Kvinnor sitter vid stranden och campar med sin VW California

Så hittar du härliga resmål för dig med husbil

Semestertider! Husbilen är packad med mat, kläder, sällskapsspel och du har svirat om till dina skönaste linnebyxor. Men en sak återstår – var ska du? Du hittar ju bara till den lilla matbutiken runt hörnet eller till löparspåret i skogen som du gillar att säga att du använder mer än du egentligen gör.

Fricamping innebär att i stort sett hela landet kan bli din nästa destination. Men hur gör man då för att hitta den perfekta platsen för övernattning? Här är våra bästa tips för att hitta de platser som passar det du vill ha för en härlig sommar i husbil.

Det fina med att ha en husbil är att du kan välja att vakna vid en lummig skog den ena dagen, och med utsikt över det böljande havet nästa. Det bästa med våra campervans Caddy California, California Ocean och Grand California är att de är smidiga till formatet så det blir enkelt att komma fram till den perfekta övernattningsplatsen. Har du dessutom valt till 4MOTION fyrhjulsdrift så behöver du sällan oroa dig för att fastna i leriga eller steniga småvägar.

01
Kolla på kartor

Ibland är det så enkelt som att ta fram kartan i mobilen eller på datorn, sätta på flygfotoläget och zooma in på de platser, gator och uddar som ser lockande ut. Det är ett smart första steg för att få en ungefärlig bild av miljön och om den är lämplig för fricamping. Kom bara ihåg att ställa dig på platser där det är tillåtet. Mer om lagar, regler och annat att veta hittar du här.

02
Knappa på digitala tjänster

Det finns olika digitala tjänster där folk lägger in platser och recensioner av platser de varit på. Till exempel finns Park4NightOpens an external link där du kan scrolla bland närmre 6000 olika platser utmarkerade bara i Sverige.

03
Surfa in på Facebook

Det finns flera Facebook-grupper för de som är sugna på fricamping. I grupperna kan du fråga direkt om tips på fina platser kring den där sjön du hört så bra om eller skogen som ser sagolik ut på Instagram. Du kan också söka efter tidigare inlägg direkt i grupperna. Börja med att gå med i Vanlife SverigeOpens an external link och Vi som fricampar!!Opens an external link. Vem vet, kanske hittar du någon ny kompis som ska till samma plats.

04
Surra med folket

Om du redan är ute och åker och har hamnat på ställen du inte känner till så kanske det absolut smartaste (och mysigaste) är att leta upp någon i lokalbefolkningen. Oftast får du ett pek i rätt riktning men skulle du ha oturen att stöta på en surmule så blir det förhoppningsvis en rolig anekdot att berätta för vännerna istället.

Vi önskar dig en fin sommar med ditt semesterhus på hjul!

Mer om våra camping- och husbilar

Mer om våra camping- och husbilar