En man häller upp kaffe i en VW California husbil.

Nyttig och god frukost i husbilen – fem recept

Text: Sofia Lundgren | 2025-02-05

Semester är tiden att njuta av livet och göra vad du vill. Och framför allt – äta vad du vill! För ibland är det dags att unna sig något gott. Men bara godsaker? Kanske inte. Här är våra tips på hur du kan börja dagen med en nyttig och god frukost, även under campingsemestern.

En sak är säker: frukt och grönsaker är alltid en bra bas för frukosten. Att testa det lokala utbudet är både hållbart och spännande, särskilt när du är ute och reser i ett främmande land. Kolhydrater är också en bra idé eftersom de ger dig gott om energi för dagen. Fullkornsbröd eller havregryn är till exempel bra val. Om du dessutom minskar lite på socker och onyttiga fetter så är du redan på god väg. Vi har flera enkla, nyttiga och goda frukostrecept för dig!

Din godaste gröt

Din godaste gröt

Grötskål med mandlar, frukt och bär.

Ingredienser (2 portioner):

  • 3 dl mjölk (eller vatten, mandel- eller havremjölk)
  • 200 g havregryn
  • Frukt efter eget val

Gröt är en klassiker som alltid håller stilen och förtjänar sin hype. Det är inte bara gott, du får också i dig massa kolhydrater, mineraler och vitaminer – så det är riktigt hälsosamt. En av de bästa sakerna med gröt är hur mycket det går att variera. Du kan göra din gröt med olika sorters frukter, blanda flera frukter, eller piffa upp den med honung, nötter, kanel, kakao. Eller varför inte testa grönsaker eller egna spännande kombinationer?
Här är vårt grundrecept som du enkelt fixar själv.

Gör så här:

  1. Koka upp mjölk och havregryn i en kastrull.
  2. Glöm inte att röra om.
  3. Låt gröten sjuda tills den blir krämig.
  4. Klart!

Häll sedan gröten i en skål och blanda med skivad frukt.

Ett extra tips: Konsistensen på gröten kan variera beroende på vilken typ av havregryn du använder (fina eller grövre). Testa dig fram och hitta det du gillar bäst!

Grön bondfrukost

Grön bondfrukost

Grön bondfrukost på potatis, ägg och grönsaker i en stekpanna.

Ingredienser (2 portioner):

  • 4 potatisar
  • Grönsaker (som babyspenat, paprika eller kinakål)
  • 4 ägg

Även den nyttigaste frukosten hjälper föga om du ändå är hungrig så snart du ätit klart. Därför är vårt nästa tips lite matigare: bondfrukost. Med massa vitaminer, tillagad med spenat, ägg och potatis. Eller paprika. Eller kinakål. Eller... de grönsaker du gillar bäst, faktiskt. Laga efter smak och det du har i skafferiet och kylen!

Tips: Rätten fungerar även toppen med sötpotatis. Då får du i dig lite fler kalorier och kolhydrater, men också mer protein och vitaminer.

Gör så här:

  1. Skär potatisen och skölj grönsakerna.
  2. Stek först potatisen i pannan, tillsätt sedan äggen och blanda väl.
  3. Lägg i grönsakerna och stek tillsammans med resten. Krydda med salt och peppar efter smak.

Omelett för campare

Omelett för campare

Omelett med salladslök och paprika.

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 röd paprika
  • Salladslök
  • 4 ägg
  • 2 msk riven ost
  • Olja
  • En nypa salt

Kalorisnål men proteinrik – en läcker omelett är ett mättande och hälsosamt frukostalternativ som du enkelt och snabbt lagar till i husbilen. Precis som med våra andra förslag gäller även här att det är bara att låta fantasin flöda så experimentera med olika grönsaker. Förstek till exempel champinjoner eller zucchini, tillsätt färska tomater eller toppa med lite gräslök.

Gör så här:

  1. Tvätta paprikan och salladslöken och skär dem i små bitar.
  2. Vispa ihop äggen och en nypa salt i en skål.
  3. Hetta upp lite olja i en stekpanna och häll i äggblandningen.
  4. Tillsätt riven ost, paprika och salladslök.
  5. Täck över pannan, stäng av spisen och låt omeletten stelna.

Glutenfritt och fettsnålt: kvarg med frukt

Glutenfritt och fettsnålt: kvarg med frukt

En skål med kvarg, bananer, mandel och jordgubbar.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g lättkvarg
  • 1,25 dl mjölk
  • 70 g socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 mogna bananer
  • 200 g jordgubbar
  • 2 tsk hasselnötter (rostade och hackade) eller mandlar
  • En skvätt citronsaft

Finns det glutenfri mat på ditt semesterresmål? Troligtvis, ja. Är den alltid lätt att hitta? Troligtvis, nej. Här är därför ett bra alternativ om dina egna förråd börjar ta slut. Sötman bestämmer du själv, och du kan naturligtvis använda din favoritmjölk och byta ut frukterna eller nötterna efter smak – eller hoppa över nötterna helt.

Gör så här:

  1. Lägg lättkvargen i en skål och blanda med mjölken tills smeten är slät.
  2. Sikta ner vaniljsockret och sockret, tillsätt citronsaften och vispa till en krämig konsistens.
  3. Skala och skiva bananerna, skölj och dela jordgubbarna i fjärdedelar.
  4. Varva kvargkrämen, bananskivorna och jordgubbarna i frukostskålar – börja med ett lager kvargkräm och fortsätt tills ingredienserna är slut.
  5. Toppa med frukt och strö över de hackade nötterna.
  6. Njut av din enkla, hälsosamma och glutenfria frukost!

Gott och veganskt: quinoagröt

Gott och veganskt: quinoagröt

Quinoagröt med frukt och bär.

Ingredienser (2 portioner):

  • 100 g quinoaflingor
  • 1,5 dl havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
  • 3–4 msk vegansk sirap som lönnsirap eller agavesirap
  • Färsk frukt efter smak (som hallon, passionsfrukt, bananer)
  • En handfull cashewnötter
  • En handfull kakaonibs (valfritt)
  • Ätbara torkade blommor efter smak (valfritt)

Både snabbt att göra och supergott: quinoagröt med färsk frukt som serveras varm och ger massor av energi och protein. Receptet fungerar med (nästan) vilken typ av mjölk som helst. Varierar sötman efter eget val.

Gör så här:

  1. Rör ner quinoaflingorna i varm/het växtbaserad mjölk och låt stå en kort stund.
  2. Söta med sirapen och förbered frukten.
  3. Häll upp gröten i två skålar och garnera med ditt eget val av frukt, cashewnötter, kakaonibs eller torkade blommor och servera!

Upptäck California-familjen

VW California husbil med uppfällt tak och utfällda markiser

Nya California
Nu som laddhybrid med fyrhjulsdrift

Upptäck California-familjen

Detta kanske också intresserar dig