Volkswagen Multivan T6.1 framför spännande arkitektur
Volkswagen Multivan T6.1 framför spännande arkitektur
Volkswagen Multivan T6.1 framför spännande arkitektur

Bra, bättre...
Transporter 6.1

Vi tar oss till Amsterdam för den internationella provkörningen av Transporter 6.1, och imponeras av den digitala förarplatsen och alla avancerade förarassistanssystem. Dessutom har Folkabussen fått en skarpare look.

Ur Transportmagasinet 3 2019 | text: Richard Sjösten | foto: Achim Hartmann

AMSTERDAM ÄR KLASSISK mark för Folkabussen. Det var nämligen här i Amsterdam som Ben Pon (Volkswagenhandlare i Nederländerna) på 40-talet ritade de första skisserna på hur en Folkabuss skulle kunna se ut. Bygg den här! sa han till fabriken. Sagt och gjort.

Drygt 72 år senare sitter vi i den uppdaterade sjätte versionen av Transporter. Eller rättare sagt i en Multivan, utanför Pons Automobilhandel söder om Amsterdam. På inrådan har vi knappat in en sevärdhet – Hollands högsta träväderkvarn.

Nya VW Multivan T6.1 i pittoresk by
ELEGANT OCH SPORTIG front med modellens emblem på framskärmarna. Här en Multivan.
Nya VW Multivan T6.1 i småbåtshamn

VANLIGTVIS ÄR VÄGARNA runt Amsterdam hårt trafikerade, men trots detta finner vi snabbt en väg till vårt mål “De Gooyer Windmill”. Kanske är det det nya navigationssystemet kallat We Connect som ser till att vi kommer fram så smidigt? Det håller oss nämligen konstant uppkopplade med hjälp av ett installerat e-simkort, och tack vare detta får vi en hel del information i realtid om till exempel trafiksituations-, ruttberäknings- och kartuppdatering. Eller när vi söker intressepunkter online. Systemet håller till och med koll på lediga parkeringsplatser i parkeringsgarage. Men den funktionen bläddrar vi snabbt förbi. Vårt mål den här dagen är att provköra och inte parkera med Transporter 6.1. Det visar sig dock lite senare att vi bjuds in till en avancerad backningssejour både med och utan släp. Men låt oss återkomma till det.

Nya VW Multivan T6.1 med state-of-the-art uppkoppling och assistanssystem
Volkswagen Multivan display

TRÄVÄDERKVARNEN DE GOOYER Windmill är ett imponerade monument över en svunnen tid och daterar ändå tillbaka till 1700-talet. Vi knäpper några turistkort och fortsätter med att säga “Hej Volkswagen” för att aktivera Röstak- tiveringen. “Kör till Grachtengordel”. Vi lämnar området runt den gamla väderkvarnen och navigatorn leder oss åter ut längs ringlederna runt Amsterdam. Här visar det sig att nya Multivan och Transporter blivit än mer bekväma och avslappnande att köra. Förare som lagt många mil med den nuvarande modellen och även äldre förstås, lägger först och främst märke till att det är en något annorlunda känsla i styrningen. Något lättare än tidigare och faktiskt med en ännu något mer precis känsla. Styrservon har ju som bekant en stor del i hur styrningen upplevs bakom ratten, och från och med nu har Volkswagen lämnat den hydrauliska styrningen, till förmån för en elektromekanisk servofunktion. Anledningarna till detta är många, men viktigast är att det öppnar upp för en hel rad avancerade förarassistanssystem, samt att en elektromekanisk styrning kräver mindre energi, vilket i slutändan betyder en lägre bränsleförbrukning.

Driving mode i nya Multivan T6.1
Släpvagnsassistenten (Trailer Assist) i nya Multivan T6.1 gör backande med släp lekande lätt
Park Assist (parkeringsassistenten) i nya Multivan T6.1

TIDIGA VARIANTER AV elektromekanisk styrning fick ofta kritik för att vara lite oprecisa och till och med distansera föraren från den så viktiga vägkänslan. För det är ju just känslan i ratten som förmedlar till föraren om vägens beskaffenhet och vad som försiggår därunder däcken. Är det halt? Fick jag just lite vattenplaning, och styr bilen dit jag vill och svarar den direkt på mina styrkommandon? Och så vidare. När Volkswagen väljer att montera elektromekanisk styrning i Multivan- och Transporterfamiljen är tekniken väl utprovad och här ges direkt rätt känsla och feedback till föraren.

"Plötsligt svänger bilen själv."