Mona Espig, målare, står mitt mellan en Caddy Cargo eHybrid och en ID. Buzz Cargo 4MOTION

Eldrivna Caddy eller ID. Buzz – vad väljer hantverkaren?

Text: Anders Myrdal/Petter Jennervall | Foto: Tim Forsström Jakobsson/Anders Myrdal/Anja Tegelskär | 2025-07-01

Mona Espig är målare, egenföretagare och motorintresserad. En perfekt kombination för att testa vilken av Volkswagens nya, eldrivna transportbilar som passar hennes hantverkarvardag allra bäst: ID. Buzz Cargo 4MOTION med 41 mils räckvidd eller Caddy Cargo eHybrid, med 12 mils batteriräckvidd och en bensintank på 32,5 liter.

Med många års erfarenhet som målare och förare har hon järnkoll på hantverkarbilar. Mona Espig har haft flera Caddy och till vardags kör hon nu en dieseldriven Caddy Maxi av 2016 års modell. Som den motorintresserade människa hon är vet hon vilka krav hon ska ställa på en hantverksbil. Inga jämförelser i övrigt, men sedan länge har Mona ett särskilt intresse för skotrar – där hon under en period hade fem. Så fort hon får tillfälle drar hon till fjälls vintertid för att köra skoter.

Se när Mona Espig testar ID. Buzz Cargo och Caddy Cargo eHybrid.
Testet fortsätter i textform under videon.
Remaining time, --:--
12 mil på en laddning skulle täcka mina normala behov.
Mona Espig
Målare

Körkomfort och smarta funktioner

Mona sätter sig bakom ratten i den första testbilen – en sprillans ny Caddy Cargo eHybrid – en bil som är anpassad för hantverkare i storstadsmiljö.

– Med den här bilen skulle jag kunna spara pengar på att ladda el i stället för att tanka bensin eller diesel. Och visst är det viktigt att kunna minska kostnaderna för drivmedel. Eftersom jag för det mesta kör i storstadsmiljö, i snitt 5-6 mil om dagen, och har möjlighet att ladda hemma kan den här bilen mycket väl vara ett alternativ för mig när jag bestämmer mig för att gå över till att köra eldrivet, tycker Mona Espig och lägger till:

– För mig handlar det också om körkomfort, känslan som bilen ger mig i arbetsvardagen och smarta funktioner som underlättar mitt jobb som målare.

Caddy Cargo eHybrid har 12 mils räckvidd med sitt batteri på 19,7 kWh. Eftersom det också finns en bensinmotor och en tank på 32,5 liter, blir lite längre körningar aldrig något problem.

– 12 mil på en laddning skulle täcka mina normala behov.

Ingen räckviddsångest med Caddy eHybrid

– Med den här som servicebil skulle jag slippa räckviddsångesten om jag till exempel oplanerat åker och tittar på ett jobb, eftersom den går över till bensin när batteriet har laddat ur. Hybridtekniken ger flexibilitet både vid korta och längre körsträckor.

Caddy Cargo eHybrid kan laddas vid en hemmaladdare med upp till 11 kW effekt, vilket ger full laddning på cirka 2,5 timmar. Detta gör det möjligt att på exempelvis en lunchrast förlänga räckvidden med flera mil.

Har man tillgång till en snabbladdare (DC) så klarar laddhybriden att ladda med en effekt upp till 50 kW. Då tar det cirka 26 minuter att fylla batteriet från 10 till 80 procent. Laddhybridversionen av Caddy Cargo erbjuds både i den långa Maxi-versionen och i den kortare versionen, samt även som personbil.

Att köra ID. Buzz är som att dra på sig ett perfekt sittande plagg
Mona Espig
Målare

ID. Buzz passar perfekt

Kort efter att Mona dragit iväg med nästa bil – en ID. Buzz Cargo 4MOTION med 340 hästkrafter och fyrhjulsdrift – får hon ett brett leende på läpparna. 

– Att köra ID. Buzz är som att dra på sig ett perfekt sittande plagg. Bilen bara följer mig.

Och det händer något hela tiden. ID. Buzz imponerar direkt med sin fantastiska körglädje, pigga respons, tysta drift och moderna känsla. Bilen är så enkel att köra och menyerna är supertydliga. Med upp till 340 hästkrafter och eldrift som svarar omedelbart är det allt annat än en trög arbetsbil.

Målaren Mona Espig provkör en VW ID. Buzz Cargo 4MOTION

Fler reflektioner om bilen?

– Sikten från förarplats är utmärkt och det höga sätet ger en tydlig överblick. Det går att smyga ut i en rondell eller vid behov accelerera snabbt. Det är också smidigt att göra omkörningar på landsväg – bilen bara sticker, utan att det känns stressigt. För mig är det också viktigt att jag, förutom färgburkar och material, får plats med min byggställning och stege. Och 41 mils räckvidd är riktigt bra.

Blir glad av ID. Buzz

Samtidigt tycker Mona att den som arbetsbil – med färg, damm och kladd – nästan känns för fin.

– För att inte kladda ner bilen med all färg skulle jag klä in hela skåpet i plast för att skydda det.

Mona avslutar med en fundering om nästa hantverkarbil:

– ID. Buzz är en bil jag blir glad av varje gång jag sätter mig bakom ratten. När den dagen kommer, när det är dags att gå över till eldrivet, hoppas jag att jag kör en ID. Buzz Cargo. Och det skulle så klart vara snyggt att komma med en sådan bil till kunderna. Om jag får de ekonomiska förutsättningarna skulle jag köpa en ID. Buzz direkt.

Har Mona råd med en ny, laddbar transportbil?

