En kvinna lagar mat i en VW California husbil.

Laga läckert i husbilen – härliga recept för resan

Text: Sofia Lundgren | 2025-01-29

Att resa med husbil är synonymt med frihet, flexibilitet och äventyr. Men det betyder inte att du behöver gå miste om livets finare kulinariska upplevelser – inte ens när du är ute på vägarna. Vi har samlat ihop några tips och knep för att se till att varje matupplevelse i din husbil blir njutbar. Använd våra kreativa receptidéer som inspiration och upptäck hur enkelt och roligt det kan vara att laga mat i husbilen – oavsett om det är frukost, lunch och middag.

Våra bästa frukostrecept för husbilen

Frukost i soluppgången utanför en VW California husbil.

Finns det något bättre än en lång, lyxig frukost för att få en bra start på dagen? Gör du den själv smakar den ofta ännu bättre. När du är på semester har du dessutom ofta gott om tid att prova nya recept. Självklart kan en skål med mjölk och lite flingor funka när det är bråttom, men vi har några fler receptidéer för att ge din (semester-)morgon den allra bästa starten. Inget bageri i närheten? Ingen fara – här är några smarriga recept att lita på!

Blåbärspannkakor

Blåbärspannkakor

Närbild på blåbärspannkakor staplade på fat.

Ingredienser (2 portioner):

  • 250 g vetemjöl (eller dinkelmjöl)
  • 150 g blåbär
  • 2–3 msk socker
  • 2 tsk bakpulver
  • En nypa salt
  • 2 mellanstora ägg
  • 2 dl mjölk (eller växtbaserat alternativ)
  • Lite vegetabilisk olja eller smör för stekning
  • Lönnsirap eller honung för servering

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål.
  2. Tillsätt ägg och mjölk och vispa tills du får en slät smet. Vänd sedan försiktigt ner blåbären i smeten.
  3. Värm upp en stekpanna på medelvärme och tillsätt en liten mängd olja eller smör.
  4. Häll cirka två matskedar smet i pannan för varje pannkaka och sprid ut smeten i en cirkel med en diameter på cirka en decimeter.
  5. Stek pannkakorna i ungefär två minuter tills små bubblor börjar bildas på ytan. Vänd sedan och stek den andra sidan tills den är gyllene.
  6. Toppa med grejer du gillar – bär, sirap, kvarg - och servera direkt.

Äppelgröt med kanel

Äppelgröt med kanel

Äppelgröt med kanel i en skål.

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 små äpplen
  • 3 tsk flytande honung eller lönnsirap
  • ½–1 tsk malen kanel
  • 150 g havregryn
  • 4,5 dl mjölk (eller växtbaserat alternativ)

Gör så här:

  1. Tvätta äpplena noggrant och skala dem om du vill. Dela dem på mitten och ta bort kärnhusen. Riv det ena äpplet grovt med ett rivjärn och skär det andra i små kuber. Blanda äppelkuberna med en tsk honung och en generös nypa kanel.
  2. Lägg havregryn och mjölk i en kastrull och koka upp. Sänk sedan värmen och låt gröten sjuda i cirka två minuter.
  3. Rör ner det rivna äpplet, kanelen och ytterligare en tsk honung i gröten och låt allt sjuda i ytterligare tre minuter.
  4. Häll upp gröten i skålar medan den fortfarande är varm och garnera med äppelkuberna. Om du vill kan du ringla över den resterande teskeden honung.

Frukostburritos

Frukostburritos

Frukostburritos på ett fat.

Ingredienser (2 portioner):

  • 100 g kidneybönor (på burk)
  • 1 salladslök
  • 50 g körsbärstomater
  • ½ mogen avokado
  • 2 ägg
  • 50 g riven ost (till exempel cheddar eller mozzarella)
  • 2 vetetortillas
  • 50 g crème fraîche
  • Salt och peppar
  • Valfritt tillbehör: bacon

Så här gör du:

  1. Häll av spadet från kidneybönorna och skölj dem ordentligt. Skär salladslöken i tunna ringar, dela körsbärstomaterna i fjärdedelar och tärna avokadon.
  2. Vispa äggen i en skål och krydda med salt och peppar. Stek äggen i stekpanna på medelvärme till en krämig äggröra.
  3. Värm tortillorna snabbt i en torr stekpanna eller i mikrovågsugnen tills de blir mjuka och smidiga.
  4. Lägg ut tortillorna plant och bred ett lager crème fraîche på dem. 
  5. Lägg sedan på ett jämnt lager äggröra, kidneybönor, salladslök, körsbärstomater, avokado och riven ost (plus bacon om du känner för det).
  6. Vik in kanterna på tortillorna och rulla ihop dem så att alla ingredienser hålls på plats.
  7. Njut av dina frukostburritos – en perfekt start på dagen!

Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka i en stekpanna på ett blått träbord.

Ingredienser (2 portioner):

  • 500 g inlagda tomater
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 1½ msk tomatpuré
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ msk paprikapulver
  • ½ tsk garam masala
  • En nypa kanel
  • Salt
  • Peppar
  • 2 ägg (i rumstemperatur)
  • Krydda valfritt – varför inte testa cayennepeppar, chilipulver, eller färsk koriander
  • Till servering: bröd efter smak

Gör så här:

  1. Hacka löken och vitlöken fint och tärna paprikan i små kuber.
  2. Värm olivoljan i en panna på medelvärme. Fräs löken och vitlöken tills de är mjuka, men inte bruna.
  3. Tillsätt den hackade paprikan och låt den steka i ytterligare 5 minuter tills den mjuknar.
  4. Rör ner tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, garam masala och en nypa kanel. Blanda allt ordentligt och fräs kort för att frigöra smakerna.
  5. Tillsätt de konserverade tomaterna och krydda med salt och peppar. 
  6. Om du vill ha mer hetta, tillsätt cayennepeppar eller chilipulver.
  7. Låt blandningen sjuda på låg värme i 10–15 minuter tills såsen tjocknar något.
  8. Gör två gropar i tomatsåsen och knäck försiktigt ett ägg i varje grop. 
  9. Täck pannan med ett lock och låt allt sjuda tills äggen har stelnat (cirka 5–7 minuter).
  10. Om du vill, garnera din shakshuka med färsk koriander.
  11. Servera genast tillsammans med ett färskt bröd – perfekt för att suga upp den smakrika såsen.

Fixa kaffe i husbilen

Två personer dricker kaffe i solnedgången utanför en VW California husbil.

Behöver du också en, eller flera, koppar kaffe för att fungera på morgonen?
Om du är en sann kaffeälskare som inte kan vara utan din morgonfix, undrar du säkert hur du bäst fixar favoritkaffet även i husbilen. Här är några av våra tips:

Presskaffe: En praktisk och platsbesparande metod för att fixa kaffe i husbilen. Lägg malet kaffe i pressobryggaren, häll på varmt vatten (bästa temperaturen är 90–96 °C) och låt det dra i några minuter. Den optimala malningen för en pressobryggare är lite grövre, ungefär som grovt havssalt. När några minuter har gått är det bara att pressa ner kaffet med kolven så att sumpen separeras. Du behöver varken el eller filter – perfekt

Espressobryggare för spisen: Placera espressobryggaren på spisen och sätt plattan på medelvärme. Värmen pressar sedan det heta vattnet genom kaffepulvret. Använd kaffe med en medelgrov malning – för fin malning kan ge lite bittert kaffe, medan för grov malning kan minska aromen. Den här sortens bryggare är perfekt för att snabbt göra en god espresso eller till och med en caffe crema, precis som på ditt favoritkafé.

Elektrisk kaffebryggare: Är du en morgonzombie och föredrar att bara trycka på en knapp är detta rätta valet för dig. Fördelen? Beroende på hur avancerad din maskin är kan du njuta av ett brett utbud av kaffevarianter, som espresso, cappuccino, latte macchiato – eller en enkel kopp helt vanligt snutkaffe. Fyll på med vatten och kaffe, starta maskinen och vänta på att din kopp ska bli klar. Det kan inte bli enklare!

Oavsett vilken typ av kaffe du föredrar på resan behöver det inte vara komplicerat att fixa en kopp i husbilen – så länge du är väl förberedd.
Vill du njuta av ditt morgonkaffe under en promenad eller bakom ratten? Det är inga problem med våra snygga termosmuggar med California-tema!

En kvinna häller upp kaffe.
Vårt bästa tips: Håll koll på storleken på kaffemalningen när du köper kaffe. Den perfekta malningen varierar beroende på vilken metod du använder för att brygga ditt kaffe.

Laga lunch i husbilen: snabba och goda recept

Ett ungt par förbereder lunch under taket i en VW California.

Att laga lunch i din husbil behöver inte vara krångligt alls. Här är några recept som är både enkla och goda, så att du ska kunna njuta av en god måltid helt utan stress.

