i stället för kursen på universitetet.

– Och tur var det! säger denna naturälskare som i dag är en eftertraktad arborist och egenföretagare med många uppdragsgivare, såväl kommunala som privata.

Här kan jag få in allt från motorsågar, hjälmar och rep till annan utrustning, men även campingprylar, resväskor och inte minst mina vänner.
Viktoria Carstens
Arborist
Viktoria Carstens lastar enkelt ur sätena ur Multivan e-Hybrid
Nya Multivan har flyttbara säten, vilket innebär stor flexibilitet.
Viktoria Carstens och Stanley bak i nya VW Multivan e-Hybrid
Radarparet Viktoria Carstens & Stanley.

INNAN VIKTORIA BÖRJADE på arborist-utbildningen hade hon bara klättrat i träd som barn som så många andra. Hon minns känslan första gången hon skulle upp och jobba i ett högt träd, utrustad med motorsåg och rep.

– Jag var jätterädd! Jag var inte lika stark och smidig på den tiden, så det var tufft rent fysiskt också. Men jag gillar att gå utanför min ”comfort zone” och flytta mina gränser. För varje gång du klarar av något svårt känner du att du blir starkare och växer både fysiskt och psykiskt, säger hon och fortsätter:

– Men det är faktiskt bra att vara lite rädd som arborist. Man måste alltid vara riskmedveten. Och framför allt måste man ha bra, stöttande kollegor och mentorer omkring sig.

Själv är hon förebild för över 80 000 följare på Instagram, där hon delar med sig av sitt liv som äventyrare, arborist och trädklättrare. Det är mycket motorsågar och träd förstås, men även hel del annat. Hon är en kreativ person som älskar musik, matlagning, bakning, djur och natur. För sådan är Viktoria – mångfacetterad. Och i sin roll som influencer har hon ett uttalat mål att stärka kvinnor.

– Jag vill visa att du kan vara professionell som kvinna och jobba med ett, än så länge, mansdominerat yrke – men samtidigt kan du vara kvinna, precis på det sättet du önskar och du kan ta upp den platsen i världen som är din. Jag gillar också en massa som vissa kanske förknippar med kvinnor men samtidigt kan jag göra mycket annat. Det vill jag förmedla till andra kvinnor – att det finns möjligheter och plats just för dig och att du inte behöver låta dig definieras av andra än dig själv.

I ARBORISTYRKET ÄR säkerheten central. En stor del av jobbet går ut på att ta hand om och vårda sin utrustning, men också se till att ha rätt utrustning som är säker och godkänd. Viktoria medger att det är lite av ”material sport”.

– Jag är en riktig sågnörd, det tror jag de flesta som jobbar som arborister är. Jag har många kompisar i branschen och när vi ses så kan vi nörda ner oss totalt i snack om olika motorsågar, märken och modeller, säger hon med ett brett leende.

För privatpersoner som gillar att hålla på med trädfällning i trädgårdar och på landställen har Viktoria ett par goda råd.

Varje gång du klarar av något svårt känner du att du blir starkare och växer både fysiskt och psykiskt.
Viktoria Carstens
Influencer
Panoramaglastak i VW Multivan e-Hybrid
Rum med utsikt. Naturen är aldrig långt borta i en Multivan med panoramasoltak. ”Jag testade att ta bort sätena och lägga in en madrass. Sedan låg jag där och tittade upp mot himlen med min hund Stanley bredvid mig. Så härligt!”

– Jag tycker alla som ska hantera motorsågar ska gå en kurs först. Det finns jättemånga bra kurser och man kan ta motorsågskörkort på olika nivåer. För det händer tyvärr många otäcka olyckor när amatörer är oförsiktiga och inte har kontroll på sina sågar eller missar att använda rätt skyddsutrustning.
Det är dock stor skillnad på att vara en trädfällare och att vara arborist, förklarar Viktoria.

– Som arborist är huvudfokus på trädvård och att sätta sig in i trädets biologi och vad som är det bästa för trädet. Det viktigaste i mitt yrke är att bevara träd och skydda dem. När jag jobbar försöker jag alltid hitta det bästa sättet för träd och människa att vara i samklang.

I dag bor Viktoria i en röd liten stuga med vita knutar i djupaste Småland. Valet att stanna kvar i Sverige efter utbildningen var enkelt.

– Jag älskar den vackra naturen i Sverige och allemansrätten som är helt fantastisk. Jag tillbringar så mycket tid jag kan ute i skogen och campar gärna.
Hon beskriver sig själv som en person som alltid är på väg någonstans, redo för nästa äventyr, oavsett om det är en resa till andra sidan jordklotet, en trädklättringstävling, ett besök hos familjen i Danmark eller en övernattning vid en sjö i de småländska skogarna. I det livet passar en Multivan perfekt in, berättar Viktoria som har provkört denna bil ett tag.

– Jag älskar att köra bil och kör jättemycket. Då är det superskönt med så bra komfort som den här bilen ger med allt från värme i sätet och i ratten till automatisk hastighetskontroll.

Lastutrymmet och flexibiliteten är en annan sak hon uppskattar.

– Jag gillar att det finns gott om plats för allt jag vill ha med mig. Här kan jag få in allt från motorsågar, hjälmar och rep till annan utrustning, men även campingprylar, resväskor och inte minst mina vänner.

Det generösa takfönstret är också en stor favorit.

– Jag testade att ta bort sätena i bilen och lägga in en madrass. Sen låg jag där och tittade upp mot himlen genom glastaket med min hund Stanley bredvid mig. Så härligt!

FÖR NATURVÄNNEN VIKTORIA är möjligheten att köra bilen på el perfekt.

– När jag väljer bil är det viktigt att undvika bensindrift. El är framtiden, det finns ingen annan väg. Och med Multivan kan jag köra långt utan att behöva ladda, det är toppen.

Apropå framtiden – i höst väntar nästa äventyr för denna trädälskare. Då går VM i trädklättring av stapeln och Viktoria, som är dansk mästarinna, ska försvara de danska färgerna mot trädklättrare från hela världen.

– Tävlingen är som en enda stor festival med arborister från hela världen som tävlar mot varandra i olika grenar. Det ser jag fram emot så mycket!

Jag vill visa att du kan vara professionell som kvinna och jobba med ett, än så länge, mansdominerat yrke
Viktoria Carstens
Arborist och influencer
Viktoria Carstens och hunden Stanley i en VW Multivan e-Hybrid

Viktorias motorsågstips

  • Var försiktig! Säkerheten först. Ha alltid hjälm, visir, handskar och annan skyddsutrustning på dig.
  • Gå en motorsågskurs. Det finns många bra kurser och du kan ta motorsågskörkort i flera olika klasser/nivåer.
  • Köp hög kvalitet och vårda dina motorsågar väl så håller de länge.

Nya Multivan e-Hybrid

Nya Multivan e-Hybrid

Laddning av VW Multivan e-Hybrid
Toppfart: 192 km/h
0-100 km/h: 11,6 sekunder
Räckvidd el (WLTP): Upp till 49 km
Pris: Från 542 500 kronor

Du kanske också gillar

Den sjunde generationen folkabuss
Upptäck Multivan

Därför har vi bokat
ID.Buzz och ID.Buzz Cargo

Världsmästaren väljer Crafter för nytta och nöje

ID. Buzz och ID. Buzz Cargo
Folkabussen äntligen tillbaka – Elektrisk och högteknologisk

Hotel California
Vi möter matinspiratören Frida Ronge som bjuder på hållbar fisk

Multivan på Stockholm Horse Show
Multikonstnären

Du kanske också gillar