TV4-profilen Lina Skandevalls guide till årets vanlife-trender
Text: Erika Bergqvist Lindvall | Foto: Lina Skandevall/privat | 2025-05-14
Glöm fullbokade hotell och stressade reseplaner – i sommar är det avslappnat vanlife som gäller. För resejournalisten Lina Skandevall handlar semestern i hennes California Ocean om mer än bara själva resan. Det är ett sätt att leva, att få andas och att hitta lugnet i det oväntade.
Så vad väntar du på? Kolla in Linas trendguide, släng in lite mat i bilen, ta med cykeln – och åk vilse med flit.
För Lina Skandevall – outdoorentusiast och resejournalist – är den perfekta semestern en tillvaro utan stress, måsten eller fasta planer. Med sin campervan har hon hittat det ultimata sättet att resa genom att låta friheten och dagarna få forma sig själva. Och från Sveriges vindlande landsvägar till Nordens vidder och vidare ut i Europa har Lina upptäckt sina egna guldkorn. För enligt henne finns det en särskild charm i att kunna spontanstanna vid en lokal marknad, fylla kylskåpet med handgjorda ostar från ett familjemejeri eller botanisera bland viner på en liten vingård – och sedan bara rulla vidare.
– Det bästa med att resa så här är känslan av gränslöshet. Möjligheten att upptäcka nya platser som man inte skulle komma till annars. Jag älskar också enkelheten – att kunna stanna på en plats i flera dygn och klara mig med det jag har, säger Lina som hittat det perfekta sättet att undvika fullbelagda campingplatser och dyra turistfällor.
– Och fyrhjulsdrift är ett måste. Är så glad över att vi valde det – vi kan ta oss fram längs leriga grusvägar, snömodd och sand. Det blir mer av en äventyrsbil och det passar mig perfekt.
Mitt råd är att ge plats för spontanitet och ta dagarna som de kommer.Lina SkandevallOutdoorentusiast och resejournalist
Bästa vägen inte alltid den närmaste
Tricket, menar hon, ligger i att söka sig bort från motorvägarna och i stället ta småvägarna vid sidan av. Att helt enkelt ta en mindre väg och se vart den leder. Och i år så handlar resetrenderna just om att varva ner, logga ut och aktivt söka sig bort ifrån det välkända och hitta mer personliga upplevelser. Att inte trängas i storstäder eller jaga selfisar från ikoniska turistmål, utan i stället hitta små, charmiga platser vid sidan av de upptrampade stigarna. För i sommar tar vi omvägar i skönt avkopplat tempo och hittar lokala smaker som vi inte delar med någon annan än vårt ressällskap. Destination Detour, Slow Travel, JOMO och lokal måltidsturism, är de stora trenderna där resan i sig utgör själva resmålet. Enligt Lina Skandevall passar de perfekt för husbils- eller campervansemestern.
– Enligt Lonely Planets senaste trendrapport är det tydligt – folk vill bort från massturism och det är där bilen kommer in. Den gör det möjligt att utforska genuina byar, små caféer och undangömda naturpärlor som inte finns på topplistorna.
Men hur hittar man Europas vita fläckar då? Lina Skandevalls tips för en lyckad husbilssemester är att släppa kartan, lita på magkänslan och låt vägen visa dig fram. Däremot, medger hon, blir det lite svårare att hitta ställen att övernatta på med det här sättet att resa. Särskilt i många europeiska länder där de inte har allemansrätt.
– Utanför Norden är det vanligt med begränsningar kring var man får stå med sin bil. Men det kommer också många nya typer av campingar där man har kreativa lösningar mitt ute i naturen. Vi bodde nyligen på en jättemysig plats i Alperna där det låg en restaurang i mitten och campervans runt omkring. Det finns också bokningsbara naturcampingar som känns mer "vilda", där man inte står som packade sillar. Men de är ganska populära, så då måste man vara ute i god tid.
Vår California gör det också så enkelt. Eftersom taket är så enkelt att fälla upp behöver vi inte möblera om halva bilen.Lina SkandevallOutdoorentusiast och resejournalist
Trend: Destination Detour eller Detourism
Det är ofta när man kör fel som de bästa upptäckterna sker. Ett dolt vattenfall, en by som inte finns i guideböckerna, en plats som känns som ett helt eget universum. Det är precis det Detourism handlar om – att inte välja den snabbaste vägen till målet, utan i stället ta omvägen som leder bort från de vanliga resrutterna. För Lina, som själv alltid älskat att "åka vilse", har några av hennes mest minnesvärda ögonblick på vägarna uppstått just när de lämnat motorvägen – oavsett om det varit ett medvetet val eller ett lyckat misstag.
– Vanlife handlar om att kunna stanna när man vill, sova där det känns rätt, laga middag i solnedgången och dricka morgonkaffe på samma plats. Sådant händer inte annars – det är magiskt, menar Lina och tillägger:
– Den här typen av resande kräver inte minutiös planering – snarare tvärtom. Att låta sig styras av väder, magkänsla och nyfikenhet och spontanitet är ofta det bästa upplägget för en lyckad semester. Vår California gör det också så enkelt. Eftersom taket är så enkelt att fälla upp behöver vi inte möblera om halva bilen. Vi kan kasta upp täcket direkt på taket och sova. Funkar även när jag behöver vila under en långkörning. In på en skogsväg, upp med taket och ta en powernap innan jag åker vidare.
