Far och son sitter vid sin VW campingbil

Camperhjälparna
Möt familjen Lindgren och Niclas "Ripan" Ripnäs

Säg hej till våra mest
erfarna husbilsentusiaster 

Som campingnybörjare så finns det mycket att tänka på om husbilar och campinglivet. Vi åkte ut för att hälsa på hos två av Sveriges mest erfarna husbilsentusiaster för att prata om det man inte får glömma att packa, vad husbilslivet kan göra för själen och hur gemenskapen är ute i den svenska naturen.

Familj framför en gul VW folkabuss campingbil

Här är Familjen Lindgren från Motala. De består av mamma Joanna, pappa Johan, fyra barn och hunden Maja. De kör runt i en välbevarad Volkswagen-buss från 1979 vars vackra färg alltid suger åt sig blickar längs vägen. Deras buss är förknippad med sommar och frihet och de längtar alltid att få komma ut, vare sig det är kortare utflykter ner till vattnet i närheten eller längre turer hela semestern som står på schemat.

Johan är uppvuxen med camping och just en sådan folkabuss som de har idag och därför var valet ganska enkelt. För Joanna handlar det om att deras buss är unik och hon säger att om man vill vara stjärna för en dag ska man åka buss. Man får mycket uppmärksamhet och det blir ofta socialt vilket hon gillar.

Familj fikar framför gul VW folkabuss campingbil

Vad innebär husbilssemester för er?
Frihet, lugn, och lite oberäknelighet. Gemenskap, både med familjen och andra campare.

Vad betyder er folkabuss för er?
Jättemycket, det blir en kombination av att vi använder den på sommaren när vi är lediga och ska ta igen oss, en känsla av trygghet och frihet. Oavsett hur jag mår så när jag sätter mig i bussen blir jag lycklig. Här behöver vi inte en massa saker utan det är bilen, familjen och vår resa. Där kan vi bara vara, slappna av. Vårt rullande hem.

Vad känner ni för att en massa nya personer upptäcker campinglivet?
Det är roligt att fler uppmärksammar hur fint det är här i Sverige och att man inte måste åka utomlands.

Man står vid sin gula VW folkabuss campingbil
Man och kvinna står vid sin gula VW folkabuss campingbil

Vad är ert bästa tips till unga och nya campare?
Ta med så lite saker som möjligt. Minimera. Våga göra misstag. Om du packar för mycket grejer då har du lärt dig det till nästa gång. Ta inte med så mycket elektronik, det är stor risk att det går sönder, det tar plats och det förstör naturkänslan i det hela. Det ska ju vara flower power liksom.

Vad får man inte glömma att packa med sig?
Bra basmat är bra att ha med, då finns det alltid någonting att äta om det krisar eller om man inte hittar någonstans att äta. Eller om man har hittat ett superfint ställe men inte har med mat och måste åka och handla så finns risken att någon annan tar platsen.

Har ni något smultronställe ni kan dela med er av?
Vi gillar Öland. Där finns ett ställe som heter Ottenby vandrarhem och även Djupviks camping - den är så enkel, utedass, ingen dusch och inget wifi och det har sett likadant ut sen 50-talet. Den står precis på en stenstrand ut mot havet och det är superfint. Vi har varit på många campingställen genom åren men gillar det enkla på något sätt, det behövs inte det där överflödiga. Man har det man har. Enkelt och vid vattnet.

man sitter vid sin blåa VW folkasbuss campingbil

Här har vi Niclas “Ripan” Ripnäs, 51 år gammal från Norrköping som kör runt i en blå-vit T3. Hans intresse för den sortens bil har han ärvt från sina föräldrar och han vet att det allra bästa sättet att lära sig något om campinglivet är att fråga andra mer erfarna. Därför är han en av de som kommer svara när du ringer till Camperhjälpen i sommar. Niclas reser ofta med familjen och fiske är ett av de stora intressena han delar med sin son Linus.

man står vid sin blåa VW folkasbuss campingbil

Vad betyder din campingbil för dig?
Mycket. Den är som mitt barn.

Vad är det bästa med din campervan?
Det är något som för samman hela min familj.

Hur brukar du använda din bil?
Jag använder den hela tiden, jag kör till jobbet och åker och handlar med den. Den är ju min bil.

Vad innebär husbilssemester för dig?
Rekreation, det handlar om att man är ute i naturen och känner att man kommer bort lite från vardagen. Vi har ett märke för mobilförbud så att vi inte använder mobilerna när vi är inne i eller runt bussen. Och man märker faktiskt det att när barnen följer med ut, det kan gå nån timme och sen är fokuset istället på att gå ner till vattnet, plocka blåbär, fiska eller vad det nu kan vara.

man står vid sin blåa VW folkasbuss campingbil
wunderbaum och campingskjorta i en VW folkasbuss

Vad gör det med dig när du får möjligheten att komma ut så här?
Det blir ett annat lugn när man kan koppla bort vardagen och jobbet.

Märker du någonting på barnen?
Ja, det gör man. Det blir lite tristess i början av ledigheten och sen tar det ett tag innan man landar och kommer in i lugnet.

Är det skillnad att ha husbil, jämfört med tält eller stuga?
För mig handlar det om just husbilen och Volkswagen-intresset som vi har i Nordiska Typ2-klubben (http:// nt2k.org/). Volkswagen är det som gäller oavsett om det är en 50-tals modell med svansmotor, vattenkyld eller luftkyld eller om det är en T5:a eller nyare modeller. Det är det som förenar oss och när vi tittar på just vår buss så är det mer att det är det där rullande mobila hemmet. Att komma ut, kunna stå vid ett vattendrag eller sjö, att komma så nära naturen som möjligt, slippa allt konkande. Man är här och nu utan att behöva tänka på att ta sig till och från.

Vad tror du att de som kommer ringa till Camperhjälpen kommer att fråga?
Kanske tips om var man ska åka, vad man får göra, hur man skaffar fiskekort, vad och hur man ska packa. Jag tror att många inte vet så mycket om Allemansrätten, vad som gäller och inte. Man får ju inte förstöra i naturen eller skräpa ned. Du har ju rätt att röra dig i naturen så länge du inte kommer in på privat mark.

Finns det någon rädsla inför hur de nya camparna kommer att bete sig i naturen, nedskräpning eller hög musik till exempel?
Ja, en sådan oro finns ju alltid. Om det blir fullt på ett ställe så kan det dock vara trevligt. Då kan man prata med varandra och umgås gemensamt. En bra regel att följa för alla är att det man tar med sig ska man också ta med sig hem.

Vad är dina bästa tips till unga och nya campare?
Dels att tänka på vart man ska och att ibland är hälften gott nog. Ta inte med allt sånt där som man tror att man behöver. Tänk dock på de risker som finns när man är ute i naturen. Här där vi står nu har vi sett en massa ormar och då är det bra att ha stövlar så att man skyddar sig på ett bra sätt.

Hur är campinggemanskapen?
En stor del av gemenskapen handlar om att lära av varandra. Det finns forum där man kan ställa frågor om allt möjligt. Jag försöker ha ett block i bakfickan där jag kan skriva upp nyttiga saker jag lär mig eller just var det kan ligga ett speciellt fint eller roligt ställe.

Mer om våra camping- och husbilar

Mer om våra camping- och husbilar

Du kanske också gillar

Bästa restipsen för din hemester

Transporter Pickup
Äventyret omkring oss

Provkörning: California Ocean 6.1 på Nova Scotia 

Ombyggd Caddy Maxi
Vanlife-inspiration från @pegthevan

En komplett husbil
Grand California

1 000 Grand California levererade

Du kanske också gillar