Crosscart Extreme från Yacar

CRAFTER
Lekstuga i norr

Det är ingen mening att stå emot. Vintern kommer oavsett om vi vill eller inte. Vi packade en Crafter full med underställ och vinterkängor och drog norröver för att välkomna vinterns första snö.  Med en Crosskart Extreme i skåpet, förstås.

DEN GULA CROSSKART EXTREMEN kommer från spanska tillverkaren Yacar. Här med den svenska importören Johan Teden bakom ratten.

Ur Transportmagasinet nummer 1-2018  |  text: Rickard Sjösten  |  foto: Peter Gunnars

Snö, kyla och is. Fem månader per år - så är det bara. Vintermånaderna kan vara lätta att glömma bort under våren och sommaren, men ibland är ju faktiskt det nordiska klimatet en utmaning både för vår logistik och vårt humör. Men vad är inte bättre då än att bara gilla läget och utrusta sig för busväder och ta vara på vilka möjligheter kylan bjuder. För visst är det väl ändå kul med vinterlekar? Har man tröttnat på skidor och skridskor finns det ju annat. Som till exempel Crosskart Extreme - med fulldubbade isdäck.

Vi bestämde oss för att prova. Med skåpet fullt av leksaker styrde vi norrut - till de mer snösäkra områdena i Sverige.

 

»Det är klass 2-varning när vi lämnar E4:an.«
Fyrhjulsdrift på Craftern är bra i snövallarna
MED FYRHJULSDRIFT FÖRVANDLAS Crafter till en storlastare som inte räds snöiga och branta skogsvägar.
Volkswagen Crafter 4MOTION på vintervägar

Det råder klass 2-varning från SMHI när vi lämnar E4:an och börjar leta oss inåt i landet. Snön yr och det är verkligen något som skulle kunna betecknas som busväder. Men kanske ska vi börja kalla det för 4Motion-väder i stället? Vår fyrhjulsdrivna Crafter verkar nämligen älska snöyran som vi bjuds på norr om Sundsvall. Klippstabil, trots högt tempo längs väg 331 som slingrar sig genom det vackra norrländska landskapet. Det smarta drivsystemet fördelar automatiskt kraften till det hjul som har bäst grepp, men det är inget som märks bakom ratten. Intrycket är bara en trygg och stabil gång, trots de hala och moddiga förutsättningarna.

 

Obekymrat passerar vi de ändlösa skogsmarkerna mil efter mil, utan att möta någon. Men plötsligt står det flera bilar mitt på vägen med varningsblinkers på. När vi kommer närmare ser vi vad som försiggår. Renar. Vägen är blockerad av renar. Och längst fram står turister med varningsblinkers på. Turister? Jo, det är tydligt att de inte är från trakten. Lokalbefolkningen har en lite mer brysk inställning till renar på vägen. De kör nämligen rakt mot renarna, tills de hoppar åt sidan. Voilà  - fri väg! Mycket effektivt.

Gör man som turisterna och stannar bilen kan man få stå och vänta en bra stund. Renarna har verkligen ingen brådska att flytta sig.