Trend: Slow Travel
Du vet säkert hur det känns: att komma hem från en resa, full av intryck och minnen – men också helt utmattad. Måste resande verkligen vara ett maraton? Slow Travel är mjukresandets filosofi, en stillsam motrörelse till stressiga resescheman och rastlös checklisteturism. Här handlar det om att skynda långsamt, att ge plats för pauser och spontana möten – och att uppleva mer genom att faktiskt göra mindre. Lina Skandevall reser mycket i jobbet och då är det tajta scheman och snabba transporter som gäller. Därför är semesterlugnet heligt för henne.
– För mig är det viktigt att stanna mer än en natt på varje plats, annars blir det för stressigt. Mitt råd är att ge plats för spontanitet och ta dagarna som de kommer. Det kan ta lite tid att vänja sig vid att inte ha bokningar att passa, men man lär sig uppskatta det med tiden – varför plöja igenom allt när man kan ta det lugnt och verkligen uppleva något? På många ställen blir man också trevligare bemött om man inte bara stressar.
Trend: Joy Of Missing Out
En annan trend som kommer stort är JOMO. Akronymen syftar på det mer välkända begreppet FOMO – Fear Of Missong Out, där rädslan för att missa vad som händer i ens sociala kanaler gör att man ständigt är uppkopplad. JOMO innebär alltså att vi gör helt tvärt om – vi njuter av nuet utan att behöva omvandla varje ögonblick till ett imponerande inlägg. Så, stanna bilen för natten, logga ur, laga middag under stjärnorna och njut av att den här stunden enbart sparas där den verkligen hör hemma – i ditt minne. För Lina är det viktigt att stänga av sina sociala medier och koppla ner ibland.
– Jag använder campervanen för att koppla av från det digitala, där vi kan hitta ställen som är helt off-grid. Jag har mina rötter i friluftslivet med tält på öar, kajakturer och skogsmulle. Det lade grunden för min längtan till naturen. Så campervanlivet har blivit ett naturligt nästa steg för mig – ett lyxigare sätt att vara nära naturen utan att ge avkall på komfort, berättar hon och fortsätter:
– Jag jobbar digitalt hela tiden, så det här livet blir en motvikt till det. Vi åker ofta till Tänndalen och vidare över gränsen till Norge, där vi hittar platser utan täckning. Då är vi bara där och njuter av naturen. Det ger ro. Men, alla uppskattar inte att vara onåbara, påpekar Lina menande.
– Min sambo får panik om det inte finns täckning – men jag tycker det är skönt. Jag kan alltid lägga upp bilder senare. Det är en del av hela grejen, att koppla bort.
Trend: Måltidsturism med fokus på lokal produktion
Att vara en så kallad Locavore handlar om mer än att äta lokalt, hållbart och undvika massproducerad mat – det är en chans att verkligen smaka på platsen man befinner sig på. Med campervanen är små speceriaffärer och gårdsbutiker aldrig långt borta för Lina Skandevall. Hon älskar att svänga in när andan faller på, fylla kylskåpet med lokala skatter och sedan hitta en vacker plats att stanna på. Där, mitt i naturen, är det sen bara att plocka fram alla godsaker och låta matlagningen bli en del av äventyret.
– Jag älskar mat och vin, så det här är det bästa sättet att resa om du frågar mig. Vi har alltid med cyklar, det gör att man kan ställa bilen en bit bort, cykla in till stan och leta efter mysiga marknader och matbutiker och cykla tillbaka. Det ger också frihet att upptäcka mer och man sparar pengar, säger Lina och menar att det oftast är billigare att handla lokalt och i säsong än man tror. Det är också här hennes favoritfunktion i campervanen kommer till sin rätt – Kylskåpet.
– ALLA bilar borde ha ett kylskåp! Det är i princip alltid på hos oss, oavsett om vi är på långresa eller har den som vardagsbil. Vi kan köpa med oss massor från gårdsbutiker eller ha med oss kyld dryck till stranden. Sen har man med sig basvaror som te, kaffe, kryddor och torrvaror hemifrån. Det är en av de stora fördelarna med att resa så här, tycker jag.
… och om man inte har tur med vädret. Vad gör man då?
– Åk vidare! Det är det fina med livet i en campervan. Bara starta bilen och åk. Det finns ju mycket att hitta på även om vädret inte är på din sida. Leta upp småstäder, se över om det finns marknader, du kanske är intresserad av museer? Eller botanisera bland restauranger och ja, köpcentrum om du vill ha tak över huvudet och shoppa.
Så kanske är det dags att tänka om inför nästa resa. Att släppa taget om listorna, måstena och de inrutade planerna. Att våga ta en mindre väg, svänga av där skylten ser spännande ut, följa doften av nybakat från ett kafé som inte finns i några appar – och låta resan bli själva målet. För som Lina Skandevall vet: de största äventyren hittar vi sällan på en karta, utan när vi vågar köra vilse, logga ut och bara vara.
Linas restips till sommarens bästa roadtrips
Vägen upp mot Flatruet i Funäsfjällen. Det finns enormt vackra platser att stå på nära Mittåkläppen med snötäckta fjäll och vidunderligt landskap.
Gotland! Alla fantastiska restauranger och gårdsbutiker med pinfärska delikatesser och grönsaker och starkt fokus på närodlat och hållbart.
Personlig favorit är Grossglockner Hochalpenstrasse med dramatiskt alplandskap. Luncha på Edelweisshytte nästan 2700 möh! Mängder av platser att stanna på för att njuta av naturen. Obs! Det är ingen plats för camping – det är strikt förbjudet att stå här i nationalparken.
Utan tvekan franska vingårdar! Vi hittade en i Bourdeaux där vi njöt av vinprovning på kvällen och parkerade precis intill rankorna över natten.
Den platsen behåller jag för mig själv, men den finns på Gotland med magisk solnedgång som sällskap.