Kvinnor campar utanför en VW California 6.1 campingbil

10 saker du måste veta för en lyckad camping

När den stora campingsäsongen drar igång börjar allt fler leta sig ut till sina smultronställen i Sverige. Intresset för camping och campervans har växt något enormt och vi vill hjälpa både gamla som unga att få en så härlig semester som möjligt. Vare sig du har byggt din egna campervan, letat efter husbilar att köpa eller kör någon av våra modeller Caddy CaliforniaCalifornia Ocean eller Grand California så finns det vissa saker som är bra att veta för en lyckad semester.

Här har vi samlat några av våra bästa tips och svaren på de vanligaste frågorna om fricamping. 

 • 01
  Vad är fricamping och hur gör man det?

  Fricamping är kort och gott när man ställer sin husbil för övernattning på en plats som inte är en en anordnad camping eller ställplats. Det kan till exempel vara på änden av en idyllisk skogsväg, ett stenkast från havet eller mitt inne i stan.

  Vissa kommuner i Sverige har inga specifika regler kring att sova i sin bil eller att fricampa, medan andra har det, men däremot finns det vissa lagar som är bra att hålla reda på. En sådan lag är terrängkörningslagen som innebär att man måste hålla sig till vägarna. Du får alltså inte köra ett motordrivet fordon på naturmark utanför vägar, såsom på blommiga ängar och steniga stränder. Syftet är att skydda både djur och natur från skador och störningar.

 • 02
  Får man fricampa på privat mark?

  Vi känner ju till att allemansrätten ger oss rätt att vara i skog och mark, även där marken ägs av någon annan. Det är i grund och botten också tillåtet att tälta något enstaka dygn så länge du håller dig på behörigt avstånd från bostäder och inte stör eller förstör. För husbilar är det däremot lite annorlunda. Här får istället bara tillfälligt ställa upp ditt fordon alldeles intill vägar. Men det är bara förutsatt att marken inte skadas eller att du hindrar markägaren i sin verksamhet eller trafiken som kan behöva passera.

  Kom ihåg att det är särskilda regler i nationalparker och naturreservat, här får man oftast inte köra sitt fordon alls. Men nästa alla områden har sina egna regler, kolla därför upp vad som gäller på plats eller online på exempelvis Sveriges nationalparkers hemsidaOpens an external link.

 • 03
  Var kan man campa ensam men nära naturen

  Sverige är fullt av platser där du kan campa ostört. Att ge förslag på specifika platser är svårt eftersom vårt avlånga land är fullt med smultronställen. Vårt främsta tips är att gå med i Facebook-grupper där du kan fråga erfarna campers. Något vi däremot varmt rekommenderar är att utforska gemenskapen som är en stor del av campinglivet. Vem vet, kanske hittar du din nästa bästa kompis i husbilen bredvid i sommar?

 • 04
  Vad är det viktigaste att packa för en semester i husbil?

  Det här är ju självklart upp till varje peson men i korta drag är det alltid bra att ha med toalettpapper, mat som håller ett tag och varma kläder. Våra campingbilar kommer med enkel och smidig värmereglering men om du vill sitta ute och njuta av solnedgången kan det ibland bli lite småkyligt ändå. Sen är väl badkläder ganska trevligt när badsuget kickar in, ett roligt sällskapsspel för regniga dagar och någon riktigt bra bok att glömma bort att läsa.

  Solskydd är naturligtvis viktigt att tänka på och om du ska vara ute i högt gräs är det viktigt att hålla koll på både ormar och fästingar. Ta med höga strumpor och en pincett om du skulle råka ut för de sistnämnda små rackarna.

 • 05
  Vilka stränder får man fricampa på?

  Drömmer du om en strandtomt, även om bara för en natt? Ja, är jorden rund? Att vakna till utsikten av ett kluckande vatten är nog mångas vision för sommaren. Men allemansrätten finns för att skydda djur och natur och den säger att du inte får får köra ut med din husbil på strand, äng, hagmark eller annan naturmark. Däremot finns det många platser där du kan ställa dig, både på campingar eller fricamping med utsikt över somriga vatten.

 • 06
  Var kan man gå på toa

  Frågan ingen vill ställa men alla undrar över. Det sägs att nöden har ingen lag, men i Sverige så finns detta faktiskt inskrivet. Allemansrätten säger att du får använda naturen som toalett. Men du måste skydda djur och andra människor från dina bakterier och från att kliva i det du lämnat efter dig. Det kan du till exempel göra genom att gräva en grop för… det där. Och pappret. Täck sedan över med jord, sten och löv.

  I vår lyxiga husbil Grand California finns ett fullt utrustat badrum med både dusch och toalett. Det gör att du inte behöver tänka en sekund på den här pinsamma frågan. Skönt! Vidare till nästa.

 • 07
  Var tömmer man latrinen och gråvattnet?

  Och när man äntligen trodde att vi var klara med ämnet. Du som har vattentank i din husbil kommer då och då behöva tömma ut det så kallade gråvattnet som sparas i bilen. Har du toalett som på Grand California så hänger den ihop med en latrintank som också kommer att behöva tömmas. Du får inte göra det ute i naturen! Både diskmedel och det där andra kan vara skadligt för både djur och natur.

  Tömning av gråvatten och latrin gör du på särskilda stationer. Om du bor på camping finns det ofta möjlighet där, men när du fricampar kan det vara svårare att hitta. Gråvatten kan du enklast tömma rätt ner i en öppen brunn på vissa rastplatser och latrinen töms i latrinsinkar som finns vid småbåtshamnar, i anslutning till reningsverk och på vissa mackar. Du kan hitta rastplatser på Trafikverkets hemsidaOpens an external link.

 • 08
  Hur lagar man mat när man campar?

  Ja, det beror nog på vem du frågar. En student skulle kanske föreslå att man kokar pasta i kaffekokaren medan en pensionär skulle prata om rotmos och hårda karameller. Men oavsett vad som triggar dina smaklökar så har våra campingbilar smarta, yteffektiva kök som gör att du kan laga i stort sett vad som helst. Ett hett tips är dock att ha med saker som håller länge och köpa smarriga färskvaror hos bönder och på marknader längst vägen. Kanske hittar du ett och annat blåbär ute i naturen också, men var försiktig så att du inte råkar tugga i dig en flugsvamp eller harklutt.

 • 09
  Hur håller man sams under en längre tid på en så liten yta?

  Det fina med camping är att hela världen blir ditt vardagsrum. Se till att göra saker som du och dina medresenärer tycker är roliga och lustfyllda. Och skulle det verkligen krisa, då har både California och Grand California har två separata sängplatser som gör att ni kan få paus från varandra även när det regnat tio dagar i sträck.

 • 10
  Vilken campingplats har Sveriges bästa utsikt?

  Äntligen frågar du! Gör såhär: Parkera bilen på valfritt ställe som följer lagar och regler. Ta ut din campingstol. Sätt dig i stolen med ansiktet vänt mot din campingbil. En sån skönhet! En sån utsikt! Volkswagen Caddy CaliforniaCalifornia Ocean och Grand California är faktiskt precis så snygga att de enligt vissa tävlar om bästa utsikt mot fantastiska platser som Gotland, Dalälven och Marstrand.

Mer om våra camping- och husbilar

Mer om våra camping- och husbilar