Fikapaus i en VW-plåtis

Vanlife-liv i en plåtis

Vilken plåtis väljer du?

Vanlife är ett begrepp som tagit världen med storm. Det är en subkultur inom husbilsvärlden med fokus på plåtisar. Plåtis, det vill säga en mindre husbil, i grunden byggd på en skåpbil är trenden som just nu boomar lika mycket på sociala medier som i det verkliga livet.

Juli 2021

I olika sociala medier delar tusentals av ”vanlifers” med sig, både av sina egna plåtisar och spännande resor. Ofta rör det sig om väldigt aktiva och sportintresserade entusiaster som valt en plåtis för att kunna ta sig till ställen där en vanlig husbil får svårt att nå fram. Det behöver inte alltid vara så dramatiska miljöer, utan kan vara så enkelt som att kunna fickparkera i storstadens täta trafikdjungel. Men det kan också vara för att nå de mest avlägsna punkterna i geografin, för att nå naturupplevelser som en vanlig husbil haft svårt att komma fram till.

Plåtis innebär dock inte en spartansk tillvaro. Tvärtom så ska en bra plåtis vara lyxig, ombonad och kunna erbjuda alla bekvämligheter som en husbil gör.

Möjlighet att fricampa varhelst äventyret väntar, med alla bekvämligheter i behåll.
Nya Volkswagen California erbjuder digital kontroll av campingfunktionerna

Kanske är det förklaringen till att plåtisar tilltalar entusiaster i alla åldersgrupper och familjesituationer? Från enpersonshushållet till barnfamiljen, från ungdomar till seniorer samt med eller utan husdjur. För många är det ett enkelt och bekvämt sätt att resa, med möjlighet att fricampa varhelst äventyret väntar, med alla bekvämligheter i behåll.

Volkswagen har ett starkt fäste i vanlife-kulturen och erbjöd en plåtis långt innan plåtis ens var ett begrepp på marknaden. Allt började med första generationen VW-bussar, Transporter 1. Det lyxigaste alternativet av dem alla var den påkostade Lyxbussen med åtta takfönster.

Från första början var det framförallt användarna till Folkabussarna själva som insåg att de också kunde resa och fricampa med samma fordon.

I synnerhet surfentusiasterna runtom i världen fattade tycke för den resvänliga Folkabussen, något som än idag speglar sig i olika sammanhang. För många hör surfingbrädan och Folkabussen ihop.

Första generation T1 är urfader till dagens Volkswagen California. Dagens California är en toppmodern plåtis som dessutom har syskon i form av campingbilen Caddy California (tidigare Caddy Beach) och Volkswagens första riktiga husbil i plåtissegmentet: Grand California.

Trions gemensamma namn är förstås allt annat än en slump. Förutom att markera släktskapet med varandra är det också en hyllning till surffolket i USA:s västliga delstat Kalifornien, där surfingtrenden växte sig stark redan under 50-talet.

Plåtisinspiration på Instagram

Mycket har hänt sedan dess, men något som utmärkt åren är att intresset för ett enkelt och praktiskt resande har ökat.

För vanlife handlar det om att upptäcka, att vara fri och att inspirera andra. Självklart har nätet och digitala sociala plattformar en viktig roll för att nå ut till sin publik. På ett sätt kan det ses som en sund reaktion på 90-talets hype där kändisar fick visa upp sina stora hus och rikedomar. Vanlifekulturen och plåtisarna står i kontrast till detta, som ett smart och personligt sätt att få det äventyrliga vardagspusslet att gå ihop på resande fot. Allt i allra högsta grad samlat i ett begränsat format.

Oavsett om du klarar dig med campingbilen Caddy California, plåtisen California eller plåtishusbilen Grand California så finns det mycket inspiration att hämta från både nybörjare och erfarna vanlifers på sociala medier.

Frihet i en plåtis illustreras på instagramkontot @fuddetheexplorer
@fuddetheexplorer
Plåtisinspiration från Sofia Lindhe och Anton Pehrson från tv-serien Gift vid första ögonkastet i @regnbagsreggad på instagram
@regnbagsreggad

Den som följt tv-serien Gift vid första ögonkastet känner säkert igen tacoparet Sofia Lindhe och Anton Pehrson, som är ett av de par som faktiskt ännu håller ihop. När tv-kamerorna slocknade köpte de en Volkswagen Transporter som de inredde för att kunna resa runt med. Intresserade kan ännu följa dem på @regnbagsreggadOpens an external link.

