En kvinna äter mat i en Caddy California campingbil
Äventyr och resor

California Cook Tour
Resa, matlagning, frihet

13 juni 2022

Var finns de bästa platserna för att laga mat? Vi bestämde oss för att ta reda på det genom att skicka några kändisar på en roadtrip med våra klassiska husbilar och California-modeller. Vad blev resultatet? En spännande resa genom Tyskland, upptäckten av exklusiva platser – och en färgstark kokbok till din nästa resa.

Resan börjar: Under palmerna med den kultförklarade Bulli

Resa runt i en Volkswagen T1 husbil av årsmodell 1962. Njuta av friheten att sova på de vackraste platserna, upptäcka nya, undangömda platser och laga vilken mat du vill, var du vill. Det som för många är en avlägsen dröm är hur pro-vindsurfaren Vincent Langer lever sitt liv. Som vindsurfare är Langer bekant med livet i en Bulli, han har erövrat världens hav och stränder, och han vet vad det innebär att ha friheten att laga mat var som helst i världen. Det var därför ingen överraskning att han inte tvekade att ta nycklarna till vår VW T1, "Henrik the Red", för att följa med oss ​​på vår California Cook Tour.

--:--

Tio spännande platser, tio olika bilar, tio nya reserecept: på vår California Cook Tour följer vi tio kändisar på deras resa genom Tyskland. Vi vill veta hur livet är i våra California-modeller – och framför allt hur det är att laga mat i dem. Från kultfavoriten T1 till nuvarande Grand California: var och en av våra modeller erbjuder sin egen personliga touch. Men en sak som de alla har gemensamt är att det inte krävs mycket ansträngning för att avnjuta en exklusiv meny i drömlika omgivningar.

I Bad Pyrmont Kurpark i Niedersachsen kunde förhållandena knappast vara bättre: klarblå himmel, exotiska växter och, med den rödvita Volkswagen T1, ett fordon som man vill flytta in i. Vincent Langer planerar att göra en one-pot gnocchi- och ratatouillerätt. Med retrostilen från kultfavoriten Bulli, palmerna och de färgglada blommorna, är denna rätt den perfekta starten på en kulinarisk roadtrip genom landet.

Närbild på Vincents one-pot gnocchi och ratatouillerätt

Recept för att återskapa rätten

Vilka ingredienser behöver jag? Hur gör jag? Och vilken utrustning krävs? Upptäck fler bilder och en steg-för-steg guide för att laga rätten här.

Caddy California: Kompakt campingslott framför Lichtenstein slott

--:--

Cirka 50 mil längre söderut: en Caddy California är på väg. Vid ratten sitter Alina Kornelli, kitesurfare och passionerad campare. Hon har valt en miljö som ska göra rättvisa åt hennes lilla mobila slott. Lichtenstein slott, även känt som "Sagoslottet i Württemberg". Med sin "Golden Green Met"-lack är det som om Caddyn skapades för detta landskap. Den smälter väl in bland de idylliska, frodiga gröna ängarna.

Sidovy av VW Caddy California på en grön äng

Det starka solskenet lockar fram ett gyllene sken här och där på husbilen – precis som det ska vara för ett av de mest kända slotten i Tyskland. Sagoslottet tronar högt ovanför, med det kompakta campingbilsslottet, den guldgröna Caddy Californian, vid dess fot.

Även Alina Kornelli har gett sig ut på denna resa för att dela ett av sina favoritrecept med oss. Som professionell kitesurfare har hon rest runt i Europa i sin husbil. Kornelli vet vilka rätter som ger hennes kropp den energi hon behöver. Och framför allt vet hon att maten alltid smakar bäst när man kan laga till den precis var man vill.

Närbild på äpple- och kanelbowl

Alina Kornelli har valt en lätt rätt denna sommardag: en vegansk äppel- och kanelbowl med granola. Hon njuter av det starka solskenet i Caddy Californias campingstolar medan hon preppar sin måltid. När hon hackar mandeln och förbereder quinoan ser hon redan fram emot nästa steg, för nu får hon användning för köket på baksidan av Caddy California. Dra bara ut den ur bagagerumsmodulen och börja laga mat.

