Ladda din elbil

Så laddar du din bil hemma eller via offentliga laddstationer

Så laddar du din bil hemma eller via offentliga laddstationer

Allt fler laddningsmöjligheter

Du bestämmer själv var du ska ladda ditt elektriska fordon. Med hjälp av en laddbox kan du ladda elbilen där hemma. Denna box ger en betydligt högre strömstyrka än ett vanligt eluttag och har ett säkerhetssystem som gör att elen stängs av om något problem skulle uppstå. Allt fler företag har börjat investera i laddningsstationer som ett incitament för att medarbetare och kunder ska välja ett eldrivet fordon. Dessutom fortgår utbygganden av det allmänna nätet av laddningsstationer.

... fler företag har börjat investera i laddningsstationer

Ström är inte bara ström

Med Combined Charging System (CCS) blir din laddning flexibel

Elbilar kan laddas med växelström eller likström. Med växelström så omvandlar en komponent i bilen elen till likström, den typ som krävs av batteriet. Om föraren stannar på samma plats över lång tid – t.ex. på arbetsplatsen – så kan växelström vara tillräckligt för att fulladda batteriet.

Likström har betydligt högre effekt. Ofta från 50 kW och ända upp till 350 kW, på till exempel Ionity-laddstationerna som Volkswagen är med och finansierar utbyggnaden av. Likström passar bättre vid längre resor med kortare uppehåll, eller om du helt enkelt behöver ladda bilen snabbt under lunchen.

Snabbladda VW med CCS

Combined Charging System (CCS)
Snabbladda med CCS

Gör att både likström och växelström används för att ladda litiumjon-batteriet. Finns på publika platser och är även installerade på en del företag. CCS snabbladdningssystem kan ge upp till 350 kW på de mest effektstarka laddstationerna.

ID. Buzz kan som mest ta emot 170 kW när förhållandena är optimala (vid tomt batteri samtidigt som batteri och omgivning har rätt temperatur). Laddeffekten avtar med fyllnadsgraden i batteriet, vilket innebär en laddtid på cirka 30 minuter för att fylla batteriet på ID. Buzz och ID. Buzz Cargo från 10 till 80 %. Snabbladdar du vid en laddstation som inte kan ge lika mycket effekt som ID. Buzzarna klarar av att ta emot, så får du räkna med längre laddtider.

VW laddas med hjälp av laddbox

Laddbox
Ladda hemma eller på jobbet

En bra lösning för företag och privatpersoner är att ladda batteriet medan bilen är parkerad över natten. Det är då är det rekommenderat att du installerar en laddbox som säkerställer högre effekt och minskade risker för påfrestningar i hemmets eller företagets elsystem.

Det finns många olika laddboxar att välja mellan som kan ha olika effekt och typer av funktioner. Ett exempel är att laddboxen är uppkopplad. Då finns det möjlighet att bestämma när bilen ska laddas för att till exempel utnyttja lägre elpriser under vissa tider på dygnet.

Om du kör laddhybrid idag och ska investerar i en laddbox kan det vara god idé att ta höjd för en högre effekt på laddboxen. Då är du förberedd för den dag du väljer att byta till en elbil som bara körs på el.

Med en laddbox på 11 kW, tar det 7,5 timmar att fylla batteriet på ID. Buzz från tomt till 100% laddat.

En laddkabel för växelström

Växelström (AC)

EU-standarden för ladduttag med växelström kallas för Typ 2, eller Mennekes-kontakt. Det är den standard som de flesta biltillverkare och alla europeiska bilmodellerna använder. Det gör att du enkelt kan ladda bilen både på företaget, hemma eller via publika laddare, som till exempel i ett parkeringsgarage. På vissa laddare måste du använda en egen kabel mellan laddboxen och bilen, medan det på vissa laddare redan sitter en kabel som du enkelt kan plugga in direkt i bilen.

Normalt finns laddboxar för AC-laddning med maxeffekt från 3,6 till 22 kW. Laddhybriden Multivan eHybrid kan som mest ta emot 3,6 kW, medan ID. Buzz klarar upp till 11 kW. 

Likström (DC)

Combined Charging System (CCS) använder både likström och växelström för att ladda litiumjon-batteriet. Kontakten har både ett Typ 2-uttag och ytterligare en kontakt för likströmsladdning, vilket kallas för Combo 2. Det är denna typ av kontakt du hittar vid alla så kallade snabbladdare och som gör det praktiskt möjligt att köra väldigt långt i en elbil, med korta stopp för laddning.

CCS-laddning är normalt endast möjlig till rena elbilar som bara körs på el, medan laddhybrider endast kan laddas med växelström (AC). 

En CCS-kabel för kombinerade likström- och växelströmsladdning.

Några tips för ditt batteri

Ladda lagom

Olika elbilar laddar olika fort. Det beror inte bara på hur mycket energi batteriet kan fyllas med och vilken maximal laddeffekt bilen kan ta emot. På elbilar brukar man prata om laddkurva. Med det menas hur snabbt batteriet fylls vid olika fyllnadsgrad. ID. Buzz, som exempel, kan maximalt laddas med 170 kW. Men ju mer batteriet fylls, desto långsammare kommer laddningen att gå.

Efter 80 % fyllnadsgrad är laddhastigheten betydligt långsammare än den var vid starten när batterinivån var låg. Därför är det oftast smart att inte ladda fullt under långkörningar, utan istället stanna oftare och ladda mellan förslagsvis 10 - 80 % fyllnadsgrad. Det gör att du kommer fram snabbare än att alltid fylla till 100 %.

Laddkurvan kan se olika ut från gång till gång. Det beror på många faktorer, till exempel vilken fyllnadsgrad batteriet hade när laddningen inleddes och batteriets och omgivningens temperatur. I kallt klimat får man räkna med långsammare laddning än på sommaren. 

