Fikapaus i en VW-plåtis

Vanlife-liv
i en plåtis

Vilken plåtis väljer du?

Vanlife är ett begrepp som tagit världen med storm. Det är en subkultur inom husbilsvärlden med fokus på plåtisar. Plåtis, det vill säga en mindre husbil, i grunden byggd på en skåpbil är trenden som just nu boomar lika mycket på sociala medier som i det verkliga livet.

Juli 2021

I olika sociala medier delar tusentals av ”vanlifers” med sig, både av sina egna plåtisar och spännande resor. Ofta rör det sig om väldigt aktiva och sportintresserade entusiaster som valt en plåtis för att kunna ta sig till ställen där en vanlig husbil får svårt att nå fram. Det behöver inte alltid vara så dramatiska miljöer, utan kan vara så enkelt som att kunna fickparkera i storstadens täta trafikdjungel. Men det kan också vara för att nå de mest avlägsna punkterna i geografin, för att nå naturupplevelser som en vanlig husbil haft svårt att komma fram till.

Plåtis innebär dock inte en spartansk tillvaro. Tvärtom så ska en bra plåtis vara lyxig, ombonad och kunna erbjuda alla bekvämligheter som en husbil gör.

Möjlighet att fricampa varhelst äventyret väntar, med alla bekvämligheter i behåll.
Nya Volkswagen California erbjuder digital kontroll av campingfunktionerna

Kanske är det förklaringen till att plåtisar tilltalar entusiaster i alla åldersgrupper och familjesituationer? Från enpersonshushållet till barnfamiljen, från ungdomar till seniorer samt med eller utan husdjur. För många är det ett enkelt och bekvämt sätt att resa, med möjlighet att fricampa varhelst äventyret väntar, med alla bekvämligheter i behåll.

Volkswagen har ett starkt fäste i vanlife-kulturen och erbjöd en plåtis långt innan plåtis ens var ett begrepp på marknaden. Allt började med första generationen VW-bussar, Transporter 1. Det lyxigaste alternativet av dem alla var den påkostade Lyxbussen med åtta takfönster.

Från första början var det framförallt användarna till Folkabussarna själva som insåg att de också kunde resa och fricampa med samma fordon.

I synnerhet surfentusiasterna runtom i världen fattade tycke för den resvänliga Folkabussen, något som än idag speglar sig i olika sammanhang. För många hör surfingbrädan och Folkabussen ihop.

Första generation T1 är urfader till dagens Volkswagen California. Dagens California är en toppmodern plåtis som dessutom har syskon i form av campingbilen Caddy California (tidigare Caddy Beach) och Volkswagens första riktiga husbil i plåtissegmentet: Grand California.

Trions gemensamma namn är förstås allt annat än en slump. Förutom att markera släktskapet med varandra är det också en hyllning till surffolket i USA:s västliga delstat Kalifornien, där surfingtrenden växte sig stark redan under 50-talet.

Plåtisinspiration på Instagram

Mycket har hänt sedan dess, men något som utmärkt åren är att intresset för ett enkelt och praktiskt resande har ökat.

För vanlife handlar det om att upptäcka, att vara fri och att inspirera andra. Självklart har nätet och digitala sociala plattformar en viktig roll för att nå ut till sin publik. På ett sätt kan det ses som en sund reaktion på 90-talets hype där kändisar fick visa upp sina stora hus och rikedomar. Vanlifekulturen och plåtisarna står i kontrast till detta, som ett smart och personligt sätt att få det äventyrliga vardagspusslet att gå ihop på resande fot. Allt i allra högsta grad samlat i ett begränsat format.

Oavsett om du klarar dig med campingbilen Caddy California, plåtisen California eller plåtishusbilen Grand California så finns det mycket inspiration att hämta från både nybörjare och erfarna vanlifers på sociala medier.

Frihet i en plåtis illustreras på instagramkontot @fuddetheexplorer
@fuddetheexplorer
Plåtisinspiration från Sofia Lindhe och Anton Pehrson från tv-serien Gift vid första ögonkastet i @regnbagsreggad på instagram
@regnbagsreggad

Den som följt tv-serien Gift vid första ögonkastet känner säkert igen tacoparet Sofia Lindhe och Anton Pehrson, som är ett av de par som faktiskt ännu håller ihop. När tv-kamerorna slocknade köpte de en Volkswagen Transporter som de inredde för att kunna resa runt med. Intresserade kan ännu följa dem på @regnbagsreggad