Kompakt, praktisk och alltid redo att användas, var du vill. Det är frihet! Som California-förare känner Alina Kornelli väl till frihetskänslan – och hon lever för den. Mindre än trettio minuter senare lägger hon sig tillrätta i Caddy Californias säng med skålen. Ljuset strömmar in genom det generösa lutande panoramasoltaket, dofterna av måltiden blandas med de doften från blommorna. Kornelli blickar ut över de grönskande ängarna, över godset och upp till slottstornet. Skulle hon vilja bo där? Inte när hon har en Caddy California. För hon älskar att ha friheten att bo och laga mat var hon vill.

Recept för att återskapa rätten

Vilka ingredienser behöver jag? Hur gör jag? Och vilken utrustning krävs? Upptäck fler bilder och en steg-för-steg guide för att laga rätten här.

California 6.1 Beach Camper i Japanska trädgården

--:--

I kurorten Bad Langensalza i Thüringen möter vi Martin Braxenthaler, monoskiåkare, tränare, mentor och vinnare av tio guldmedaljer, vilket gör honom till en av de mest framgångsrika paralympiska vintersportarna. Idag tar hans resa oss till den Japanska trädgården i Bad Langensalza där han visar oss hur bekvämt det är att laga mat i California 6.1. Det grå fordonet med rött pop-up tak är ett unikt exemplar. För Martin Braxenthaler är det den perfekta husbilen. En arbetsolycka 1994 gjorde honom förlamad och rullstolsbunden. Tack vare några geniala anpassningar, som installation av en rullstolslift, kan Martin Braxenthaler resa bekvämt med California och njuta av friheten att laga mat var som helst.

I harmoni med omgivningarna har Martin Braxenthaler valt ut en klassisk japansk rätt: Yakitori, kycklingspett marinerade i traditionella kryddor, serverad med yaki onigiri, stekta risbollar. Att laga mat i denna oas, bland mjukt porlande vattenfall och stillsamt flytande näckrosor, är en alldeles särskild upplevelse. Martin Braxenthaler sitter under Californias markis och förbereder ingredienserna till de japanska delikatesserna: han river vitlök och ingefära, blandar ihop marinaden och lägger i köttet. Kort därefter tar Braxenthaler rullstolsliften in i California. Interiören känns väldigt rymlig, eftersom det upphöjda taket inte bara tillåter frisk luft att strömma in i bilen genom myggnätet, det ökar också den inre volymen avsevärt. En kort tid senare är maten klar – och ser ut som att den kommer direkt från en japansk restaurang, både till utseende och smak.

Efter att ha ätit upp de sista bitarna av sin Yakitori lutar sig Braxenthaler tillbaka, nöjd och belåten. Tack vare California kan han njuta av det japanska köket var han vill. Kanske tänker han på 1998? Det var året som Braxenthaler tog sin första medalj vid de paralympiska spelen i Nagano, Japan, bara fyra år efter sin olycka.

Närbild på Martin Braxenthalers yakitori.

Recept för att återskapa rätten

Vilka ingredienser behöver jag? Hur gör jag? Och vilken utrustning krävs? Upptäck fler bilder och en steg-för-steg guide för att laga rätten här.

Grand California – Grand cuisine

En VW Grand California 600 parkerad framför en fyr

Långt uppe i norr blåser vinden. Detta är perfekt för de två vindsurfarna, Niclas Nebelung och Anna Boermann. Det kommer inte som någon överraskning att paret har hittat sitt hem i Kiel – aldrig mer än några minuter ifrån nästa surfvåg. Idag är de dock på resande fot med Grand California 600 för en kortare campingtur på ön Rügen i Östersjön. Deras mål: Sassnitz brygga. På Europas längsta vågbrytarbrygga är det möjligt att promenera cirka 1,5 kilometer ut i Östersjön. Vinden piskar ansiktet och doftar salt och fisk. I slutet av bryggan står den grönvita fyren, ett av öns landmärken. Det är dock inte bara vinden som skapar så bra stämning på bryggan, som Niclas Nebelung och Anna Boermann ser fram emot. Idag har de kommit hit för att laga mat. För dem är utsikten från bryggan oöverträffad. Att laga mat här är den sanna innebörden i ordet frihet.

Det hungriga paret parkerar den vita och blåa Grand Californian framför fyren. Det är en typisk, men ikonisk bild: en Grand California vid Östersjön som kompletterar panoramat av fyr, blå himmel och hav. Vackert som ett vykort!

