Världsmästaren i enduro, Anders Eriksson, framför sin arbetsbil Crafter

CRAFTER
Världsmästarens val för nytta och nöje

Arbetsredskap med plats för familjen

När sjufaldige världsmästaren i enduro, Anders Eriksson, skulle välja ny tjänstebil till sitt evenemangsbolag hade han högt ställda krav. Han fann sin matchning i Volkswagen Crafter. Bilen är en förutsättning för att Anders på heltid ska kunna ägna sig åt det han brinner för: Enduro!

Text: Fredrik Lund Foto: Peter Gunnars och Fredrik Lund

Det är tidig morgon på Rörken Motorstadion i Uppsala. Ett 30-tal enduroförare värmer upp genom att springa och stretcha. Klädda i både enduroställ och mc-racingstövlar som gränsar till att påminna om pjäxor.

Längst fram i täten springer Anders Eriksson.

- Ett varv till, uppmanar han med bestämd röst. Folket bakom honom följer. Det är därför de är här, för att delta på Anders Eriksson Racings enduroläger.

De kunde knappast valt en bättre lärare än Anders. Han är sjufaldig världsmästare i enduro, har kört enduro i princip hela sitt liv och driver sedan 2003, tillsammans med sin sambo Karolina, Matesa enduroläger på olika platser i Sverige. Motionspasset i mc-mundering ser lite roligt ut, men Anders vet hur viktigt det är att värma upp inför körningen i skogen.

En grupp enduroförare har samling på Rörken Motorstadion. I förgrunden Anders Eriksson VW Crafter
Anders Eriksson, världsmästare i enduro, byter om utanför sin Crafter

- De som deltar är ofta redan vältränade motionärer, säger Anders. Min uppgift är att få dem att lära känna sin motorcykel och att köra på ett mer energibesparande sätt.

Anders arbetsschema fastställs i stort av sambon Karolina Matesa. Hon sköter kommunikation och bokningar. Anders är den som kunden möter. Det kan vara i rollen som coach, eventledare, föreläsare eller som idag: ledare för ett träningsläger.

Mellan varje uppdrag spelar bilen en central roll. Därför var Anders mycket noga med sitt fordonsval.

- Jag skulle uppskatta att jag kör någonstans mellan 2 500 till 3 000 mil per år, säger Anders.

Grundkraven var att hela familjen skulle färdas bekvämt, all personlig utrustning skulle rymmas i bildelen. Bilen skulle vara skön att köra. Och självklart fanns även ett krav på en rymlig yta som kombinerar verkstad och garage för motorcyklar.

- När nya generation Crafter kom, med både allhjulsdrift och automatlåda så var jag fast direkt, förklarar Anders Eriksson. Det råder en personbilslik körkänslan i bilen. Jag kör mycket långturer och då är det skönt att ha en bekväm bil där jag inte känner mig trött när jag kommer fram.

När nya generation Crafter kom, med både allhjulsdrift och automatlåda så var jag fast direkt.
Anders Eriksson
Crafter rymmer en fullt utrustad verkstad därbak med tillräcklig takhöjd för att kunna stå upprätt

Med motorcyklarna ute förvandlas garaget bak i bilen till en fullt utrustad verkstad, med tillräcklig takhöjd för att kunna stå upprätt. Ingen risk att slå i taket.

För att inte blanda sina klädombyten och andra tillhörigheter med de regelbundet smutsiga motorcyklarna där bak var det viktigt för Anders att tydligt skilja på bildelen och godsytan. Anders bil är dessutom specialinredd, bland annat med tilläggsisolering av bilkupén.

- Jag vill kunna byta om i bilen, fortsätter 178 centimeter långa Anders. Det fixar jag i Craftern, här finns gott om utrymme och en generös takhöjd. Oron över att allhjulsdriftens transmissionssystem skulle nalla på innertakhöjden visade sig vara obefogad. Men det finns ett tillval som Anders gärna hade kryssat i om det gått:

- Elektrisk manövrering av sidoskjutdörren, säger han. Barnen tycker att den är tung att stänga, så som förälder hade det varit tacksamt att ha den funktionen. Men tyvärr erbjuds det inte på Craftern.

Fler moln på himlen än så kommer han inte på.

Hela familjen ryms plus tre hojar.
Anders Eriksson
Världsmästare i enduro