Anna och Tony har byggt om en VW Caddy Maxi till plåtis och delar på instagram under @pegthevan
@pegthevan

För den som vill inspireras lika mycket av naturupplevelser i Danmark och Sverige, som av paret Cille och Martins dröm om att under 2021 helt hänge sig åt att leva i sin regnbågsmålade @fuddetheexplorerOpens an external link är kontot med samma namn en oändlig källa till inspiration.

Måste plåtisen vara stor? Nej då, ett exempel på det är Instagramprofilen @pegthevanOpens an external link som drivs av paret Anna och Tony. De har valt att bygga bo i en Volkswagen Caddy Maxi.

Volkswagens plåtisar

Ta en titt och du kommer snart märka att bekvämlighet, praktisk nytta, smarta lösningar och en personlig touch samt hemtrivsel är saker som vanlifers tar på största allvar. Detta är faktorer som Volkswagen strävat efter att fånga upp i sina egna plåtisar.

Gemensamt för dem är att de har ett stort fokus på bekvämlighet, förmåga att klara fricamping och att fungera lika bra till vardags på hemmaplan som på äventyrsresan. De är framtagna för att uppfylla både erfarna vanlifers önskemål, likväl som att klara de krav som en oerfaren barnfamilj ställer sig inför en vanlig semestertur. Inga om. Inga men. Bara att starta och köra mot äventyret, i trygg vetskap om att du har ditt hem med dig vart du än befinner dig.

Visserligen var det den praktiska nyttan som lyftes fram när den första Folkabussen såg dagens ljus, då den visades för pressen den 12 november år 1949. Men tanken att Folkabussen lika gärna kunde vara en rullande semesterbostad väcktes ändå mycket tidigt från tillverkaren.

Mer än 70 års evolution har också medfört att Volkswagen vet att bildel är lika viktig som bodel. Därför gör tillverkaren ingen skillnad på sina campingbilar och sitt övriga fordonsprogram. Förarinteriören följer samma utformning och har samma moderniteter samt bekvämligheter som du kan förvänta dig i nuvarande generation VW Golf och VW Passat.

Volkswagen erbjöd en plåtis långt innan plåtis ens var ett begrepp
VW Hotel California fricamping
Fricamping med Hotel California
Inredningen i bodelen i VW California
Bekväm bodel i California
Bakluckan i en VW California

Olika former av uppkopplingsmöjligheter och blåtandslösningar gör att du har en aldrig sinande källa till musik och vägguidning. Och skulle vägen mot äventyret smalna av eller trafikflödet intensifieras är det tryggt att veta att plåtisen beter sig som en personbil. De är i bredd och längd inte heller mycket större än en personbil. Dessutom har de samma säkerhetssystem och förarassisterande hjälpmedel som en modern personbil.

Till skillnad från den övriga husbilsmarknaden så är det också till 100% en produkt från en och samma tillverkare. Inte resultatet av en påbyggares insats där bodelskonstruktionen är baserad på ett fordonschassi från annan tillverkare. Bara 100% Volkswagen.

Sammantaget ger det en mycket komplett reskamrat på vägen. Utöver den praktiska nyttan som bilarna bjuder på lär du på sikt dessutom upptäcka en trevlig sak till.

När det är dags för ditt nästa kapitel i livets äventyr och plåtisen ska säljas har begagnatvärdet hos Volkswagens plåtisar historiskt sett alltid legat högt.

Det är goda nyheter, från en vanlifer till nästa.

En retro VW folkabuss på stranden
Folkabussen är för evigt förknippad med surfing.

Du kanske också gillar

Vanlife i en folkabuss i Sydafrika

5 enkla tips: Så väljer du rätt camping-/husbil

10 saker du måste veta för en lyckad camping

Så hittar du härliga resmål
för dig med husbil

Hotel California
Vi möter matinspiratören Frida Ronge som bjuder på hållbar fisk

Bästa restipsen för din hemester

Du kanske också gillar