Crafter
Kenneth och Golfen
Världsmästare i rally redan 1986
Att Volkswagen Motorsport har varit enormt framgångsrika i rally de senaste åren vet de flesta. Men att framgångssagan började för över 30 år sedan med en svensk bakom ratten är det färre som känner till. Här är storyn om Kenneth och Golfen – som skrev rallyhistoria.
Ur Transportmagasinet 2 2017 | text: Richard Sjösten | foto: Peter Gunnars
För att försöka förstå vad som egentligen hände för så där trettio år sedan lastar vi en välbyggd replika av vinnarbilen på ett släp och kopplar det till nya Volkswagen Crafter. Sedan siktar vi på Värmland för ett rallyäventyr med en blivande legend – Golf GTI 16V.
I Gräsmark, denna lilla idyll norr om Arvika i Värmland, ligger det mesta stilla när vi en tidig aprilmorgon kör in med vårt ekipage. Vägen upp mot Gräsmark slingrar sig vackert längs kanten på sjön Rottnen, och ortens stenkyrka speglar sig magiskt i det stilla vattnet.
Mataffären Rottnahallen slumrar fortfarande i väntan på att klockan ska slå 09.30 och den lokala pizzerian och Rottne-hotellet har sedan länge tagit ner skylten. Strax norr om det lilla sovande samhället ligger Sveriges hårdaste och mest krävande rallysträcka; Bjälverud. Här har agnarna skilts från vetet i över femtio år när världseliten av rallyförare försökt vinna sekunder och respekt över den drygt två mil långa grusvägen som slingrar sig genom den starkt kuperade skogsbygden. Slutresultat och världsmästartitlar har avgjorts mellan träden i Gräsmark – och det är faktiskt få som har lyckats så bra här som svenska rallyföraren Kenneth Eriksson. Som ni förstår är rallysträckan klassisk rallymark, och i folkmun kallas den dock kort och gott för “Soptunnan”.
Alla som bor här i närheten har en relation till rally, även om man kanske inte alltid är så intresserad. Vi möter flera bybor, alla med sina egna berättelser och upplevelser om sporten. En farbror i en röd Volkswagen Jetta menar att anledningen till att sträckan Bjälverud kallas “Soptunnan” är att Stig Blomqvist körde ner tre soptunnor 1973 med sin Saab V4 och längs grusvägen möter vi Blom som är ute och övningskör med sin son. Han påstår att sträckan kallas så för att förarna körde sina bilar så hårt här att de blev just bara sopor kvar.
Hur som helst, närmast sanningen är nog att den klassiska Bjälverudsträckan kallas så för att en soptunna användes som riktmärke i det snabba slutet av sträckan. Alltså något att sikta på över ett krön eller sväng.
»Framhjulsdrift + Grus + Varvvillig motor = Glädje!«
Enligt rallylegenden Per Eklund är speciellt sista milen det värsta/bästa (välj den du tycker passar) vi har i rallyväg i Sverige. Snabbt, trångt och otroligt utmanande.
“Här åker grabberne fort” som han säger på sitt karaktäristiska sätt när han agerar TV-reporter på SVT-sporten.
Och det är just här vi befinner oss. På det snabbaste partiet. Vi lossar Golfen från släpet på en liten gräsplätt. I Crafterns lastutrymme har vi packat in det mesta vi behöver för en testdag. Däck, bränsle, domkrafter och verktyg.
Mjukost, falukorv och färskt bröd från macken i Sunne blir tidig frukost i framsätet på Craftern, innan vi låter dagen dra igång på riktigt.
Med ett tryck på startknappen går Golfen igång med besked. Kenneths VW-vinnare från 1986 ruvade på över 200 hästar ur den blott 1 781 kubik stora motorn. Låter kanske inte mycket med dagens mått mätt, men låg vikt och fin körbarhet gjorde att det gick att hålla ett otroligt högt tempo längs specialsträckorna.
Farten som Kenneth Eriksson och hans kartläsare Peter Diekmann nådde var bitvis så hög att de turboladdade fyrhjulsdrivna bilarna med långt mycket mer effekt i motorn fick se sig frånåkta - och det var precis vad som hände här för exakt 30 år sedan. Alla fick se sig slagna av den lilla Golfen. Skådeplatsen var VM-rallyt Bandama på Elfenbenskusten i Afrika. Men vi börjar två år tidigare, 1985.