Spirit of Amarok vandringspris är utformad som en varg. Amarok betyder varg.
Äventyr och resor

The Spirit of Amarok

Äventyr och resor

The Spirit of Amarok

3 juli 2019

Sida vid sida med leoparder, flodhästar och en lagom galen gammal rallylegend - provar vi lyckan i Spirit of Amarok. Följ med in i dubbelhytten och in i djungeln!

Ur Transportmagasinet 1 2019 | text: Richard Sjösten | foto: Volkswagen och Richard Sjösten

»Världens största offroadtävling med 100% Amarok.«
Världens största offroadtävling i Afrika: The Spirit of Amarok.
Vägvisare i backarna i världens största offroadtävling med Amarok

– Bil nummer nitton, är ni redo? rasslar det till i komradion. Jag spänner hela kroppen och slänger ett öga på min co-driver Micke i högerstolen. Han nickar allvarligt, det är vår tur att starta nu. Tre, två, ett – kör!

Det sprutar grus som ur en industribläster när jag gasar fullt och vår Volkswagen Amarok sätter sig över bakhjulen. Vi accelererar kraftigt, grusvägen är smal och ojämn, men den stora pickupen sväljer lugnt hålen och groparna. Jag märker nästan inte hur fort det går förrän Micke vrålar:

– Höger, Richard! Vi närmar oss blixtsnabbt två gröna flaggor. Jag bromsar, rätar upp bilen och siktar.

Men var är vi egentligen? Mitt ute i ingenstans i Sydafrika - platsen där offroad-tävlingen Spirit of Amarok går av stapeln varje år. En actionfylld tävling i ett av världens mest krävande och tuffa klimat, längs dammiga grusvägar och genom svår terräng fajtas fyrtio förare från hela världen. Jag och Micke delar på körningen, varannan sträcka sitter han som co-driver, har koll på klockan och radion, och varannan gång är det min tur.