Smart placering av
batteri och elsystem

Allt fler företagare tänker framåt och väljer eldrivna alternativ. Oavsett om du väljer e-Crafter, Multivan eHybrid, ID. Buzz eller ID. Buzz Cargo är de nya litiumjon-batterierna monterade under golvet för att spara utrymme. På så sätt är fortfarande lastutrymmet lika stort som tidigare.

Illustration av elmotorn i VW e-Crafter elbil lätt lastbil

Motorn
Hög prestanda – låg vikt

Under motorhuven sitter en kompakt och lätt elektrisk motor som nästan är utsläppsfri. Dessa motorer är mycket tysta och behöver inte underhåll i samma utsträckning som traditionella motorer. Från stillastående har de ett konstant och högt vridmoment genom hela fartregistret.

Kraftelektronik i VW e-Crafter elbil lätt lastbil

Kraftelektronik
Från batteri till rörelse

De elektroniska komponenterna är en central del i det elektriska motorsystemet. De är länken till det kraftfulla batteriet och förser systemet med energi.

De nya litiumjon-batterierna monterade under golvet för att spara utrymme.
Bromskraftåtervinning i VW e-Crafter elbil lätt lastbil

Bromsåtervinning
Spara energi när du bromsar

Den friktion som uppstår vid inbromsning kan återvinnas genom att den omvandlas till elektrisk energi. Med hjälp av en generator lagras energin i batteriet och kan användas som drivkälla för det elektriska systemet och vid acceleration.

En titt inut en elbil

Vad är det som skiljer en elbil mot konventionella fordon? Inte så mycket på utsidan. Men under huven är det stor skillnad. Så här ser det ut inuti en e-up! men principen är samma för de flesta elbilar.

En illustration av en elbil

1. Ladduttag

Där du vanligtvis tankar bilen med bensin eller diesel finner du numera en anslutning för laddning.

2. Battery Management System (BMS)

Batterisystemet är ständigt övervakat av denna kontrollenhet – det är kopplingen mellan fordonet och batteriet. Fordonets och batteriets status kan kontrolleras på distans tack vare BMS, t.ex. med hjälp av en mobiltelefon.

3. Värmesystem

Sätesvärmarna och uppvärmda vindrutorna säkerställer att värmen distribueras till passagerarutrymmet så effektivt och energisnålt som möjligt.

4. Högspänningskabel

En högspänningskabel sitter mellan ladduttaget och batteriet. Därifrån leds elen med en spänning på 324 V till motorutrymmet.

5. Batteripaket

Litiumjonbatteriet är placerat under baksätet i mitten av fordonets konstruktion.

6. Kraftelektronik

Kraftelektroniken är en av grundbultarna för en elmotors prestanda. Det kontrollerar flödet av energi (mellan batteri och motor) och möjliggör även ström till ett 12 V-uttag inuti bilen.

7. Kraftåtervinning

Vid bromsning så omvandlar fordonet rörelseenergi till elektrisk energi som sedan används för att föra fordonet framåt. Nivån av energiåtervinning kan regleras i tre steg via växelspaken. Ju mer kraftåtervinning desto mer sparad energi – och mer effektiv bromsning.

8. Motorrummet

Alla nödvändiga drivenheter finns i motorrummet. Elmotorn är hjärtat, tillsammans med växellådan, differentialen och kraftelektroniken.

Upptäck våra elbilar

Se Volkswagen Personbilars övriga program av elbilar och laddhybrider

Upptäck våra elbilar

ID. Charger
Laddboxen från Volkswagen

Nya ID. Charger från Volkswagen är den anpassade lösningen för att ladda din elbil i hemmet. Välj mellan 3 versioner. Nu kan du även beställa din ID. Charger i vår webbshop.
 

Hitta återförsäljare

Sök efter din närmaste återförsäljare här för att begära offert, boka provkörning eller bara prata mer om våra elbilar.

Way to Zero: 
Ett holistiskt närmande till klimatmedveten mobilitet

Vi gör oss därför redo att driva den dekarbonisering som krävs genom att välja en ny väg. Vi vill att alla deltar i denna väg till förändring, genom att välja innovativa drivsystem. Tillsammans kan vi nå det gemensamma målet.