Österlen. Foto Noah Holm, Unsplash

Staycation 2021: Så får du den bästa hemestern

Förläng sommaren – åk på hemester

Hemester är en sammanslagning av orden hemma och semester. Och att resa i Sverige och upptäcka sitt närområde är mer populärt än någonsin, bland annat som en effekt av coronapandemin.

Text: Natalie Roos Foto: Volkswagen och Johan Marklund, Noah Holm, Karl JK Hedin mfl

– De senaste åren har fler valt att semestra hemma av klimatskäl. Den trenden har förstås förstärkts av corona och kan även leda till ändrade vanor på sikt, säger Per J Andersson, redaktör på resemagasinet Vagabond.
På Vagabonds sajt läser allt färre om tropiska destinationer eller storstäder på andra sidan av jorden. Däremot har intresset för Sverige ökat.

– Om det finns något gott med detta så är det att fler människor upptäcker sitt eget land. Många svenska storstadsbor har kanske varit i New York många gånger men är inte jättebra på svensk geografi.

Per J Andersson ser flera fördelar med bilsemester på hemmaplan, som att du kan ta med dig mycket packning och har möjlighet att se mer.

– Om du åker på semester till Medelhavet så är du ofta på ett ställe. På bil eller tågsemester i Sverige finns utrymme att resa runt mer och vara spontan. Själva transporten och förflyttningen blir också en del av upplevelsen, något att ta vara på, säger han.

Per J Andersson. Foto Johan Marklund
Per J Andersson, redaktör på resemagasinet Vagabond. Foto: Johan Marklund.

Per J Anderssons favoriter i Sverige

Hemester i Jämtland. Foto Noah Holm, Unsplash
Tältsemester i Jämtlandsfjällen. Foto: Noah Holm, Unsplash.

Höga kusten i Ångermanland

”Höga kusten är Sveriges svar på Norge med djupa dalar och höga kullar, vacker natur och bra vandringsleder. Där finns vandrarhemmet Högboden som ligger i en fyr på en egen ö och ser ut som i en saga.”

Österlen i Skåne

”Stränderna runt naturreservatet Stenshuvud är helt otroliga. Där finns det stränder med vit sandstrand och grön växlighet som nästan ser ut att finnas på en thailändsk ö.”

Jämtlandstriangeln

”Jag är väldigt förtjust i att vandra i fjällen. Jämtlandstriangeln är en perfekt nybörjarled och påminner om att vandra i Alperna. Du behöver inte ta med tält eller mat, det finns restauranger och övernattning längs vägen.”

Omberg vid Vätterns strand

”Om du tar motorvägen förbi Vättern är ett tips att svänga av mot Omberg. Det är så vackert där. Där finns Ombergs turisthotell som ser ut som ett träslott och har funnits i 100 år. Du kan också besöka författaren Ellen Keys hem.”

Höga kusten. Foto Karl JK Hedin, Unsplash
Höga kusten. Foto Karl JK Hedin, Unsplash.

Volkswagens följare på Instagram tipsar om svenska favoritplatser

Öland. Foto: Jānis Beitiņš, Unsplash

Öland. Foto: Jānis Beitiņš, Unsplash.

Här är några av dem:

@karninylund vill slå ett slag för Mariefred. ”Liten stad med stort hjärta, gulliga små butiker med unikt utbud av inredning, kläder, god mat, bra övernattningsmöjligheter och båthamn. Ett ångtåg som tar dig till Taxinge där det berömda kakslottet finns.”

@Sandrasofisalinger gillar att cykla i Gnosjöregionen. ”Här duggar de riktigt fina mtb-banorna tätt. Plus att vi har underbara Stora Mosse Nationalpark. Mysiga fikaställen också, till exempel Stationshuset i Bor.”

@jazzhulda föredrar havet vid Djupvik på norra Öland. ”Missa inte ett besök på Kackelstugan när du är i krokarna. Sedan trippar jag vidare ner till Österlen och Glimminge Bed & Breakfast för underbar vila och natur.”

@madeleine.larson_ tycker att Dalarna är ett måste. ”Alla städer och byar runt Siljan. Ta en dag och åk genom Tällberg, Leksand och Rättvik sedan mot Mora eller Sundborn.”

@qalle garanterar att den som tar en tur till Jämtland blir kär i landskapet. ”Ta dig till Sveriges mitt, här är det så vackert eftersom naturen har fått härja fritt. Tätvuxna skogar intill sjöar med ädelfisk och kristallklart vatten.”

@Jessicanaturehasmyheart lovordar en paddeltur runt Marstrand i Bohuslän. ”Att paddla SUP är helt magiskt, en matsäck eller lokal restaurang, en solnedgång tillsammans med sälar.”

Cykelsemester. Foto: Coen van de Broek, Unsplash
Cykelsemester. Foto: Coen van de Broek, Unsplash.

Kom ihåg! Alla resmålen går i nuläget att besöka, en del dock med vissa restriktioner. Var noga med att undersöka den allra senaste informationen på sajterna för respektive plats/upplevelse när du ska planera din hemester. Och välj helst ett resmål i ditt eget, fantastiska närområde.

5 smarta prylar för resan

Volkswagen Original Espressobryggare

Volkswagen Original Espressobryggare

Fast i trafiken? Inget kafé i sikte? Med Volkswagen espressobryggare kan du alltid fixa gott kaffe med fantastisk crema.

Volkswagen Original Cykelhållare

Volkswagen Original Cykelhållare

Volkswagen Original cykelhållare är lätt, stabil och låsbar och monteras enkelt i lasthållaren på taket. Fixerar alltid cykeln på ett korrekt sätt.

Volkswagen Original Kylbox

Volkswagen Original Kylbox

Volkswagen Original kylbox håller dryckerna kalla eller maten varm. Boxen drivs via bilens 12-voltsuttag eller ett vanligt 230-voltsuttag.

Variocage hundbur gör hemesterresan säkrare

Variocage Hundbur

Variocage är en säker och praktisk hundbur som även ger plats för annat. Med några enkla handgrepp anpassas djupet till din bil. Vid en eventuell påkörning bakifrån trycks hundburen på ett kontrollerat sätt ihop i samma omfattning som bilens deformationszoner. Buren har även nödutgång.

Takbox Thule Motion XT XXL

Takbox Thule Motion XT XXL

Thule Motion XT XXL är en rymlig takbox med smarta funktioner. Lätt att montera, öppna och stänga.


Handla online

Här hittar du smarta tillbehör

På vwtransportbilartillbehor.se finner du allt du behöver för livet med din bil.

Du kanske också gillar

Hotel California
Vi möter matinspiratören Frida Ronge som bjuder på hållbar fisk

Hitta rätt camping- eller husbil
Vi guidar dig till rätt köp

Med gasdriven Caddy till Ultralöpningen i Yllesjärvi

Familjen Gills stora campingäventyr med California Ocean

Transporter Pickup
Äventyret omkring oss

Ombyggd Caddy Maxi
Vanlife-inspiration från @pegthevan

Du kanske också gillar