När det gäller att laga lunch så måste du ibland prioritera snabbhet - du vill ju inte ödsla värdefull resetid vid en varm spis, eller hur? Därför har vi samlat ihop några recept som är både enkla och går snabbt att förbereda – perfekta för att äta i farten!

Smörgås med grillade grönsaker

Smörgås med grillade grönsaker

Smörgås med grillade grönsaker upplagda på ett fat.

Ingredienser (2 portioner):

  • Basilikapesto (så mycket du vill)
  • 60 g ricotta
  • ½ aubergine
  • ½ zucchini
  • 1 Romano-paprika (de där avlånga röda)
  • 1 msk olivolja
  • Havssalt
  • Peppar
  • Ciabatta eller baguette

Gör så här:

  1. Skär auberginen, zucchinin och paprikan i tunna skivor.
  2. Värm olivoljan i en panna och stek grönsakerna på medelvärme tills de är mjuka och lätt brynta. Krydda med havssalt och peppar efter smak.
  3. Dela ciabattan eller baguetten på mitten och rosta brödet lätt i stekpanna eller brödrost.
  4. Bred basilikapesto på ena halvan av brödet och ricotta på den andra.
  5. Fyll brödet med de stekta grönsakerna, sätt ihop din smörgås– och den är klar att äta!

Rödbetssallad

Rödbetssallad

Rödbetssallad med sparris upplagt på ett fat.

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 förpackning förkokta vakuumförpackade rödbetor
  • ½ burk kikärtor
  • 75 g fetaost
  • 50 g spenat
  • 30 g av dina favoritnötter
  • 1/4 citron
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk honung
  • Salt
  • Peppar
  • Färsk basilika

Gör så här:

  1. Skär rödbetorna i tärningar.
  2. Skölj kikärtorna och spenaten noggrant och låt dem rinna av.
  3. Förbered dressingen genom att blanda citronsaft, olivolja och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda rödbetor, spenat, kikärtor, nötter med dressingen i en stor skål.
  5. Smula fetaosten över salladen.
  6. Garnera med basilikan och servera direkt!

Couscoussallad

Couscoussallad

Couscoussallad.

Ingredienser (2 portioner):

  • ½ lök
  • ½ vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk socker
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1,2 dl grönsaksbuljong
  • ¼ tsk chiliflakes
  • 100 g couscous
  • ½ röd paprika
  • 1 kvisttomat
  • ¼ gurka
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Några kvistar färsk mynta och persilja

Gör så här:

  1. Finhacka löken och vitlöken. Fräs dem i olivolja i en kastrull i 2–3 minuter.
  2. Tillsätt tomatpuré, socker och spiskummin och låt det fräsa i cirka 1 minut.
  3. Häll i grönsaksbuljongen, låt det koka upp och smaka av med salt och chiliflakes.
  4. Lägg couscousen i en skål och häll över den heta buljongen. Täck skålen och låt stå i 5 minuter. Lätta upp couscousen med en gaffel under tiden för att undvika klumpar.
  5. Medan couscousen sväller, tvätta grönsakerna och ta bort kärnhuset från paprikan.
  6. Skär paprikan, tomaten och gurkan i små tärningar.
  7. Skölj myntan och persiljan, ta bort bladen och hacka i tunna strimlor.
  8. Vänd försiktigt ner paprika, tomat, gurka och de hackade örterna i couscousen.

Middag i husbilen – de bästa recepten

En kvinna lagar mat i en VW California husbil.

Det finns inget bättre sätt att avsluta en fantastisk dag ute på vägarna än med en härlig middag. Oavsett om du är ensam, lagar en romantisk middag för två, eller planerar en festmåltid för familj och vänner, kan de här recepten enkelt anpassas till olika tillfällen.

Kycklinggryta i en enda kastrull

Kycklinggryta i en enda kastrull

One-pot kycklingcurry med broccoli.

