Roadracingstjärnan Malin Kullberg bredvid en grön Transporter

Transporter och e-Transporter i Transportmagasinet

Transportmagasinet har genom åren skrivit många artiklar och porträtterat denna trotjänare bland transportbilar. Möt Johannes som snart kört 95 000 mil, eller läs intervjun med alpina skidlandslaget om varför de valt Transporter.

En tillbakablick på VW Bus Festival 2023

Årets händelse för alla Folkabussfans sammanföll med den svenska midsommarhelgen. Mellan 23-25 juni samlades över 80 000 besökare på mässan i Hannover för att fira VW Bus Festival 2023.

Parkeringsplatserna runt mässområdet hade gjorts om till campingplats för cirka 6 000 VW-bussar och 12 000 övernattande besökare. Hjärtat av mässområdet var ombyggt till ett festivaltorg med en stor scen, tre paviljonger med olika teman och ett stort Pariserhjul – tre hela fantastiska dagar för att fira VW:s klassiska folkabuss.

Från eldriven T2-folkabuss till ID. Buzz

Året är 1972 – och vad många inte vet är att det var just detta år som drömmen om en folkabuss med nollutsläpp föddes. En dröm som blir verklighet 50 år senare med ID. Buzz. Vi reser tillbaka till folkabussens rötter.

Tjäna mer och må bättre med specialinredd transportbil

Med specialinredning i din transportbil underlättas din vardag. Säkert, ergonomiskt rätt och ekonomiskt smart.

– En normal hantverkare får cirka 20 minuter mer debiterbar tid per dag, säger Christer Abrahamsson på System Edström.

Det är inte ovanligt att hantverkare ”blir ett” med sin transportbil. Här är Christoffer, Fredrik och Niklas som fixat till sina bilar rejält. Kan du gissa deras yrke?

Folkapickup på tidsresa till 70-talets varvsindustri 

Svensk varvsindustri tillhörde nationens stolthet. Men närmast över en natt förändrades allt. Redaktionen förflyttade sig tillbaka i tiden med hjälp av en Folkapickis av årsmodell 1973. Vi begav oss till Göteborg för att till fullo förstå omfattningen av vad som egentligen hände när oljekrisen slog till, vilket blev början till slutet för varvsindustrin i staden. 

Framtiden är grön
med e-Transporter

Volkswagen genomför just nu en historisk elbilssatsning. Något som självklart även gäller transportbilssektorn. Först ut var e-Crafter. Nu skrivs nästa kapitel i märkets eloffensiv: ABT e-Transporter. Den miljöklassade bilen som gör jobbet helt utsläppsfritt och under största möjliga … tyyyyystnad!

Transporter 1964
Folkabuss som veteranbil

J-P Wikell är familjefadern som tröttnade på att tälta på festivaler och köpte en folkabuss.

"Det fina med en gammal Folkabuss är att man inte behöver kunna så mycket om bilar. När jag började var jag helt färsk, men de går liksom att meka, svetsa och laga på enkelt sätt. Dessutom är det inte många veteranbilar man kan ta till bygghandeln och slänga in en plywoodskiva på 240x120x40 i!"
 

T6.1
Så jobbar Volkswagen med produktutveckling 

Hur utvecklar man en ikon som Folkabussen så att den blir ännu bättre och ännu mer omtyckt? Jo, genom att lyssna på de som använder bilen varje dag: förarna.

Volkswagen har ett helt team som arbetar med att samla kunder i fokusgrupper och gör intervjuer. Alla behov och önskemål översätts till tekniska lösningar och funktioner av ingenjörerna och nytta och kostnad vägs mot varandra. André Bertelsmeier innehar rollen som länk mellan kund och utvecklingsavdelning.

Transporter
Vattenfall: När affärsmodellen måste vara helt 100

Inköpet av 100 nya Transporters på ett bräde är en av de största enskilda fordonsaffärerna i Vattenfalls Services historia. En affär som ställt höga krav på god planering och en perfekt timing från alla inblandade parter. Som Vattenfall Services fordonschef befinner sig Erik Nolberger som spindeln i ett jättelikt logistiskt nät, där allting måste klaffa.
 

ABT e-Transporter
Northvolt: Framtidens batterifabrik tar form

Svenska Northvolts mål är att på ett miljövänligt och samhällsmässigt rättvist sätt skapa grön batteriteknik. Det är alla värden som företaget delar med Volkswagen. Nu fortsätter båda företagen den elektrifierade resan tillsammans. Resan börjar i Västerås samt Skellefteå.

