2.17.94.1, 2019-07-05 00:05:51
På väg mot bättre miljö

El- och gasdrivna transportbilar.
På väg mot bättre miljö.

Volkswagen satsar stort för att minska bilarnas klimatpåverkan utan att ge avkall på bekvämlighet och körglädje. Därför prioriteras forskning och utveckling av ny, energieffektiv teknik och miljöanpassade produktionsanläggningar och processer.

Samtidigt görs stora investeringar i hållbar mobilitet. Särskild vikt läggs vid e-mobilitet, digitala tjänster och självkörande bilar.

Volkswagen e-Crafter och e-load up!

Ett stort och ett pyttelitet alternativ som drivs av elektricitet.

Det är många som höjer på ögonbrynen när vi berättar att den stora skåpbilen på bilden drivs av elektricitet. Nästan lika förvånade blir en del när vi förklarar att den lilla eldrivna bilen faktiskt är en transportbil. Trots sin storlek. Båda bilarna är exempel på Volkswagens ambitioner att skapa fler och bättre miljöalternativ. Även e-Caddy och e-Transporter är på ingång.

Ett antal e-Crafter, som är namnet på elversionen av Crafter, rullar redan på gatorna i flera olika länder som ett test i naturlig miljö. Bilen är framför allt lämplig i stadsmiljö där den dagliga körsträckan är 70–100 kilometer med hundratals stopp. e-Crafter har anpassats för dessa förhållanden med sin motor på 136 hk (100 kW), en räckvidd på upp till 160 kilometer och en toppfart på 90 km/tim. Litiumjon-batteriet är helt integrerad i chassit vilket gör att hela lastvolymen på 10,7 m3 är användbar. 

Det här är en pytteliten lastbilsregistrerad transportbil som drivs av el. Den har en formpressad mellanvägg och trägolv i lastutrymmet som rymmer 1 m3. Elmotorn är på 82 hk (60 kW) och ger en topphastighet på 130 km/h. Räckvidden är upp till 160 km på en batteriladdning. e-load-up! är välutrustad med bland annat lättmetallfälgar, navigation, bluetooth handsfree och luftkonditionering. Registreras din e-load up! efter 1 juli 2018 får du dessutom en miljöbonus på 60.000 kronor.

Volkswagen Caddy Maxi Skåp med gasdrift

Caddy med gasdrift. 110 mil utan att tanka.

Caddy är ett bra och rymligt alternativ som drivs av natur-/biogas. Från 1 juli 2018 får dessutom Caddy med gasdrift en miljöbonus på 10.000:–. Både Caddy och Caddy Maxi finns med TGI-motor för natur-/ biogas och har vid sidan av gastanken även en liten bensintank. Maxiversionen, som bland annat är populär som taxi, är en halvmeter längre vilket betyder mycket för lastutrymmet. Tack vare en mycket låg förbrukning har Caddy med gasdrift en räckvidd på upp till 88 mil på gas och 22 mil på bensin. Alla nya Caddy har dessutom BlueMotion Technology med startstoppsystem, bromskraftåtervinning och lågfriktionsdäck.

Volkswagen transportbilar satsar på eldrift

Eldrivna transportbilar är framtiden.

Läs mer om Volkswagens satsning på eldrivna transportfordon.

Volkswagen Transporter från Mathem med solpaneler

Både Volkswagen Transporter och kylanläggningen drivs av el.

Kundcase: Mathem.

Mathem har inlett ett prov med att distribuera matkassar i en Transporter där både motor och kylaggregat drivs elektriskt. Den ombyggda skåpbilen har ett volymskåp och en lågbyggd bakvagn. Körsträckan är 120 km, vilket är tillräckligt för Mathems behov. Högsta hastighet är 80 km/tim och lastkapaciteten 750 kg. Litiumjonbatterier används både för att driva elmotorn och för aggregatet som används för att hålla temperaturen i lastutrymmet på 1–2 grader Celsius året om. På taket finns dessutom solceller som extra energiförsörjning till kylen. Bilen är byggd på Transporter med mellanstort axelavstånd. Efter ombyggnad är bilen klassad för en totalvikt på 3,5 ton.

Volkswagen MOIA

Eldriven samåkningsbuss från Volkswagen.

Projekt: MOIA.

Volkswagens egna startupföretag MOIA presenterade nyligen en eldriven passagerarbuss, baserad på e-Crafter, med en smart samåkningstjänst. Resan beställs och betalas genom en app i en smartphone, och användaren får direkt reda på resans pris. Till skillnad från till exempel Uber, där resenären åker ensam i bilen, räknar MOIA-systemet ut och skapar samåkningar för användare med liknande resmål. Elbussen har sex sittplatser och automatiska dörrar för passagerna. De första bussarna rullar ut på Hamburgs gator under 2018.

Nästa steg.