Ingredienser (2 portioner):

  • ½ rödlök
  • 150 g broccoli
  • ½ sötpotatis (ca 250 g)
  • ½ röd chili
  • 2 salladslökar
  • 200 g kycklingfilé
  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 80 g passerade tomater
  • ½ burk kokosmjölk
  • 1 msk currypasta
  • 40 g cashewnötter
  • ¼ lime

Gör så här:

  1. Skär löken och sötpotatisen i tärningar, dela broccolin i små buketter, kärna ur chilin och hacka den fint. Skär salladslöken i tunna ringar och köttet i tunna skivor.
  2. Värm oljan i en kastrull och bryn köttet snabbt tills det får färg. Ta sedan upp det ur kastrullen och lägg åt sidan.
  3. Stek sötpotatis, broccoli och lök i samma kastrull i 2–3 minuter. 
  4. Tillsätt de passerade tomaterna, kokosmjölken och currypastan. Låt sedan allt sjuda i cirka 8 minuter.
  5. Rosta under tiden cashewnötterna i en separat panna tills de är gyllenbruna. Lägg dem sedan i kastrullen.
  6. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och smaka av med limejuice och salt.
  7. Garnera med de hackade nötterna, salladslöken och chilin innan servering.
  8. Njut av din smakrika och värmande kycklinggryta!

Chilli utan carne

Chilli utan carne

Chilli utan kött i en skål.

Ingredienser (2 portioner):

  • ½ lök
  • 1 paprika
  • ½ msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2,5 dl grönsaksbuljong
  • 50 g röda linser
  • ½ burk kidneybönor
  • ½ burk majs
  • 400 g konserverade, hackade tomater
  • Salt
  • Peppar
  • Spiskummin
  • Paprikapulver

Gör så här:

  1. Skär paprikan och löken i tunna skivor.
  2. Värm olivoljan i en kastrull och fräs löken och paprikan tills de mjuknar. Tillsätt tomatpurén och fräs kort för att frigöra smakerna.
  3. Lägg i linserna och låt dem koka med i cirka 2 minuter.
  4. Häll i grönsaksbuljongen, kidneybönorna, majsen och de hackade tomaterna och koka upp.
  5. Låt chilin sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter, tills linserna är mjuka och grytan har tjocknat lite.
  6. Smaka av med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver efter smak.
  7. Servera din färdiga chili utan carne varm - gärna med ris, tortillachips eller en klick gräddfil till.

Gnocchi med räkor i en enda kastrull

Gnocchi med räkor i en enda kastrull

One-pot gnocchi med räkor på en gaffel.

Ingredienser (2 portioner):

  • 200 g frysta räkor (skalade)
  • ½ zucchini
  • ½ aubergine
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 250 g gnocchi
  • ½ burk krossade tomater
  • Salt
  • Peppar
  • Paprikapulver
  • ½ tsk honung
  • 50 g babyspenat

Gör så här:

  1. Tina räkorna. Tvätta zucchinin och auberginen och skär dem i tärningar. Skala och hacka vitlöken. Tvätta chilin, dela den på längden, kärna ur och finhacka.
  2. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull och stek gnocchin i 2–3 minuter tills den fått färg och ta sedan upp den ur kastrullen.
  3. Skölj räkorna och klappa dem torra. Stek räkorna i den heta oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt vitlök och chili och fräs snabbt tillsammans med räkorna. Ta upp allt från kastrullen och lägg åt sidan.
  4. Addera ytterligare 2 msk olja i kastrullen och stek zucchinin och auberginen. Häll i tomaterna och 1,5 dl vatten. Krydda med salt, peppar, 1 tsk paprikapulver och honung. Koka upp och låt det sedan sjuda under lock i cirka 5 minuter.
  5. Skölj och torka spenaten. Tillsätt gnocchin, räkorna och spenaten till tomatsåsen och värm tills det är genomvarmt. Smaka av och servera!

Sparrisgryta

Sparrisgryta

Närbild på en sparrisgryta med färskpotatis och körsbärstomater.

Ingredienser (2 portioner):

  • 100 g små potatisar (fasta)
  • 400 g grön sparris
  • En handfull körsbärstomater
  • ½ vitlöksklyfta
  • ½ lök
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • ½ msk smör
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor. Koka dem i lättsaltat vatten i 10 minuter och låt dem sedan rinna av.
  2. Rensa den gröna sparrisen och skär den i bitar på cirka 3 cm. Halvera körsbärstomaterna och finhacka vitlöken och löken.
  3. Värm olivoljan i en stor panna på medelvärme och stek potatisskivorna i cirka 5 minuter tills de börjar få färg.
  4. Tillsätt sparrisen och låt den steka tillsammans med potatisen i ytterligare 2 minuter, tills grönsakerna får en lätt brynt yta.
  5. Tillsätt tomaterna, löken och vitlöken och låt allt steka i cirka 5 minuter tills löken mjuknar.
  6. Häll över grönsaksbuljongen och låt vätskan koka ner något.
  7. Rör ner smöret och smaka sedan av med salt och peppar.
  8. För extra smak, garnera rätten med färskhackad persilja precis innan det är dags att äta. Servera grytan varm, den är perfekt som en lätt huvudrätt eller tillbehör.

