Volkswagen Iltis, döpt efter mårddjuret med samma namn.

Överlevaren Volkswagen Iltis
Fyrhjulsdriftens födelse

Utvecklad för militären – men det var först när en tysk-svensk förare segrade i det legendariska ökenrallyt Paris-Dakar 1980 som världen fick upp ögonen för den lilla armébilen. När sedan bilens fyrhjulsdriftsystem monterades in i en personbil, inleddes en ny era i bilhistorien. Vi åker till Danmark och återupplever fyrhjulsdriftens födelse.

Ur Transportmagasinet nummer 1 2016  |   text & foto: Richard Sjösten

Det är två grader plus, och vinden blåser iskall när vi backar av vår “nya” Volkswagen Iltis från släpkärran på sandstranden i Römö i Danmark. Bara dagar tidigare hade vi på knagglig tyska hämtat bilen hos säljaren Tobias Drechsler utanför Frankfurt. Idén att – i ett gråmulet novemberväder i Danmark – återskapa en händelse som inträffade för snart fyrtio år sedan i Afrika känns dock plötsligt helt ologisk och nästan omöjlig. Kallt, blåsigt och grått. Det här är inte Sahara.

 

– Det var en bra idé, men som verkligen inte funkar i verkligheten, tänker jag när bilen trots allt studsar igång på första försöket. Sanden yr och letar sig in genom springorna i canvastaket när jag rullar iväg längs stranden. Gasar på och lägger i fyrans växel, och allt mer sand letar sig in i kupén. Ögon börjar bli grusiga och sanden kryper in i såväl öron som näsa.

– Hur sjutton klarade de av att köra genom hela Sahara?

--:--
Iltis betyder Iller om man översätter det från tyska. Det lilla mårddjuret är förutom att det är populärt som husdjur, litet, smidigt och kvickt. Precis som bilen.

Vi befinner oss 500 mil norrut och temperaturen är väl sådär 40 grader lägre jämfört med den där dagen för 38 år sedan när Freddy Kottulinsky och kartläsaren Gerd Löffelmann skrev bilhistoria. Dagen då de efter 22 dagars intensivt jagande genom världens största öken och 77 däckbyten senare passerade målgången i afrikanska Dakar – som segrare.

Drygt tre veckor tidigare hade starten gått i Paris, och över 400 mil specialsträckor var till ända när duon äntligen nådde Atlanten och målgången på stranden vid Afrikas västligaste spets.

Tysk-svensken Freddy Kottulinsky hade då kört bil 18 timmar i sträck varje dag, grävt fram den med händerna vid en flodbädd i Mali, gett bort sin hjälm till en tävlande motorcyklist och själv kört utan hjälm resterande del, sovit i framsätet under merparten av rallyt eftersom han själv glömt tältet och ätit mat med extra ljusskyddet som tallrik under servicestopp – vid 48 års ålder! Vilken hårding.

 

»Vi var tvungna att med händerna gräva fram bilen.«
Freddy Kottulinsky
Freddy Kottulinsky föddes 1932 i München, Tyskland, och flyttade till Sverige under 1950-talet. Snart följde framgångsrikt tävlande inom rally och racing, vilket gett honom flera hedervärda segrar. Freddy utvecklade även förarutbildningen som i dag är Audi Driving Experience – som dottern Susanne Kottulinsky samt barnbarnen Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Fredrik Åhlin verkat aktiva inom. 2010 avled Freddy Kottulinsky, 77 år gammal.
Camping med Iltis

Att Freddy, som på den här tiden hade kontrakt med Audi, ens satt bakom ratten i världens tuffaste ökenrally var oväntat. Tidigare under hösten 1979 hade han indirekt tackat nej till att köra rallyt, med förbehållet att endast en ordentlig löneförhöjning skulle få honom på andra tankar. Det fixade dock Roland Gumpert, som höll i trådarna för rallyprojektet.

Att Volkswagen ställde fyra fordon utvecklade för militären på startlinjen i en ökenrallytävling som startade i Paris var kanske än mer oväntat. Att tiden för tävlingen sammanföll med att den franska armén överv