Bra, bättre...
Transporter 6.1

Transportmagasinet åker till Amsterdam för en första provkörning av uppdaterade Transporter och Multivan och imponeras av den digitala förarplatsen och alla avancerade förarassistanssystem. Dessutom har Folkabussen fått en skarpare look.

Volkswagens elektrifiering fortsätter med Caddy och Transporter

Utvecklingen av eldrivna transportbilar har intensifierats under senare år, och det är ingen hemlighet att Volkswagen satsar stora resurser på att skapa ett komplett program av lätta transportbilar som drivs med elektricitet. På den stora transportbilsmässan i Hannover presenterade Volkswagen morgondagens transportlösningar under mottot “Transporting your Future” (“Transport av din framtid”). Produkterna som presenterades var både spännande och oväntade.

Transporter Pickup
Äventyret omkring oss

En lagom tokig pappa, hans femåring, två elmotorcyklar - och en Volkswagen Transporter-pickup. Alla ingredienser för äventyr - häng med på familjehäng med otippad utgång.

Folkabussen med fyrhjulsdrift

Redan 1975 byggde utvecklingsavdelningen den första fyrhjulsdrivna Folkabussen. Nio år senare, 1984, blev fyrhjulsdrift verklighet när Syncro-systemet introducerades i Transportern.

Volkswagen T6.1
Ikonen uppdaterad

Världspremiären av nya Folkabussen avslöjar att den blivit digitaliserad och topputrustad. Uppdateringen av T6 (sjätte generationens Folkabuss) kallas T6.1 för att poängtera att uppdateringen är bra mycket mer omfattande än vad som vanligtvis är brukligt vid en så kallad facelift.

– Vi har tagit den väl utprovade T6-serien (Transporter/Caravelle/Multivan/California) och uppdaterat assistanssystemen, infotainmentsystemen och uppkopplingsmöjligheten till ett “state-of-the-art”, berättar högste chefen Thomas Sedran.

Alpina skidlandslaget
Vägen till framgång

Logistiken är en viktig pusselbit för att vårt alpina skidlandslag ska kunna leverera på topp. Vi möter tekniktränaren Helmut Grassl inför hemma-VM i Åre och pratar fyrhjulsdrift, hundradelar och hopfällbara gym.

Skissen som födde idén om "Folkabussen"

Från en skiss i ett anteckningsblock till en av Sveriges populäraste transportbilar. Under sina 70 år har den välkända folkabussen varit allt från en hippiesymbol, campingvän och transportfordon.

T2
Picknickbussen

Vad är trevligare än en picknick i alperna? Bussen på bilden är en sen variant av andra generationen av Folkabussen – kallad T2 i folkmun.
 

Jorden runt i en veteranbuss

Många drömmer om att resa jorden runt, men det är ganska få som faktiskt realiserar ett sånt drömäventyr. Ofta kommer en verklighet i vägen, en verklighet som kanske består av plikter, måsten och jobb vilket gör att drömmarna skjuts på framtiden. Men det finns faktiskt undantag: möt belgarna Martin och Alison, som gjorde slag i saken och stack iväg på sitt livs resa – i en Folkabuss från 1972!

Volkswagen LT31
En vigg för fred i kalla kriget

Vi tar oss tillbaka till en tid då öst och väst låg i ständig beredskap att anfalla eller anfallas. Supermakternas kalla krig mellan femtiotalet och nittiotalet påverkade en hel värld och inte minst Sverige som på grund av sitt geografiska läge hamnade mitt i skottlinjen. Stridsplanet Viggen var Sveriges sätt att säga hit men inte längre, och dess vapendragare på marken – det var en specialutrustad Folkabuss!

Transporter
Mannen i speceributiken

Hemleverans med Transporter 1965.

Ny på jobbet
Transporter R Edition

Nya Volkswagen Transporter R Edition är ett underhållande arbetsredskap minst sagt. Likt det mindre märkessyskonet Caddy, erbjuds nu även rymliga Transporter i en begränsad specialupplaga kallad “R”. Svart tak, svarta fälgar och matchande dekor gör att nya Transporter R sticker ut rejält i mängden.

Volkswagen Transporter Pickup
Året runt transportören

Peter Reichler är entusiasten som inte räds lite vinterväglag. Hans snart femtioåriga pickup används året om.

Nästa steg

Transportmagasinet Online
Sveriges största transportbilstidning

Nästa steg