Elfirman klarar transporterna på el
Hur fungerar det med elbilar på ett jobb med transportbehov? Efter ett år med en flotta av ABT e-Caddys samt en e-Crafter är svaret från elföretaget Elektrikern i Dingtuna: Väldigt bra. De är dessutom övertygade om att lösningen passar de flesta företag.
Text: Fredrik Lund Foto: OTW
Med laddstolpar, laddinfrastrukturer och solcellspaneler som specialitet var det självklart för elfirman Elektrikern att även företagsbilarna skulle vara elbilar.
Räckvidden var förstås en faktor och något som vd Jimmy Wilhelmsson gjorde noggranna beräkningar på innan beslutet att överge företagets sju dieselbilar fattades.
– När Volkswagen annonserade att ABT e-Caddy och e-Crafter var på gång så väntade vi på fabrikens räckviddsdata innan vi lät beslutet mogna fram.
Bytet till elbilar blev en stor besparing för företaget
Elektrikern har gjort en beräkning på vad de sparat på att ersätta dieselbilar med elbilar.
Företaget har jämfört skillnaden i skattekostnad mellan att äga nio dieselbilar i förhållande mot de nio elbilar de har idag.
Dessutom sparar de ytterligare cirka 20 000 kronor/år i servicekostnad, då service ingår i priset under de första tre åren för de elbilar de har idag. Servicekostnad för elbilarna är alltså 0 kronor/år.
Årsskatt flotta med dieselbilar: Totalt ca 75 000 kr/år.
Årsskatt elbilsflotta: Totalt 3 240 kr/år (*).
* 9 st elbilar á 360 kr/år
För att vara på den säkra sidan drog han ifrån ett par mil från fabriksangivelsen. Hans egen gissning låg på 10 mils räckvidd per laddning. Utifrån det gjorde han sedan en beräkning.
– Vi kom fram till att 10 mils räckvidd motsvarade 90 procent av företagets dagliga körningar året runt. Höjdes sträckan till 15 mil per dag täckte det hela 98 procent av all körning.
Med den vetskapen beställdes tre stycken ABT e-Caddy och en e-Crafter så snart de släpptes.
Bilarna fick Elektrikern levererade till sig för ett år sedan. Sedan dess har ytterligare tre ABT e-Caddy levererats.
Ett år senare kan Jimmy konstatera att den kalkyl han gjorde visat sig stämma bra mot verkligheten. Arbetsdagarna har flutit på som de ska, även under vinterhalvåret,
– Vi laddar med vanliga 3,7 kW enfasladdare med laddstyrning under natten och klarar oss bra med det, beskriver Jimmy. Visst ansluter vi när vi får chansen, men en stödladdning vid fikarasten eller lunchen räcker för att klara en hel arbetsdag.
Ekonomiskt har bytet till elbilsflotta lönat sig. Servicen ingår i priset och driftskostnaderna är låga.