Volkswagen T3 1989, vanlife i Sydafrika
Volkswagen T3 1989, vanlife i Sydafrika
Volkswagen T3 1989, vanlife i Sydafrika

Vanlife i en folkabuss i Sydafrika

Familjen frihet

En vardag helt utan krav och ett minst sagt annorlunda familjeliv där dagsformen och frihetskänslan styr. Det är så Ottilia Söderström och Floyd Paul har valt att leva tillsammans med sonen Willow.

Text: Stina Bergdal Foto: Privat

Sedan fyra år tillbaka bor Ottilia, Floyd och deras tvåårige son Willow stora delar av året i en folkabuss runt om i Sydafrika. Utan kök, toalett och bekvämligheter – men med stor frihet och ett konstant äventyr. För dem är naturen alltid i centrum, oavsett om det är högt upp bland bergen eller så nära havet att de hör vågorna medan de ligger och sover.

Det var kärleken till naturen och en längtan efter att vara ett med den som först tog dem hit. Kanske hjälpte deras olika bakgrunder till och det faktum att de i början inte kunde stanna i ett land mer än tre månader. Ottilia från Tierp i Sverige och Floyd från Kapstaden i Sydafrika.

Ottilia, Floyd och Willow
Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle leva så här.
Ottilia Söderström

Deras hem är en himmelsblå Volkswagen T3 från 1989 som de kallar Sky. Folkabussen köpte de på en sydafrikansk köp- och säljsajt innan de ens hade sett den i verkligheten. Då var sonen Willow ännu inte född.

– Det var kärlek vi första ögonkastet. Vi kände oss så levande. Vi ville köra från Sydafrika hela vägen upp till Sverige. Folk i vår närhet sa att vi var galna. Till slut insåg vi att de nog hade rätt, säger Floyd.

Sedan dess har de i stället fokuserat på att upptäcka Sydafrika tillsammans. Från havet upp till bergen, längs små vägar, genom byar och förbi åkrar. Hela familjen ser resandet som en del av målet – att faktiskt uppleva vad Sydafrika har att erbjuda och att se hur människor i landet lever. Därför gör de allt för att undvika motorvägarna och väljer mindre vägar för att upptäcka så mycket som möjligt under färden. Det finns sällan någon plan på vart de egentligen är på väg – destinationen bestäms beroende på vad de känner för.

Vanlife och surfing i Sydafrika
Det var Floyd som lärde Ottilia att surfa när de först träffades 2016. Floyd är även certifierad instruktör i kitesurfing och att surfa är en självklar del av familjens vardag.

– Ofta stannar vi en eller två nätter på samma ställe. Om det är riktigt fint kan vi ibland stanna upp till en vecka. När vi vaknar frågar vi helt enkelt oss själva ”vill vi stanna här?” och sedan gör vi det som känns rätt just då, säger Ottilia.

Det är fjärde året som de reser runt med Sky. I dag är deras relation till bilen stark; de vet vad den kan, vad den klarar av, vilka ljud den gör och när det är dags att vända om. Men när de först skaffade den var det annorlunda. Varken Ottilia eller Floyd har någon egentlig erfarenhet av campinglivet. Ännu mindre av att bo flera månader i sträck i en folkabuss.

– Jag har alltid velat upptäcka mycket och vara i naturen, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle leva så och bo så här. Jag ville vara utomhus och känna mig så fri som möjligt. Sedan fick vi helt plötsligt den här idén – och då blev det bara så, säger Ottilia.

Och att de började leva så kallat vanlife var egentligen lite av en slump. Allt började på ön Zanzibar utanför Tanzania år 2016, där de bodde tillsammans i nio månader. Under tiden på ön fick båda en önskan om att bli mobila och se mer utan att behöva ta in på hotell. De började leta efter en enklare pickup. Men att hitta en tillräckligt bra bil till rätt pris var svårt.

Och när de väl hittade Sky i Sydafrika hade de egentligen inget annat alternativ än att också bo i den – eftersom de inte hade något boende där. Så att flytta in föll sig naturligt, och i stället för att bo i Kapstaden började de resa omkring. Sedan dess har de tvingats lära sig allt om campinglivet och vad som fungerar under tiden de varit på vägarna.

– Sydafrika har inte det bästa ryktet när det gäller säkerhet och det var något vi var lite oroliga för i början. Det går inte riktigt att fricampa, så vi insåg snabbt att det kändes bättre att hitta en camping eller andra specifika platser där vi kunde parkera vanen, säger Floyd.

Sydafrika har precis som Sverige en campingkultur och det finns en hel del olika ställen att övernatta på, även på mer avlägsna platser. Många bönder hyr dessutom ut delar av sina åkrar till campare.