Läs fler tips om hur du tar hand om ditt batteri

Installera en laddbox

Laddar du din bil i ett vanligt vägguttag kan du ladda under natten med en effekt på 2,3 kW. Vi rekommenderar dock inte detta eftersom vägguttaget kommer att belastas hårt under lång tid, med risk för skador och brand i värsta fall. Det är mycket bättre att du installerar en laddbox som både ger en snabbare och en säkrare laddning av din bil.

Att ladda din bil via en snabbladdningsstation (HPC, High Power Charging) är det snabbaste sättet. Laddningseffekten på en snabbladdningsstation ligger på 100 kW eller mer.

Batteriets hållbarhet

Batteriet i din Volkswagen laddhybrid eller elbil har testats under långvarigt användande och med många laddningar, för att säkerställa att effekten består. Det sker dock ett ”åldrande” över tiden av batteriet och för att säkerställa minimalt slitage på batteriet rekommenderas att aldrig använda slut på all el i batteriet och undvika att ladda det till 100 % ofta. Som bäst mår batteriet vid en laddnivå mellan cirka 30 % och 70 %. Men självklart kan du ladda batteriet till 100 % inför en långresa.

Volkswagen garanterar att minst 70 % av den ursprungliga lagringskapaciteten finns kvar efter 8 år eller 16 000 mil (det som infaller först). 

ID. Charger – laddboxen från Volkswagen

En ID. Charger. Tre varianter.

ID. Charger från Volkswagen är den anpassade lösningen för att ladda din elbil i hemmet. Laddar du din elbil med ID. Charger laddar du upp till åtta gånger snabbare än om du skulle använda ett vanligt eluttag.

Med ID. Charger kan du ladda alla nuvarande och framtida elbilar från Volkswagen, liksom alla elbilar från andra märken som har en typ 2-kontakt. Laddningskabeln är fast ansluten till laddboxen vilket gör att du slipper hålla reda på var du lagt den. Bestäm bara vilken längd du vill ha på kabeln.

Använder du någon av de två uppkopplade modellerna, ID. Charger Connect och ID. Charger Pro, kan du koppla ihop din laddbox med din smartphone och styra laddningen via din mobil. 

För att beställa ID. Charger gå till Volkswagens webshopOpens an external link.

Instegsmodellen

• Högkvalitativ Volkswagen-design

• Laddningseffekt på upp till 11 kW med trefas växelström

• Fast laddningskabel 4,5 m eller 7,5 m

• Integrerad jordfelsbrytare 

• Kompatibel med överspänningsskydd

• Dynamisk lastbalansering (Blackout Protection)

 

Grön teknik-avdrag för privatpersoner – Skattereduktion för installation av laddbox

Du som är privatperson kan installera en laddbox för din elbil hemma och göra avdrag för det. Med Grön teknik-avdraget kan du få kostnaden täckt upp till 50 % och skattereduktionen fungerar på liknande sätt som ROT- och RUT-avdrag. 

Det här gäller

  • Du får 50 % avdraget direkt på fakturan för laddbox och installation. Det gäller installationer som påbörjas, avslutas och betalas från och med 1 januari 2021. Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kr per person och år.
  • För att få skattereduktion på hela summan behöver arbete och material komma från samma leverantör. Köper du laddboxen av en annan part än företaget som gör installationen gäller avdraget endast på installationen och inte på laddboxen.
  • Det krävs även att laddboxen ska vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad. Vår laddare ID. Charger Pro har en mätare som uppfyller kraven som finns för att få avdrag för laddbox. Däremot är det inte möjligt att få skattereduktion för ID. Charger eller ID. Charger Connect.

Din privata laddstation

Du kan ladda bilen i vilket tekniskt fungerande och korrekt installerat eluttag som helst, i ditt garage eller utomhus. Lås bilen som vanligt och laddningen påbörjas. Förresten, tänk på att elen kan vara billigare på natten.

För hemmaladdning rekommenderas alltid att du installerar en laddbox, eftersom ett vanligt vägguttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under en längre tid. Ett vanligt eluttag är inte byggt för permanent påfrestning och måste därför kontrolleras av en elektriker. Effekten i ett eluttag är dessuom mycket lägre och det tar därför betydligt längre tid att fulladda bilen. 

Upptäck våra elbilar

Volkswagen
ID. Buzz

I över 70 år har folkabussen inspirerat människor runt om i världen. Med samma inspiration som grund har vi utvecklat ID. Buzz för en ny elektrisk era. En folkabuss för hela familjen och alla typer av äventyr. 

Volkswagen
ID. Buzz Cargo

Nästa generations transportbil visar vägen framåt med 100% eldriven mobilitet för alla typer av företag. En bil som använder varje kubikcentimeter av sitt utrymme för att ge dig mer plats för det ditt arbete kräver.

Se Volkswagen Personbilars övriga program av elbilar och laddhybrider

Upptäck alla modeller inom familjen ID.

Volkswagen
Nya Multivan eHybrid

Innovativ, digital och framåtblickande - detta är det nya ansiktet av nästa generation Multivan. Den är samtidigt säker, komfortabel och praktisk. Redo för en ny era, utan att tappa styrkorna från de tidigare generationerna.

Så fixar du elbilsladdning till bostadsrätten

Fler och fler bostadsrättföreningar har börjat inse att laddplatser är något de måste kunna erbjuda sina boende för att vara attraktiva. Det är både smidigare och billigare att ladda sin bil hemma än på en publik laddningsstation. Här listar vi alla viktiga frågor som BRF behöver ta ställning till.
 

Hitta återförsäljare

Sök efter din närmaste återförsäljare här för att begära offert, boka provkörning eller bara prata mer om våra elbilar.