Trots att Grand Californa 600 bara är sex meter lång ryms här både sovrum, vardagsrum, kök och tvättrum

Grand California
Större campingbuss snart i Sverige

Vi tar en närmare titt på den nya större campingbussen Grand California som snart är Sverige-aktuell. Modellen har en stolt tradition att föra vidare då “lillsyskonet” California, baserad på Transporter, sålts i inte mindre än 160 000 exemplar sedan 1988.

Ur Transportmagasinet 1 2019

De första generationerna av Folkabussen krympte världen för många med upptäckarglädje och reslust. Bussarna, som kom att kallas “Bulli” korsade såväl Afrika som Asien och Amerika, har i dag en närmast ikonisk status. Om den nya större campingbussen Grand California, som kommer säljas parallellt med California, når samma status om en sådär femtio år är svårt att sia om i nuläget.

Det vi kan säga än så länge är att det ser mycket lovande ut! Grand California baseras på nya Crafter som är en av transportbilvärldens mest innovativa transportfordon med energieffektiva motorer och låga emissioner. Den höga passiva säkerheten och de avancerade förarassistanssystem som utvecklats ihop med personbilsdivisionen inom koncernen sätter en ny standard i segmentet. Autobroms, dödavinkelvarning, backkamera och parkeringsassistans för att nämna något i den digra listan.

 

»Den nya campingbussen har för husbilsvärlden en unik körsäkerhet.«
Bad och toa i Volkswagen Grand California 600 och 680.
Litet men naggande gott är en devis som gäller för tvättutrymmet. 
Kyl i nya Volkswagen Grand California 600 och 680.
Ett smart placerat kylskåp bidrar till att göra semestern i Grand California till en härlig upplevelse. En kall dricka under markisen är aldrig fel...
Volkswagen Grand California har ett välorganiserat kök
ETT VÄLORGANISERAT kök som tar vara på varje yta och skrymsle. Lådor med praktisk inredning och möjlighet att bredda köksbänken, med hjälp av utvik- och utdragbara skivor.
Volkswagen Grand California har rymliga överskåp med gott om utrymme
RYMLIGA ÖVERSKÅP där det finns plats för såväl personlig utrustning som kläder och annat underlättar livet ombord.
»Trots att Grand Californa 600 bara är sex meter lång ryms här både sovrum, vardagsrum, kök och tvättrum.«

Den nya campingbussen har en för husbilsvärlden näst intill unik körsäkerhet, en noga utprovad aerodynamik och en mycket intressant bodel med rum för upp till fyra personer.

Grand California finns i två versioner. En kortare variant, kallad 600 och en längre version som heter 680, och tillägsnamnen är kort och gott totallängden på fordonen. Extra 80 centimeter på längden i 680 har gett utrymme för större sovrum bak i bilen samt extra förvaringsskåp. Den bakre delen i bägge versionerna går att omvandla till enorma lastutrymmen där bädden eller delar av bädden viks upp mot sidoväggen. Man kan också använda utrymmet under bädden som bagagelucka och med en mellanvägg under fotändan mot kök och samvarodel förhindra att packning glider framåt.

 

Inredningen är helt egen i Grand California med stora fönster både i bakdörrarna och på sidorna. Takfönster över dubbelsängen bak och över sittgruppen längre fram skapar ett enormt ljusinsläpp som belyser en ljus inredning med många stora överskåp, ett stort matbord och en förlängningsbar köksbänk med kyl och frys och ett mycket ändamålsenligt badrum mittemot köket.

När man kliver in i Grand California 600, genom skjutdörren på bilens högra sida, har man de vändbara hyttstolarna på sin högra sida och framför sig det stora bordet som rymmer middagsdukning för fyra. Till vänster finns köket och i köksbänkens gaveldel finns en 70 liters kyl, med frysavdelning, som dras ut och på så vis lätt kan användas även utifrån. Om man sitter under markisen och vill ha en kall dricka behöver man alltså inte gå in i husbilen.

