Olofsson Bil och ICA Maxi Haninge samarbetar med matleveranser till riskgrupper

I pandemins spår: Så hjälper de till

I samhällets tjänst

I coronapandemins spår går människor samman för att hjälpa varandra. I södra Stockholm samarbetar Olofsson Bil och Ica Maxi för att hjälpa riskgrupper, polisinspektör Fredrik Larsson hjälper till att undvika trängsel, och Restauranglabbet levererar matlådor till vårdpersonal.

Text Jens Trulsson och Sofia Zetterman Foto Magnus Glans och Ann Jonasson Lignercrona

Samarbetar för att hjälpa riskgrupper med matleveranser

För att riskgrupper och äldre ska slippa besöka den fysiska butiken har Ica Maxi Haninge och Olofsson Bil inlett ett samarbete om matleveranser.

– Vi har gjort grejer ihop med Ica Maxi Haninge tidigare och har en bra dialog med dem. När frågan kom upp att de snabbt behövde hjälp med att få ut matvaror till riskgrupper hoppade vi på, säger Patrik Gabrielsson, märkeschef på Olofsson Bil i Haninge.

Ica har en onlinehandel som är hårt ansatt just nu och alla som vill kanske inte har kunnat beställa eller få de leveranstider som de önskar.

– Vi ser att det behövs hjälp i samhället och vi vill inte att riskgrupper och äldre ska komma till den fysiska butiken, förklarar Marika Edberg, marknadschef på Ica Maxi Haninge.

Ica har Ica Pronto, en app egentligen tänkt för de Icabutiker som vill erbjuda sina kunder färdiglagad mat direkt hem till dörren, men som snabbt har byggts om och anpassats till en lättare onlinehandel. Sortimentet är lite smalare men processen är snabbare, därav namnet Pronto.

Nu är fokus på riskgrupper och äldre som inte kan komma till butiken eller som saknar någon som kan handla åt dem.

– Vi var en av de första butikerna som började med detta koncept och frågade Olofsson Bil om de kunde hjälpa oss med en bil, säger Marika Edberg och fortsätter:

– Vi tar emot best