Vanen Skys tidigare ägare hade själv använt bilen för kortare campingturer och därför fanns redan en säng och lite möjligheter till förvaring. Men under Ottilia och Floyds första resa hade de varken el eller kylskåp. Allteftersom har de byggt till det som behövs för att leva i vanen. Ottilia beskriver det som ett livslångt projekt att göra Sky till det de vill. Att leva begränsat är en del av upplevelsen. I dag har de solceller, takräcke för surfingbrädorna och ett kylskåp.

– När vi fick kylen kändes det verkligen som en stor uppgradering. Under första resan hade vi frukt och grönsaker i kartonger och vi kunde bara ha dem en dag eller två innan de ruttnade. Och allt vi drack – vattnet och mjölken – var varmt. Nu kan vi till och med ha med oss kall öl och juice, så att få en kyl kändes riktigt lyxigt, säger Floyd.

När sonen Willow föddes 2018 bodde familjen i Sverige i elva månader i väntan på att Floyd skulle få permanent uppehållstillstånd. Men trots en paus från nomadlivet och en nyfödd familjemedlem övervägde de aldrig att ge upp sitt ”vanlife”.

– Vi ville hela tiden att han skulle få uppleva och möta andra kulturer, inte bara på en semesterort utan på riktigt. Så när vi fick Willow var vi tvungna att komma på hur vi skulle kunna fortsätta leva i vanen på ett sätt som var säkert för honom, säger Floyd.

Och så många ändringar krävdes det inte för att få även Willow att älska livet i naturen och längs vägarna. Efter att ha byggt till en stol med säkerhetsbälte gav sig hela familjen iväg. I dag anpassar de körtiderna till när Willow ska sova och de reser kortare sträckor.

– Willow älskar att leva så här i naturen. Jag ser honom aldrig så glad som när vi campar och hela tiden besöker nya platser. Det som är svårast är att få honom att sova. Det finns inget rum att lägga honom i och det är nya platser hela tiden, så det är mycket för honom att ta in. Men vi har hittat rutiner som fungerar. Nu lever vi alla med solen och går och lägger oss när det blir mörkt, säger Ottilia.

Ibland när himlen är riktigt stjärnklar struntar de i läggningsrutinerna och stannar i stället uppe och tittar på stjärnorna tillsammans. De bygger alltid upp ett camp med bord, stolar och ett litet tak som skyddar mot både regn och sol utanför vanen där de kan sitta. Ottilia minns en natt när hela familjen satt runt elden och tittade på stjärnorna.

Ottillia på stranden Gerickes Point med Sydafrikas högsta fossila sanddyner
Innan Willow föddes gjorde Ottilia och Floyd en resa längs sydkusten i Sydafrika. Där besökte de bland annat Gerickes Point med Sydafrikas högsta fossila sanddyner.
Vårt största bekymmer är oftast vart vi ska åka vidare.
Ottilia Söderström
Ottilia Söderström

– Willow var så fascinerad av himlen, ljuden från naturen och allting som pågick runt omkring. Det var nästan magiskt. Till slut somnade han i stolen bredvid oss, han var så söt.

För både Ottilia och Floyd är det bästa med deras livsstil den konstanta förändringen, friheten och att aldrig tröttna på en plats.

– Vi har så klart en del små rutiner, men det mesta är oförutsägbart. Vårt största bekymmer är oftast vart vi ska åka vidare, säger Ottilia.

Tack vare Sydafrikas klimat behöver de inget kök. I stället löser de matlagningen med grill. Toalettbesök kan göras antingen i naturen eller på någon mack med toaletter i närheten.

Duscha gör de i havet eller vattendrag. Pengar får de genom att frilansa. Floyd är grafisk designer och gör loggor till mindre företag som har ett hållbart fokus.

– Det är väldigt viktigt för oss att allt vi gör faktiskt har en mening och ett syfte. Allting måste kännas rätt; vi går alltid på känsla, säger Ottilia.

Ottilia själv pluggar Människa, kultur och religionsprogrammet på distans från Gävle högskola, vilket har visat sig passa in bra på deras resor. Hon har ett stort intresse för Sydafrikas tidiga historia och många av deras resmål anpassas därefter. Ofta går de i sanfolkets fotspår. Sanfolket är en afrikansk ursprungsbefolkning som lever i många av Afrikas sydliga länder. Folkgruppen levde länge som jägare och samlare med en nomadisk livsstil precis som Ottilias och Floyds familj.

– Vi försöker att åka till platser där de brukade leva. Jag inspireras så mycket av hur de verkligen levde av naturen. Om det finns grottmålningar i närheten av var vi befinner oss vandrar vi dit för att känna energin av hur de en gång har vandrat på samma ställe som vi, säger Ottilia.

För både Ottilia och Floyd är naturen viktigast på resorna.