Sovkoj i nya VW Grand California
HÄR KAN MAN ägna sig åt stjärnskådning till natten eller bara mysa i en egen koj på dagtid.
I GRAND CALIFORNIA 600 sover man på tvären i bilen. I Grand California 680 sover man i längsmonterad bädd.
I GRAND CALIFORNIA 600 sover man på tvären i bilen. I Grand California 680 sover man i längsmonterad bädd.

I det förhöjda taket, ovanför förar- och passagerarstol finns en utdragbar säng lämplig till exempel för två barn eller en vuxen person som inte är så lång. När den inte används finns där i stället ett stort stuvutrymme ovanför sittgruppen och den ihopvikta sängbotten ger i stället 220 centimeters takhöjd ovanför sittgruppen. Den framåtvända soffan som rymmer två personer har integrerade trepunktsbälten och justerbart ryggstöd med isofixfästen för snabb och säker barnstolsinfästning.

Längre bak i bilen finns toalettutrymmet, med från väggen utvikbart handfat, ett koncept som frigör plats när det inte används. Det blir helt enkelt rymligare när man behöver utnyttja toaletten eller duschen. Badrummet håller måtten 80 x 84 centimeter och vattentanken rymmer 110 liter. Här finns också plats för hygienartiklar, toalettpappershållare, handdukshållare, en taklucka för effektiv ventilation, och automatisk belysning styrd av en rörelsesensor. Ytterligare en smart detalj som kommer att uppskattas av såväl campingentusiasterna som vardagsanvändarna.

 

Den längre versionen känns igen på att den har Crafters förhöjda originaltak och den invigde ser snabbt att den också har längre axelavstånd och att den saknar den lilla mösskärmen ovanför vindrutan. Interiört har den långa versionen en stor dubbelsäng med måtten 170 x 200 centimeter och den har plats för ett extra skåp mellan badrum och fotändan av den längdmonterade bädden.

Dubbelsängen i 680 är möjlig att nyttja som två singelbäddar då fotändan av bädden är kortare i mitten, en detalj som gör det så mycket enklare att komma i och ur bädden men här finns inte den extrabädd ovanför förarhytten som finns i 600. Den längre versionen är helt enkelt tänkt att i första hand tilltala paret utan barn och den kompakta men mycket välutrustade Grand California 600 vänder sig till de som har behov av fler bäddar än två.

Mer om bilen

Volkswagen
Grand California 600/680

Mer om bilen

Volkswagen
Grand California 600/680

Volkswagen Grand California

Med Grand California är semesterboendet fixat.

Axelavstånd/längd/bredd/höjd: 600-680/205/i.u.
Motor: 2.0 TDi 177 hk, 8-växlad automat, framhjulsdrift/fyrhjulsdrift tillval.
Kylförvaring: 70 liter med frysavdelning.
Vattentank: 110 liter.
Värme: gasol (Truma) altenativt diesel (Webasto).
Antal bäddar: 2+2 i Grand California 600, 2 st i Grand California 680.
Antal resplatser: 4 st i båda modellerna.
Volkswagen Grand California 600.
Volkswagen Grand California 600.
Volkswagen Grand California 600 till vänster och 680 till höger.
Volkswagen Grand California 600 till vänster och 680 till höger.
Trots att Grand Californa 600 bara är sex meter lång ryms här både sovrum, vardagsrum, kök och tvättrum.
Trots att Grand Californa 600 bara är sex meter lång ryms här både sovrum, vardagsrum, kök och tvättrum.
Volkswagen Grand California 600.
Volkswagen Grand California 600.

Du kanske också gillar

NYA GRAND CALIFORNIA
Världspremiär för två nya kompakta husbilar

Familjen Gills stora campingäventyr med California Ocean

5 enkla tips: Så väljer du rätt camping-/husbil

Säg hej till våra mest 
erfarna husbilsentusiaster

Vågsurf norr om polcirkeln
Arktisk aloha med California

10 saker du måste veta för en lyckad camping

Du kanske också gillar