Smarta tips för matlagning i husbil

Två grabbar lagar mat i en VW California husbil.

Använd dina rester smart


Precis som hemma kan det bli rester över när du lagar mat i husbilen. Och precis som hemma finns det ingen anledning att kasta dem - det finns massor av smarta och goda sätt att använda dem på. Till exempel kan överbliven pasta bli basen i en pastasallad nästa dag. Överblivna grönsaker kan bli en smarrig grönsakssoppa eller ratatouille. Gårdagens bröd kan förvandlas till knapriga krutonger eller bruschetta. Kött eller fisk smakar fortfarande gott i en wrap, smörgås eller sallad.

Så gör något bra för klimatet och spara energi och pengar genom att laga mat som räcker i två dagar. Det kallar vi en win-win!

Nödförråd för oväntade situationer

Oavsett om det handlar om dåligt väder eller om du hamnar på en avlägsen campingplats utan butik, se till att följa scouterna s motto: "Alltid redo" när du campar. Med ett bra förråd av matvaror blir du flexibel nog att hantera det mesta. Livsmedel med lång hållbarhet, som exempelvis konserver, pasta, ris, nötter, bör det alltid finnas gott om i husbilen, tillsammans med drycker som vatten, juice eller te.

Frysutrymmet som finns i Grand California är särskilt praktiskt ute på vägen eftersom du då kan frysa in rester och hålla maten fräsch längre.

Hållbarhet 

Även om återanvändning av rester är hållbart, går det att göra ännu mer. Till exempel kan du se till att köpa lokala, säsongsbaserade råvaror så ofta som möjligt. Om du handlar frukt och grönsaker på lokala marknader eller gårdsbutiker upptäcker du lokala specialiteter och nya smaker – hållbarheten blir en bonus. Från färsk fisk vid kusten, lokala ostar i bergen eller exotiska frukter i södern – bli inspirerad och utvidga dina kulinariska vyer.

Checklista för husbilens kök: livsmedel som håller för livet på vägen

Skafferiet

  • Ris
  • Pasta
  • Couscous, bulgur, quinoa
  • Havregryn eller müsli
  • Mjöl

Till baket

  • Bakpulver
  • Torkad jäst

Smakhöjare

  • Torkade örter och kryddor
  • Stock kuber
  • Såser och pastor (t.ex. sojasås, currypasta)
  • Vinäger
  • Vegetabilisk olja
  • Honung eller lönnsirap
  • Tomatpuré

Konserver

  • Bönor (till exempel vita bönor, kidneybönor)
  • Kikärtor
  • Linser
  • Tomater
  • Majs
  • Tonfisk

Snacks och sötsaker

  • Godis
  • Torkad frukt
  • Nötter och frön
  • Sylt eller marmelad
  • Nötsmör

Drycker

  • Kaffe och/eller te, saft

Annat viktigt i husbilens kök

Köket i en VW California husbil.

Att du har köksutrustning i husbilen är avgörande för att lyckas med matlagningen på resan. Förutom mat behöver du rätt grejer, som kastruller och stekpannor, skärbrädor, knivar, stekspadar, skålar, silar och måttbägare. Glöm inte heller konservöppnaren och om du vill njuta av en öl eller ett glas vin (alkoholfritt eller inte) behöver du också en flasköppnare och korkskruv.

Grand California har gott om utrymme för allt du behöver. Det fullt utrustade pentryt gör att du kan laga lokala specialiteter i ditt eget mobila kök. Det är utrustat med en gasspis med två lågor, en stor arbetsyta, ett kylskåp med frysfack och massor av förvaringsutrymme.

Kylskåpet har praktiska lådor och utfällbara fack med 42 liters förvaringskapacitet, vilket gör att allt du behöver alltid finns nära till hands. Gasspisen, som har integrerad diskho och fällbar kran, kan snabbt förvandlas till en extra arbetsyta tack vare det smarta tudelade glaslocket.

Detta kanske också intresserar dig

Upptäck California-familjen

VW California husbil med uppfällt tak och utfällda markiser

Nya California
Nu som laddhybrid med fyrhjulsdrift

Upptäck California-familjen