Det märks att Mona Espig gillar Caddy Cargo eHybrid och ID. Buzz Cargo, men att hon samtidigt funderar över ekonomin. Vi redde ut det hela med en expert, Jonas Johansson, Key Account Manager på Fleet Support hos Volkswagen Financial Services.

– Ja, det här är en väldigt vanlig fundering som Mona har. Hon gillar tanken på att köra mer hållbart – men är osäker på om hon faktiskt har råd att byta ut sin trogna Caddy TDI från 2016 till en nyare och mer miljövänlig modell, säger Jonas Johansson.

Porträtt av Jonas Johansson Volkswagen Financial Services
Jonas Johansson
Key Account Manager på Fleet Support, Volkswagen Financial Services
ID. Buzz kan faktiskt bli billigare per månad än att behålla en äldre dieselbil
Jonas Johansson
Key Account Manager på Fleet Support
Volkswagen Financial Services

Vad skulle det kosta henne att byta?

– Att titta på inköpspris är bara en del av bilden. Det är först när man tar hänsyn till de totala ägandekostnaderna – TCO, det vill säga Total Cost of Ownership – som allt klarnar. Många blir överraskade när de ser att en eldriven bil faktiskt kan bli billigare över tid, trots ett högre inköpspris. Det handlar om bränslekostnader, service, skatt och ibland till och med försäkring.

Jonas ställer de tre modellerna mot varandra (se tabell) i en konkret jämförelse.

– ID. Buzz kan faktiskt bli billigare per månad än att behålla en äldre dieselbil – särskilt om man laddar hemma och kör mycket. Dessutom slipper man dyra servicekostnader och betalar nästan ingen fordonsskatt.

Vad krävs av Mona för att det ska gå ihop?

– Först och främst, ladda hemma. Har du tillgång till laddbox hemma eller på jobbet, blir elkostnaden mycket låg. Sedan hänger det också på hur mycket bilen körs. Ju mer du kör, desto snabbare räknar du hem skillnaden i drivmedel och skatt, säger Jonas och lägger till en tredje sak att tänka på:

– Titta på finansieringen. Moderna leasingupplägg eller företagsavtal kan ofta göra nybilsekonomin hanterbar.

Så vad är svaret på frågan – har Mona råd att byta transportbil?

– Ja, om Mona har möjlighet att ladda hemma och kör åtminstone 1 500–2 000 mil per år så är det fullt möjligt att räkna hem bytet. Då blir den eldrivna bilen eller laddhybriden inte bara ett bättre miljöval utan även ett klokt ekonomiskt beslut, säger Jonas

Det fina restvärdet på just de här två modellerna är också något han lyfter fram.

– Caddy har ett av marknadens bästa restvärden i sitt segment. Den är bränslesnål, populär bland hantverkare och småföretagare, och eftertraktad även som begagnad. Ett säkert val för den som vill minimera värdeminskningen.

– ID. Buzz Cargo i sin tur är en elektrisk transportbil med ovanligt högt förväntat restvärde. Den drar nytta av sin moderna design, höga efterfrågan och Volkswagens starka elbilsstrategi. Ett av få eldrivna arbetsfordon med starkt andrahandsvärde, attraktiv både för sin miljöprofil och ekonomi, säger han och avslutar med ett riktigt bra tips:

– Just nu finns det ekonomiskt stöd för att köpa eldrivna lätta lastbilar, en klimatpremie som bland annat gäller för ID. Buzz Cargo. Inköpskostnaden kan Mona alltså minska med upp till 40 000 kronor och vi på Volkswagen Financial Services kan hjälpa både henne och alla våra andra kunder med ansökan.

Trippel jämförelse
Så har Jonas räknat

<b>Trippel jämförelse</b><br> Så har Jonas räknat

Modell

Caddy TDI (2016)

Caddy eHybrid

ID. Buzz Cargo

Bränslekostnad

Cirka 18 500 kr/år för körsträckan 2 000 mil/år

Cirka 13 000 kr/år* för körsträckan 2 000 mil/år, laddning hemma

*Beroende på hur stor del som körs på el. Här räknat på 50 procent.

Cirka 4 000 kr/år** för körsträckan 2 000 mil/år, laddning hemma

**Baserat på elpris 1,00 kr/kWh.

Årlig skatt (år 1-3)

10 700 kronor (jämförbar diesel)

360 kr (jämförbar laddhybrid)

360 kr (jämförbar elbil)

Kommentar

Högre servicekostnad

Nästan obefintlig skatt, mindre servicebehov

Nästan obefintlig skatt även här, minimala servicebehov

Bränslekostnad

Caddy TDI (2016)

Cirka 18 500 kr/år för körsträckan 2 000 mil/år

Caddy eHybrid

Cirka 13 000 kr/år* för körsträckan 2 000 mil/år, laddning hemma

*Beroende på hur stor del som körs på el. Här räknat på 50 procent.

ID. Buzz Cargo

Cirka 4 000 kr/år** för körsträckan 2 000 mil/år, laddning hemma

**Baserat på elpris 1,00 kr/kWh.

Upptäck modellerna

Klimatpremie – upp till 40 000 kronor på ID. Buzz Cargo

Nu är det läge att skaffa en ny ID. Buzz Cargo! Det betalas nämligen ut en klimatpremie på upp till 40 000 kronor under en stor del av 2025 för den som ansöker och sedan köper en ny eldriven lätt lastbil.
Så här gör du för att ta del av klimatpremien för Volkswagens elektriska transportbil.

Detta kanske också intresserar dig...

Snickare ger nya Transporter högt betyg

Till Amsterdam i ID. Buzz Cargo – på vintagejakt

e-Caddy har blivit eHybrid – med lång räckvidd

Detta kanske också intresserar dig...