Johan Kristoffersson

TRANSPORTER
Underdogs. Med bussarna bakom sig

Det här är  berättelsen om två underdogs som slog världen med häpnad. Michèle är tjejen som körde hatten av mästarna i rally, och Johan är mekanikern som körde om alla världsstjärnor i rallycross. Båda med hjälp av Folkabussar. En “underdog” är en person eller grupp i en tävling som förväntas förlora.

text: Richard Sjösten  |  foto: Peter Gunnars, Richard Sjösten, Mclein, Teambild

Ur Transportmagasinet nummer 1-2018

Samma garage 1982
»Hennes insats var i absolut världsklass.«

Året är 1982. Michèle Mouton är en tävling från att bli världsmästare när hon leder stort i säsongens näst sista rally i Afrika. Några timmar innan start har Michèle fått veta att hennes far har gått bort. Om det beror på det eller någon annan yttre omständighet är svårt att säga, men när endast en liten del av tävlingen återstår kör Michèle av vägen och rullar med sin Audi Quattro. Bilen är oreparerbar.

Den avbrutna tävlingen för ekipaget Mouton betyder att hon mister möjligheten att vinna förarmästerskapet. När året summeras avslöjar namnen bakom henne i resultatlistan i rally-VM att hennes insats var av absolut världsklass. Bakom henne står nämligen två världsmästare och två blivande; Björn Waldegård, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Stig Blomqvist.

Fransyskan Michèle har chockat en hel motorsportvärld genom att köra skjortan av världseliten. Rally, en nästan helt mansdominerad sport – både nu och då.

Michèle hatade frågan från journalister om hon kunde le när hon kom i mål.
– Be först Blomqvist eller Mikkola att le, sen kan du komma tillbaka och fråga mig igen, blev ofta svaret.

 

MICHELE MOUTON

Född: 1958, Grasse, Frankrike
Första biltävling:
1973
Största merit:
VW Silver Rally 1982

 

<