--:--

På dagens meny står shakshuka och pannrostat vitt bröd. Det stora utrymmet tillsammans med den lika stora köksenheten och köksutrustningen i Grand California erbjuder allt de två vindsurfarna behöver för sin matlagningssession. Gång på gång medan de förbereder maten vandrar deras blickar från bänkskivan och kokplatsen mot den bakre sängen och ut genom bakrutan till den vackra utsikten över havet. Det kommer inte att dröja länge innan Niclas och Anna kan njuta av denna utsikt till fullo. De slår sig ner i den mysiga sittdelen i Grand California och blickar drömmande ut genom de stora fönstren, över bryggan och ut mot havet medan de njuter av sin shakshuka, samtalar passionerat om vindsurfing och undrar varför de inte hade med sig surfbrädorna. Det skulle ha funnits gott om plats i deras Grand California – de lovar sig själva att ta med dem nästa gång. Idag är de här för att njuta av friheten att laga mat var de vill.

Närbild på Annas och Niclas shakshuka.

Recept för att återskapa rätten

Vilka ingredienser behöver jag? Hur gör jag? Och vilken utrustning krävs? Upptäck fler bilder och en steg-för-steg guide för att laga rätten här.

Trerätters middag på Mittellandkanalen

--:--
Närbild på Jo och Cozys trerätters middag

Om du frågar Jo och Cozy, grundarna av Salt & Silver, om deras hobbyer behöver du bara ta en titt på deras bok. Titeln är "Travel, Surf, Cook" (Resa, surfa, laga mat). Det är just dessa saker som paret har varit passionerade över i flera år. Och alla som nämner att resa, surfa och laga mat som sina hobbyer är naturligtvis i de bästa händer med en Volkswagen LT1 med den ursprungliga Westfalia "Sven Hedin"-konfigurationen. På Autostadt-museet i Wolfsburg vill paret visa hur enkel och läcker en middag på en campingtur kan vara. På menyn finns receptidéer som de har tagit med sig från sina resor: Ceviche på havsabborre (peruansk), elotes (mexikansk) och rostade marshmallows med jordgubbsleche och chili-chokladpuder (Salt och Silver). Låter lite extravagant för en campingtur. Men inte för Cozy och Jo.

Cozy och Jo njuter tydligt när de sätter igång med arbetet till sin trerätters middag. De visar oss att en campingmiddag också kan vara utsökt och extravagant. Det är en kontrasterande, men ändå sammanhängande bild: ett nästan femtio år gammalt fordon i sin ursprungliga konfiguration och två unga, moderna kockar som gör saker som att rosta marshmallows över gaslågan på spisen eller rensa en fisk på campingbordet. Det här är Californias värld, en värld som handlar om frihet att leva. Där du kan bo, resa och laga mat var du vill.

Recept för att återskapa rätten

Vilka ingredienser behöver jag? Hur gör jag? Och vilken utrustning krävs? Upptäck fler bilder och en steg-för-steg guide för att laga rätten här.

Resan fortsätter: Upptäck fler spännande recept och resereportage i videon

Vill du veta vad Martina Voss-Tecklenburg, tränare för Tysklands damlandslag i fotboll, trollade fram mot den mystiska bakgrunden av Stubens klosterruin? Eller hur det gick på Peter Maffays bisonfarm? Håll då utkik, för vår California Cook Tour-receptbok är långt ifrån full. Oavsett om det är skådespelaren Ralf Bauer i Rhododendronparken, kanotisten Sabrina Hering-Pradler vid Drübeck-klostret eller kitesurfvärldsmästaren Florian Gruber vid backhoppningsbacken i Garmisch-Partenkirchen – upptäck fler spännande resefilmer och matlagningsreportage från California Cook Tour här.

På en plats full av historia

I Sachsen-Anhalt, på den norra kanten av Harzbergen, hittar du Drübeck-klostret. Vi har bestämt möte med kanotisten Sabrina Hering-Pradler och hennes man Paul. De parkerar den rödvita Grand California framför det mer än 1 000 år gamla klostret med sina tvillingspiror och slår läger på ängen, fyllda av förväntan. Idag ska de visa oss sin favoriträtt när de är på resande fot: wokade cashewnötter med kyckling. En rätt som fullkomligt smälter i munnen. Upptäck detta goda recept och utforska den historiska platsen i videon.